Powered By Blogger

tisdag 4 december 2018

Gott nytt år! - Ein neues Kirchenjahr

Första advent.

- Den sanna kristna Kyrkan solidariserar sig alltid med lidande kristna, värnar om skapelsen, ser tidens tecken och kommer med fridens evangelium till syndare. Se introt till denna predikan inför första advent (på norska)!

«Løft hodet, dere porter, ja, løft dere, eldgamle dører, så ærens konge kan dra inn!» «Hvem er denne ærens konge?» «Herren, sterk og mektig, Herren, mektig i strid.» «Løft hodet, dere porter, ja, løft dere, eldgamle dører, så ærens konge kan dra inn!» «Hvem er han, denne ærens konge?» «Herren Sebaot, han er ærens konge.» Sela Sal 24,7-10


"Vi har nettopp markert kirkeårets siste søndag, Domsøndagen. Når Jesus beskriver de siste tider sier han at da skal det være vanskelige tider med krig, naturkrefter som jordskjelv, uvær og hungersnød. Dette skal være tegn på at den siste dagen nærmer seg og at vi må være våkne. Men mitt oppe i alt dette trøster han oss med at «Himmel og jord skal forgå, men mine ord skal aldri forgå.» Matt 24,35

Så står vi foran et nytt kirkeår. Det er ufred i verden, kristne forfølges, mennesker flykter og sulter, Krig og ufred trur, klima forandringer med brann, tørke, ekstrem vær med vind og regn og flom. Som kristne kjenner vi på ensomhet, at vi er få og små flokker som samles til gudstjeneste. Ser jeg på meg selv i året som har gått, ser jeg nederlag, unnfallenhet og svik. Jeg har ikke vært en kristen og et lys i verden som jeg trodde jeg skulle kunne være.

Men så lyder kampropet på 1. s. i advent. Slutt å se i bakspeilet på det som har vært, men se framover på det som kommer. «Løft hodet, dere porter, ja, løft dere, eldgamle dører, så ærens konge kan dra inn!» Hvem kommer til oss denne søndagen og alle søndager i det nye kirkeåret? Hvem er med oss alle dager inn til den siste dagen?

Evangelieteksten har svaret:  «Se, din konge kommer til deg, ydmyk er han og rir på et esel og på trekkdyrets fole.» Matt 21,5Til oss kommer han ikke på et esel, men han kommer til sin kirke i ord og sakrament, i nådemidlene.

Han kommer «ydmyk» , uten anklagelser og trusler. Han kommer med fredens evangelium til syndere. Han kommer til deg akkurat slik du er med dine følelser og negative tanker. Mitt i din situasjon kommer han og sier: «Løft hodet, dere porter, ja, løft dere, eldgamle dører, så ærens konge kan dra inn!»

Hvem er dette? «Herren Sebaot, han er ærens konge.»  Himmelens og jordens skaper er din frelser. Han kommer til deg og vil ta vare på deg inn i det nye kirkeåret. Du er hans og han er din.

Det er bare å se lyst på framtiden når en er i Guds, Herren Sebaots, varetekt."

 Asbjørn Hjorthaug
/Menighetsprest Asbjørn Hjorthaug, Den Lutherske Menighet, Knapstad)



- Ett kort klipp ur Åke Malanders predikan på första advent:

"I evangeliet följer vi vår Konung, när han under jubel och lovsång drar in i Jerusalem, ”den store konungens stad”. Han kommer oansenlig till det yttre, ridande på en åsna, men här går tankarna till ett ord ur Psaltaren 22:3: ”Och dock är du den Helige, han som tronar på Israels lovsånger”. Han är en kung men av ett annat slag, med ett rike av ett annat slag."


ELBK: Predikningar och föredrag 2018 
https://elbk.org/predikningar-och-foredrag.aspx


***

Ein neues Kirchenjahr:

"Von guten Mächten wunderbar geborgen":
https://www.youtube.com/watch?v=aN7dGz6NH5M


"Once in royal David's city" (King's college Cambridge 2015)
https://www.youtube.com/watch?v=TT3cfXd3Shk







Foton: familjen Lindén (stjärna från Jerusalem)

Jag tjänar med det lilla jag har, i alla bemärkelser/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar