Powered By Blogger

torsdag 3 mars 2016

MKV - Turkiet och Egypten

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 8/2016 (ordf. Johan Candelin)

"Avsky det onda, håll fast vid det goda." (Rom. 12:9b) "Abhor what is evil; hold fast to what is good."

Jos. 24:15b, Ps. 126:5, Apg. 20:28, Jes. 52:7

Tack- och böneämnen: TURKIET (myndigheterna låter bli att stänga kyrka) och EGYPTEN (bön för dömda koptiska tonåringar, för religionsfrihet)
Viikkoraportti:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=b54f9a886e

Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=a2dcfe7cf9

Lovsång - praise: "There is none like You" (Suffering children are safe in your arms)
https://www.youtube.com/watch?v=KnhUh2tt97Q

Jos. 24:15 "Men jag och mitt hus, vi vill tjäna HERREN."

"And if it is evil in your eyes to serve the Lord, choose this day whom you will serve, whether the gods your fathers served in the region beyond the River, or the gods of the Amorites in whose land you dwell. But as for me and my house, we will serve the Lord.”

Ps. 126:5 "De som sår med tårar skall skörda med jubel. "
"Those who sow in tears shall reap with shouts of joy!

Apg. 20:28 "Ge akt på er själva och på hela den hjord som den helige Ande har satt er som ledare över, till att vara herdar i Guds församling som han har köpt med sitt eget blod."

"Pay careful attention to yourselves and to all the flock, in which the Holy Spirit has made you overseers, to care for the church of God, which he obtained with his own blood."

Jes. 52:7 "Huru ljuvliga äro icke glädjebudbärarens fotsteg, när han kommer över bergen för att förkunna frid och frambära gott budskap och förkunna frälsning, i det han säger till Sion: »Din Gud är nu konung!»

"How beautiful upon the mountains are the feet of him who brings good news,
who publishes peace, who brings good news of happiness, who publishes salvation, who says to Zion, “Your God reigns.”

Turkiska myndigheter stänger inte Bursas enda kyrka


TURKIET

"De lokala myndigheterna i den nordvästra turkiska staden i Bursa beslöt att stadens enda kyrka, som betjänar fyra olika församlingar, skulle tömmas den 26 februari, men återtog beslutet tre dagar tidigare. Ismail Kulakcioglu, den protestantiska församlingen pastor, sade att de fick mindre än en vecka på sig att tömma byggnaden. Omkring 200 kristna använder kyrkan för sina söndagsgudstjänster i och med att fyra olika kristna samfund möts i byggnaden; en latin-katolsk, en tysk-katolsk, en öst-ortodox och en protestantisk församling. Under turkisk lag möter icke-muslimska trossamfund betydande lagliga hinder när de ska registrera en officiell kyrkobyggnad. Ofta delar flera församlingar på samma utrymme.

Kulakcioglu konstaterade att stadens ursprungliga beslut att stänga kyrkan gick emot stadens självutnämnda image som en religiöst tolerant stad. I ett pressmeddelande sade Kulakcioglu att han och de lokala myndigheterna ansåg att Turkiet är en kulturell mosaik och att de inte ville se den mosaiken krossas.

Pastorn har redan kommit överens om ett möte med Bursas borgmästare, Recep Altepe, för att underteckna ett nytt avtal om framtida bruk av kyrkobyggnaden.

Bursa är en konservativ stad med 2 miljoner invånare i den industriella Marmararegionen. Den ligger 160 km sydost om Istanbul och har av turkarna själva getts smeknamnet ”Gröna Bursa” både för skogarna intill staden och för dess muslimska identitet. Kyrkan är en kvarleva från en tid när Bursa hade en stor icke-muslimsk befolkning. Den byggdes på 1880-talet för att betjäna den lokala fransktalande befolkningen från Levanten (särskilt Libanon), latinska katoliker inom det ottomanska riket, som en del av en större helhet där det också fanns en högskola, och nära intill fanns också en begravningsplats.

De fyra församlingarna flyttade in i kyrkan efter att de restaurerat den åren 2002-2004. Den öppnades på nytt för gudstjänstbruk efter att man undertecknat ett avtal med staden Bursa. Vräkningen kom efter ett sannolikt misstag efter att avtalet gick ut 2015 och staden uppmanade församlingarna att på nytt ansöka om tillstånd. Ansökan togs positivt emot, men ”ett element” inom stadens fullmäktige motsatte sig det, sade Kulakcioglu. Bursas fullmäktige tillåter att byggnaden används för religiöst bruk, men församlingarna äger inte fastigheten. De kristna har inga juridiska rättigheter till byggnaden. De har bara rätt att använda kyrkan för närvarande, något som jag anser att är en mycket prekär situation. Medlemmar inom icke-majoritetsreligioner är beroende av byråkraters och majoritetens goda vilja. Dylika problem kommer att fortsätta att komma upp, tills de religiösa minoriteterna har rätt att äga sina kyrkor och rätt att på nytt få använda sina historiska kyrkor.

Kyrkan är fortfarande en symbol för stadens icke-muslimers kamp för att bli en accepterad del av samhället.

Kulakciolgu sade att han hade försökt övertyga fullmäktige att Bursa skulle förlora en ovärderlig del av sitt kulturella arv ifall församlingarna tvingades ut ur sin byggnad.

”Vi försöker förklara att denna kyrka, som används som gudstjänstlokal av olika församlingar, kanske är det enda i sitt slag i världen”, sade han."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)



- "Vi tackar Gud för att de olika kristna församlingarna i Bursa kan fortsätta samlas i sin gemensamma kyrka. Vi ber att myndigheterna och församlingarna kunde komma överens om ett stabilt, långsiktigt avtal om kyrkan och på det sättet ge de kristna en trygg plats att samlas på."




EGYPTEN

"Egyptiska kristna har bett om förbön för fyra koptiska kristna tonåringar som den 25 februari dömdes för att ha hånat islam. I fjol gjorde de en video som var en parodi på den så kallade Islamiska staten. Muler Atef Daoud, Bassem Amgad Hanna och Albert Ashraf dömdes till fem års fängelse, medan Clinton Magdi Youssef, som är minderårig, sänds till ett ungdomsfängelse. Videon filmades av deras lärare Gad Youssef Younan, också han kristen, som vid en separat rättegång den 27 december 2015 dömdes till tre års fängelse för att ha skymfat islam.

Tonåringarna, som är gymnasieelever från byn al-Nasria i guvernementet al-Minya, arresterades i april och frigavs mot borgen 90 dagar senare. De var inte med vid rättegången, men förväntas nu arresteras på nytt. Deras advokat kommer att lämna in en överklagan. Advokaten och människorättsaktivister blev chockerade över att tonåringarna fick det hårdast möjliga straffet. Man hade väntat sig att de skulle bötfällas.

Vi ber att överklagan ska behandlas snabbt och gå igenom, och att läraren, studenterna och deras familjer ska kunna bo kvar i frid och ro i sin hemby. Vi ber också för verklig religionsfrihet i Egypten."

(Källa: www.meconcern.org)


Martyrkyrkans vänner r.f.







ICC: "Christians in Pakistan commemorate Shahbaz Bhatti on 5th anniversary of his assassination:
http://www.persecution.org/2016/03/03/christians-in-pakistan-commemorate-shahbaz-bhatti-on-5th-anniversary-of-his-assassination/

The Huffington post: "Shahbaz Bhatti: My hero, my colleague, my friend and brother"
http://www.huffingtonpost.co.uk/ben/shahbaz-bhatti_b_9354140.html





Foto: Kerstin Lindén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar