Powered By Blogger

fredag 15 december 2017

Julhälsning från Martyrkyrkans vänner - Böneämnen: Nigeria, Egypten och Vietnam

Julhälsning och böneämnen från Martyrkyrkans vänner r.f. Månadsrapport 2/2017 (Ordf. Johan Candelin)


"Det är märkligt att när den enda fullkomliga och goda människan föds till denna jord, möts han av hat och dödshot. Märkligt är det också att många även i dag möts av hat från olika Herodes-gestalter som vill utplåna allt som har med Jesus att göra. När Saulus var på vägen till Damaskus för att fängsla alla som hörde till ”den vägen” möter han Jesus som säger: ”Saul, Saul, varför förföljer du mig?”







Joulutervehdys:
http://mailchi.mp/29f6b33cc707/mky-viikkoraportti

Christmas greeting:
http://mailchi.mp/36a017a337c2/fmc-prayer-bulletin

Praise: "Son of God" (Michael W Smith):
https://www.youtube.com/watch?v=R9n7QDFAOXU

Praise: "O holy night" (Trumpet & organ)
https://www.youtube.com/watch?v=TtnGulDDDdo


Flyktingen Jesus

"Matteus evangeliets andra kapitel berättar om hur Josef för att skydda Jesusbarnet med sin familj flydde till Egypten. Herodes hade planer på att döda Jesus men lät i stället döda alla små pojkar i Betlehem med omgivning som hämnd för att Jesus förts till Egypten.

Det är märkligt att när den enda fullkomliga och goda människan föds till denna jord, möts han av hat och dödshot. Märkligt är det också att många även i dag möts av hat från olika Herodes-gestalter som vill utplåna allt som har med Jesus att göra. När Saulus var på vägen till Damaskus för att fängsla alla som hörde till ”den vägen” möter han Jesus som säger: ”Saul, Saul, varför förföljer du mig?”

Jesus säger ”mig”, inte i första hand dem som Saul var på väg att fängsla. Här finns en djup sanning: Den som förföljer Jesu lärjungar förföljer i själva verket Jesus själv. Det är hatet mot Jesus som djupast sett leder till all förföljelse av Jesu lärjungar i vår värld i dag. Jesus är nämligen så förenad med alla som tror på honom att han säger att allt vad vi har gjort mot hans minsta bröder, det har vi gjort mot honom. Den tanken behöver vi meditera över under jultiden.

Vi har möjligheten att göra gott mot Jesus genom att göra gott mot dem som tror på honom och förföljs för sin tros skull. Just detta vill Martyrkyrkans vänner göra och fortsätta att göra under året som kommer. Tack för att Du i bön vill vara med i detta arbete."


Jag tillönskar Dig en God Jul och ett Välsignat Nytt år 2018!


Johan Candelin
ordförande
Martyrkyrkans Vänner

Tack och böneämnen: Nigeria, Egypten och Vietnam

NIGERIA

"I många år har de kristna i Nigeria attackerats av olika islamistiska grupper. Också idag håller fortfarande den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram unga kvinnor fångade i västra Afrika. Och problemen är inte lösta om kvinnorna räddas ur fångenskapen, eftersom de sedan stämplas som ”Boko Haram-kvinnor” och inte accepteras i sina samhällen eller ens av sina familjer – speciellt ifall de har fått barn som resultat av att ha blivit våldtagna av sina tillfångatagare.

Krista ledare i norra Nigeria har upprepade gånger klagat på att fulaniherdarna utan att straffas kan attackera kristna, speciellt i delstaten Plateau, och på den bristande politiska viljan hos den federala regeringen att sätta stopp för detta. Den 10 november träffade landets kristna förbund president Muhammadu Buhari och uttryckte sin oro över det pågående våldet från fulaniherdarnas sida. Trots militärens ökade närvaro på vissa områden har situationen inte blivit bättre. Vissa kristna ledare hävdar att soldaterna själva har deltagit i konflikter med lokala i stället för att jaga förbrytarna, och även påstått att soldaterna inte har som mål att få slut på dödandet.
Be om beskydd för de unga kvinnorna som hålls av Boko Haram och även för dem som befriats. Be också om fred i Plateau och andra delstater där det förekommit våldsamma konflikter mellan muslimska och kristna grupper."

EGYPTEN

"Medan vi med jämna mellanrum hör om nya attacker mot Egyptens kristna, kan vi nu tacka Herren för att 21 kyrkor i provinsen Minya i södra Egypten får restaurera, förstora och bygga om sina kyrkor efter att de under de senaste sex månaderna fått tillstånd till detta av guvernören Essam al-Bedeiwi. Vissa av kyrkorna hade väntat i över 20 år på att tillståndet skulle beviljas. Även en evangelisk kyrka i Tama i provinsen Sohag har fått renoveringstillstånd för sin kyrka.

Samtidigt har det koptiska samfundet i Minya fått uppleva hur flera av dess kyrkor tvingats stänga eller tänts på. Vissa av dem har kunnat öppna på nytt, men flera väntar ännu på tillstånd. I Övre Egypten har det hänt att lokala myndigheter stängt kyrkor för att försöka lugna spänningen mellan muslimska och kristna bybor.
Tacka Gud för dessa tillstånd som många kyrkor fått och be om beskydd och fred för den utsatta kristna grupperna i Egypten."

VIETNAM 

"Vietnams nya lag för tro och religion planeras träda i kraft 1 januari 2018. Landets katolska och evangelikala ledare, liksom också buddister och Caodaister, uppger att lagens huvudsakliga nytta inte gäller religionsfrihet utan tvärtom regeringens kontroll av religion. En artikel i landets juristtidskrift sammanfattar fyra metoder som den kommunistiska staten sedan den grundades har använt för att kontrollera religion: genom ”lag” och administrativa åtgärder, genom propagandamaskineriet, genom taktiken ”söndra och härska” samt genom grovt våld.

Speciellt sårbara är minoritetsfolken i Vietnam, bland dem hmongfolket. Kristendomen började spridas bland hmongerna på höglandet i nordvästra och centrala Vietnam under den senare delen av 1980-talet genom kristna radioutsändningar på deras språk och idag beräknas det finnas 400 000 kristna bland de en miljon hmongerna. Dessa troende förföljs inte bara av regeringen, utan också av sina familjer, bybor och lokala myndigheter, eftersom de betraktas som ett hot mot hmongernas kultur och arv.
Be för frihet och vishet för de kristna i Vietnam!"


Martyrkyrkans vänner r.f.

(Källa: World Watch Monitor)


Foton: KL


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar