Powered By Blogger

lördag 18 november 2017

En liknelse - Be utan att tröttna - God will give justice to his elect

Sabbaten gick in. ("Pray without ceasing (1 Tess. 5:17) The parable also serves to encourage those suffering injustice to continue their complaints and calls for justice.)

Luk. 18:1-8. Jesus berättar liknelsen om "Änkan och domaren" för att visa att vi "alltid borde be utan att tröttna." I morgon ska söndagsskolebarnen och deras föräldrar få höra denna bibliska berättelse.

- En fattig änka gick till en domare för att söka rätt inför sin motpart. Domaren var ogudaktig och fruktade inte Gud och hade inte heller respekt för mänskor. Domaren ville inte ta emot henne utan avvisade henne, men till slut gav han efter därför att hon var så väldigt ihärdig och enträgen.

Änkan hade ingen som förde hennes talan, men vi har en försvarare i himlen som talar för oss och som ber för oss: Jesus Kristus.

Gud är rättvis och rättfärdig i sina domslut. Han är barmhärtig och lovar enligt texten att "skaffa rätt åt sina utvalda, som ropar till honom dag och natt". Han lyssnar tåligt och vill att vi ber oavbrutet (1 Tess. 5:17). I Bibeln finns många löften om bönhörelse. Alltid får vi inte det vi ber om, men då ger oss Gud det som är bättre eller kraft att uthärda svårigheter. I bönen "Fader vår" ber vi ju också: "Ske din vilja".

Bön är som hjärtats samtal med Gud. Gud höra våra tysta böner. I Uppenbarelseboken 8:3-4 beskrivs hur en ängel med rökelsekar av guld ställer sig vid altaret och lägger "rökelse till alla de heligas böner på guldaltaret framför tronen. Röken från rökelsen tillsammans med de heligas böner steg från ängelns hand upp inför Gud."

- Så dyrbara är våra böner inför Gud!

- Guds löfte om hjälp i nöden och uppmaning till uthållighet i bön gäller nu och i de yttersta mörka tiderna av förföljelse då de troende är en liten minoritet. Jesus uppmanar oss att inte tappa modet utan att tro på bönhörelse och att han "snart ska skaffa oss rätt." Bönen är inte förgäves även om bönhörelsen dröjer. Gud hör bön!

***

Luke 18:1-8 (ESV)
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luke+18%3A1-8&version=ESV

***







Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar