Powered By Blogger

måndag 17 december 2018

Fokus - Gud är stor också i krubban, han är världens Frälsare

Fokus med minijulfest 16.12.2018 kl. 17.00 i FC (nya är också  alltid välkomna till Fokus!)

Program: kort julpredikan (15 min.) med Ralf Salo, julevangeliet, julsånger- och psalmer med Christmas praise band (Kick & co), förbön under ledning av förebedjarna och julkaffe, glögg, inget barnfokus men julbilder att måla för barnen fanns och ett luciatåg överraskade oss. Kollekt till MKV. Som vanligt tjänade frivilliga lekmän i alla de olika uppgifterna (tex. som välkomnare och kollektuppbärare förutom alla de övriga uppgifterna). Vi behöver alltid flera med i de olika uppgifterna. Kantor Lisen Borgmästars hjälpte till att förse oss med sångtexter, så vi sjöng delvis ur "De vackraste julsångerna" och dels med hjälp av powerpoint.

Det var min tur att fungera som mötesledare. Vi inledde med julsången "Nu tändas tusen juleljus" under Kristian Östmans ledning. Kvällen till ära fick lovsångarna heta: Christmas praise band. Jag hälsade välkommen och tände det tredje adventsljuset. Sedan följde den vackra sången "Nu i den heliga timmen" och efter detta läste Ann-Christin Storrank julevangeliet.

Vi fick också sjunga "Gå Sion din konung att möta". Efter detta höll mötesledaren inledning. Kvällens kollekt gick till MKV (Martyrkyrkans vänner) och inbringade rätt mycket pengar. Vi var ca 50 personer närvarande. "Dagen är kommen" fungerade som kollektsång. Olle Domars tog upp kollekten.

Ralf Salo höll en kort predikan (ursprungligen var kvällen tänkt som bibelstudium med kaplan Jockum Krokfors alt. Boris Salo) men Ralf fick rycka in. För att kvällen skulle kunna fungera som en minijulfest för alla som ville komma, även barnen, hölls predikan/undervisningen kort denna gång.

Efter Ralf''s predikan sjöng vi "O, du saliga" och även lovsången "Låt oss få känna ditt rikes underbara doft".  Iris Dahlbacka och Annikki Ekman fungerade som kvällens förebedjaren och de kallades fram och ledde församlingen i tacksägelse och förbön för bönelapparna som samlats in under kvällen.

Till sist sjöng vi den vackra "Stilla natt" och Kristian ledde oss i "Herrens välsignelse" i sjungen form denna gång. Därefter följde julkaffet och Åsa och Martin Pettersson hade dukat otroligt fint med levande ljus, julprydnader på borden, glögg, kaffe, te, pepparkakor, jultårtor, godis, julmusik under kaffet osv. Mycket uppskattat och stämningsfullt!

Vi överraskades också av att Susanne Kummel med mycket kort varsel hade ordnat ett fint luciatåg där den allra sötaste tomten ingick. Barnen sjöng också flera julsånger för oss på egen hand. Imponerande!

Nästa gång 23.12. ingen fokussamling. 30.12 Fokus med Marianne och Jan-Erik Sandström, tema: "mission i Etiopien". Nya välkomna med!

***

Min inledning:

Advent är en förberedelsetid och egentligen en fasta. Jag berättade att jag personligen inte har fastat i egentlig bemärkelse, men att man kan fasta i sitt hjärta.

Vi väntar på Jesus som ska komma som ett ljus i mörkret.

- Drunknar du i krimskrams och blinkande juleljus?

Jag berättade att jag läst ett enkelt och bra tips angående detta: en präst har sagt att när vi ser alla ljusen tändas ska vi tänka på att Jesus kommer (snart). Kort och gott ett väldigt bra tips som leder oss rätt! (Det är den norske menighetsprästen Asbjörn Hjorthaug som sagt detta, men det glömde jag att säga)

Ett annat gott ord att reflektera över har en präst i staden sagt: "när man arbetar eller sköter den uppgift man anförtrotts, så är man redo och vaken." Det är också väldigt lutherskt uttryckt. (Det är pastor Boris Salo som uttryckt detta).

Jag läste slutligen från 1 Joh. 4:9 "Så uppenbarades Guds kärlek till oss: han sände sin enfödde Son till världen för att vi skulle leva genom honom."

Gud blev mänska. Ett litet barn. Gud är stor också i krubban. Världens Frälsare. Sann Gud och sann människa. Han kom som ett litet barn, därför att han älskar oss och ville dela allt med oss, ta våra synder, vår skuld på sig och rädda oss och ge oss en evig frälsning. Juniorbönen.

***

Ralf''s korta predikan och ett vittnesbörd:

Ralf Salo inledde med att säga att Gud är undrens Gud. Han nämnde några bibliska exempel som jungfrufödseln, uppståndelsen och Jesu återkomst. Går vi till gamla testamentet kan vi tex nämna när Gud delade Röda havet.

Gud är undrens Gud. Han är himlens och jordens Skapare, sa Ralf. Kristendomen bygger på att Gud är undrens Gud. Jesus är Herre!

Ralf hade tankar också som gällde specifikt vår stad Jakobstad och inför det nya året: han sade bla. att när vi ber och ger förbön så leker vi inte. Vi ber. Och när vi är kristna leker vi inte. Vi är kristna.

Han sade också att kampen ute i samhället (och kyrkan) och i världen hårdnar. Men vi tillhör Jesus Kristus och vi behöver inte vara rädda!

Därpå följde ett vittnesbörd som Ralf hade ordnat.

Ralf fortsatte efter vittnesbördet och sade att när ängeln talade till Maria så visar det att Gud utväljer vem han vill; i den rätta tiden. Gal. 4:4. "Men när tiden var fullbordad sände Gud sin Son, född av kvinna och ställd under lagen, ". Han väljer vem han vill till redskap, till uppgiften.

Ralf Salo nämnde även att församlingen och också andra församlingar i staden fått förmånen att hjälpa flyktingar (tex. kvinnocafeét i FC), Salo nämnde Eskil Hofverberg som berättat att utifrånkommande personer varit engagerade i bönen i hans församling och att detta varit till välsignelse).

- "Vi får fortsätta att vara öppna inför nya situationer även nästa år", sa Ralf.

Han nämnde också en av söndagens bibeltext (tror han avsåg Jer. 3:21-25) som innebär en kallelse till omvändelse (Jeremia). Luther har sagt att den kristne är kallad till "daglig omvändelse". Det kan också hända att Gud kallar dig till en annan uppgift än du har tänkt. Ralf avslutade med dessa ord och ingav oss en förväntan inför det nya året.


Luciatåget med tomten (med tillstånd av föräldrarna) Foto:KL. Bildbevis på att jag faktiskt hade tomteluvan på mig hela tiden (Monica Hagström fotade). Fotot högst uppe: Christmas praise band (Kick & co) dvs Kristian Östman, Bo-Gustav Dahlbacka, Håkan Löfqvist och Monica Hagström.





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar