Powered By Blogger

torsdag 23 november 2017

MKV - Pakistan, Uzbekistan, Sudan, Algeriet och Kina

Martyrkyrkans vänner r.f. Månadsrapport 1/november 2017



MKV skriver i inledningen: "Välkommen till vår nya Månadsrapport! Vi hoppas att berättelserna vi delar är intressanta för dig och att de inspirerar dig att be för våra lidande bröder och systrar på olika håll i världen."










Kuukausiraportti:
http://mailchi.mp/c477a2d3d7e2/mky-viikkoraportti

Monthly Prayer bulletin:
http://mailchi.mp/67d8d09048e2/fmc-prayer-bulletin

Pakistan

"Fem kristna familjer, de enda kristna i den avlägsna byn Sukheki 200 km norr om Lahore, har 3 november gått under jorden efter dödshot mot 18-åriga Sonu Arshad på grund av hans påstådda hädelse mot islam – något som visade sig vara falskt.

I en annan by arresterades Iqbal Masih (65), pensionerad niobarnsfar, samma dag som en av hans söner begravdes i början av november och anklagades för hädelse, trots att han haft långvariga mentala problem som han också har medicin för. Han sitter nu i fängelse. Masih hade tidigare sänts till ett mentalsjukhus, men hans familj hade inte råd att låta honom stanna där.

Pakistan har de strängaste hädelselagarna i världen och de har använts oproportionellt mycket mot religiösa minoriteter; landets kristna utgör endast 1,5 % av befolkningen men över en fjärdedel (187) av de 702 hädelsefallen som registrerats mellan 1990 och 2014 gällde kristna.

Pakistanska kristna får upptäcka att förföljelsen följer dem ända in i fängelset. Eftersom många kristna anklagas för hädelse enbart på grund av personlig hämndvilja eller ekonomiska intressen, räcker det år innan domstolarna behandlat fallen och frikänt dem. Flera kristna fångar har berättat att de behandlas illa på grund av sin religion. Så snart det kom fram att de var kristna ändrade de andra fångarnas och fängelsepersonalens attityd mot dem och de behandlades som kastlösa och tvingades tvätta toaletterna. Fängelsemyndigheterna har också begränsat möjligheten för kristna att samlas till gudstjänster av olika slag."

(Källa: worldwatchmonitor.org)


Uzbekistan

"Denna tidigare sovjetrepublik ligger mitt i Centralasien och de kristnas andel i landet är endast 5 % av den huvudsakligen muslimska befolkningen. De kristna förföljs och de som lider mest är kristna med muslimsk bakgrund. Församlingar infiltreras av spioner och polisen gör räder mot troende hem. Kristna kan förlora sitt levebröd ifall deras tro blir känd.

Lilja Sitdikova och hennes son Vildan Sitdikov, som båda hör till Tasjkents officiellt registrerade sjundedags adventistkyrka, har bötfällts för att de haft eget kristet material i hemmet. Adventisterna överklagade beslutet, men den 27 september höll högsta domstolen med domaren Mumin Astanov fast att bötesbeloppet står fast och materialet ska förstöras.

I Urgench har protestanten Sharofat Allamova råkat ut för att två gånger bötfällas för att hon har egna kristna böcker i sitt hem. Man tror att det kan bero på att hon var med när lokala protestanter höll ett möte som det gjordes en räd mot. Också en protestant i Andijan har beordrats betala samma böter två gånger för att ha haft kristna böcker i sitt hem.

I området omkring huvudstaden Tasjkent har anti-terrorismpolis i Yangiyol-distriktet gjort räder mot privata hem tillhörande den lokala statligt registrerade baptistförsamlingen och konfiskerat litteratur. I dessa räder och husundersökningar har det skett många brott mot landets lagar."

(Källor: forum18.org, http://rlprayerbulletin.blogspot.com)



Sudan

"Två sudanesiska kyrkliga ledare har dömts skyldiga till förskingring och överträdelse efter en långvarig dispyt över kyrkans land och egendom. Organisationen Christian Solidarity Worldwide anser att domen och straffet är ”omotiverat”. Grunden till konflikten ligger i en dispyt mellan Sudans presbyterianska evangeliska kyrka (SPEC) och ett av regeringens ministerier som år 2013 gav över administrationen och ansvaret för SPEC:s egendom till en olagligt sammankallad land- och byggnadskommitté. Kyrkans ledare säger att denna regeringsstödda kommitté har lagt sig i interna kyrkofrågor och är inblandad i försäljning av egendom till investerare.

Samtidigt har behandlingen av åtalen för fem ledare från Sudanese Church of Christ (SCOC), som åtalas för ljudförorening, uppskjutits till mitten av november. Orsaken till detta var avsaknaden av åklagare. Pastorernas advokat Dimas James uppgav att domstolen hade sagt att fallet kunde läggas ned ”ifall de fem anklagade prästerna inte skulle återupprepa [sitt brott] ”att störa den allmänna ordningen”.  Pressen på sudanesiska församlingar har ökat de senaste åren. SCOC skrev i maj ett öppet brev till regeringen i Khartoum där man protesterade mot ”de systematiska brotten mot kristnas religionsfrihet”. De hänvisade till de ”svåra förhållanden” de har mött de senaste åren, vilket inkluderar rivning av kyrkor, konfiskering av kyrkors egendom, myndigheterna inte anvisat land för byggande av nya kyrkor och reserestriktioner för äldre kyrkliga ledare."

(Källor: meconcern.org, worldwatchmonitor.org)



Algeriet

"Församlingar i norra Algeriet fortsätter att strida med myndigheterna gällande tillstånd att hålla gudstjänster i icke-religiösa byggnader. Myndigheterna i provinsen Tizi Ouzou, 100 km öster om huvudstaden Alger, anser att det är brott mot 2006 års lag som reglerar icke-muslimsk religionsutövning ifall församlingar samlas i hus som endast är tänkta som bostadshus eller för kommersiellt bruk. Men församlingarna hänvisar till 2016 års grundlag som slår fast att religionsfrihet garanteras ifall det är i enlighet med rådande lag. De säger att de följer rådande lag i och med att de är en del av den protestantiska kyrkan i Algeriet (EPA), som är officiellt erkänd av regeringen sedan 1974 och ackrediterad både av inrikesministeriet och lokala myndigheter. Lagen från 2006 används av myndigheterna som ett verktyg för förföljelse. Flera kristna har blivit bötfällda och fått villkorliga fängelsedomar under 2006 års lag, vissa åtalade för illegalt innehav av Biblar. Lokala troende säger: ”Det är en orättvis lag mot kristna som förvägras sin rätt att utöva sin religion och möjlighet att fritt dela evangelium.”

Den algeriske kristne Slimane Bouhafs, som suttit fängslad sedan september 2016 för hädelse, har avslutat sin hungerstrejk. Slimane, som hålls i Jijel-fängelset i nordöstra Algeriet, började en hungerstrejk efter att domstolen den 2 oktober avslog hans anhållan om villkorlig frigivning. En begäran om förflyttning till Oued Ghir-fängelset i Bejaia, hans hemprovins, har också avslagits. Hans familj, som var orolig för hans fysiska och psykiska hälsa, hade uppmanat honom att avsluta hungerstrejken. Slimane dömdes till fem års fängelse i augusti 2016 (senare förkortades den efter överklagande till tre år) efter att han på Facebook postat information som ansågs häda islam och profeten Muhammed. Den 5 juli 2017 benådades han delvis av presidenten, vilket innebar att hans straff kortades av med ytterligare 16 månader. Anhållan om villkorlig frigivning baserades på hans försämrade hälsa och hans goda uppförande under strafftiden."

(Källor: worldwatchmonitor.org, meconcern.org)



Kina

"När Gao Zhisheng, en engagerad människorättsjurist och religionsfrihetsförespråkare, återkom från tre års hemlig internering i augusti 2014, antog många att han var ”totalt förstörd”. Dömd till husarrest och förvägrad medicinsk vård, kunde Gao (som hade överlevt tortyr) ha tynat bort och dött, men han gjorde det inte – han återhämtade sig. Trots intensiv övervakning skrev Gao både sina memoarer och en 40-sidig rapport om mänskliga rättigheter i Kina. Dessa hemliga skrifter smugglades ut ur landet och har senare publicerats. Den 13 augusti ”försvann” Gao. Nyligen har man fått reda på att han hålls i ett hemligt fängelse i Shaanxi-provinsen i isoleringscell i totalt mörker och utan tillgång till medicinsk vård. Hans liv är i fara.

Gao är inte den enda kristna i Kina som har blivit allvarligt förföljd. Även ”vanliga” pastorer och församlingsmedlemmar är i riskzonen, här följer några exempel.

När de fick höra om Gao Zhishengs tillstånd, genomförde Shao Zhongguo och Li Fawang en riskfylld räddningsoperation. De smugglade ut Gao ur hans hem och över gränsen in till grannprovinsen där de höll honom gömd i 23 dagar, tills polisen i Gaos hemprovins var tillräckligt desperata för att få en stor mängd poliser att korsa gränsen och finna honom. Tyvärr lyckades de och Gao försvann i polishäktet. Även Shao och Li greps och häktades. Shao ska ställas inför rätta och riskerar ett långt fängelsestraff. Medan Li hölls fängslad fick han ingen vård för sin diabetes, vilket ledde till blödning i hans öga.

En annan framträdande kristne människorättsadvokat, Li Baiguang, får fortsättningsvis dödshot trots polisens löfte att undersöka hans tidigare kidnappning och misshandel av regeringsstödda gangstrar i Zhejiang-provinsen i oktober.

Pastor Li Wanhua förhördes i fyra timmar på polisstationen efter att säkerhetstjänstens poliser gjort en räd mot hans hem i Guangdong-provinsen den 9 november och avlägsnade kristet material som Bibeln och en stor väska med poesi.

Myndigheter har också under det senaste året gripit hundratals kristna i Yunnan-provinsen och felaktigt anklagat dem för att höra till en förföljd kult. Idag är en handfull av dem fortfarande fängslade och vissa ska ställas inför rätta."

(Källor: chinaaid.org, http://rlprayerbulletin.blogspot.com)


Martyrkyrkans vänner r.f.



Foto: KL



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar