Powered By Blogger

torsdag 5 november 2015

MKV - Sudan och Kina

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 34/2015 (Ordf. Johan Candelin)

"But let justice roll down like waters, and righteousness like an ever-flowing stream."

Amos 5:24 (ESV) Ps. 92:12-15 (ESV) 1 Cor. 12:26 (ESV)

Tack- och förbönsämnen: SUDAN (kyrkor revs, bön för de kristna och deras rättigheter) och KINA (bön för flera fängslade kristna ledare och jurister)






Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=73df36a24f


"Låt rätten flöda fram som vatten och rättfärdigheten som en ständigt rinnande ström." Amos 5:24

"The righteous flourish like the palm tree and grow like a cedar in Lebanon.They are planted in the house of the Lord; they flourish in the courts of our God.They still bear fruit in old age; they are ever full of sap and green, to declare that the Lord is upright; he is my rock, and there is no unrighteousness in him." Ps. 92:12-15 (ESV)

 "If one member suffers, all suffer together; if one member is honored, all rejoice together." 1 Cor. 12:26 (ESV)

Sudan rev två kyrkor

SUDAN

"Den 22 oktober rev myndigheterna en kyrka som tillhörde församlingen Evangelical Lutheran Church of Sudan (LCS) i Omdurman. Församlingen fick veta om saken endast 72 timmar innan och myndigheterna motiverade rivningen med att området ska utvecklas och renoveras. I mer än tre årtionden har kyrkan, som rymde 150 personer, stått på sin plats i Karari-området i Omdurman, en stad på andra sidan Nilen från landets huvudstad Khartoum. Enligt lokala källor tände unga män eld på byggnaden innan schaktmaskinerna gavs order om att riva vad som fanns kvar av byggnaden.

Lokala myndigheter hävdade att kyrkan var byggd på land som avsetts för ett föreslaget torg. Församlingsmedlemmar konstaterade ändå att moskén intill, på samma landområde, inte revs.
“Rivningen av kyrkan fick oss att känna som om vi förlorat allt”, berättade en lokala ledare för den lutherska kyrkan. “Stolar, bänkar, osv. har de lokala myndigheterna också tagit. Vår kyrka grundades här 1975. Moskén fanns inte ens här när kyrkan byggdes. Det märkliga är att kyrkan revs men moskén står kvar! Det här visar oss många saker… Vi frågade dem ‘Var finns våra rättigheter?’, men deras svar var att det inte finns någon plats för kristendomen efter att Sydsudan skildes från Sudan.”
År 2011, efter Sydsudans självständighet förklarade Sudans president Omar al Bashir att den norra delen skulle vara helt arabisk och muslimsk.

I april 2013 förklarade Sudans religionsminister att inga byggnadstillstånd kommer att ges för nya kyrkor. Detta innebär att församlingsmedlemmar som är utan samlingsplats efter statens rivning eller mordbrand inte kan hoppas på en ny kyrka i den gamlas ställe.

Ytterligare en annan luthersk kyrka brändes den 17 oktober i Gadaref, i östra Sudan. Byggnaden totalförstördes, inklusive möbler och Biblar. Den uppenbara mordbranden anmäldes till polisen.

Under de senaste åren har många kyrkor förstörts. Den 1 juli 2014 rev myndigheterna en kyrka som rymde 600 personer i norra Khartoum. I det sammanhanget uppgav man att landområdet behövdes för lågkostnadshus. Polisen hade tidigare rivit en 300-personers kyrka nära Khartoum den 17 februari samma år. Myndigheterna sa att kyrkan revs för att den låg på ett muslimskt område.

I april 2012, mitt under ett kort territoriellt krig mellan Sudan och Sydsudan, attackerade och förstörde en mobb av islamistiska extremister en kyrka väster om Khartoum trots att polisen spärrat av platsen.

I 2015 års rapport från USA:s kommission för internationell religionsfrihet uppmärksammas övergreppen på religionsfrihet i Sudan som man konstaterat vara ett resultat av president Bashirs politik med islamisering och arabisering. En tidigare rapport av samma kommission noterade år 2014 att regeringen även ålägger både muslimer och icke-muslimer att följa sharialag och att man “använder amputation och spöstraff för brott och handlingar som är “oanständiga” och “omoraliska” och arresterar kristna för omvändelsearbete.”

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)


KINA


"Vi ber för äldstebrodern Wang Xianyun, pastor Yan Xiaojie, äldstebrodern Zhou Aiping, pastor Huang Yizi, pastor Zhang Chongzhu, diakonen Zhang Zhi och andra som finns bland de minst 20 kristna som myndigheterna under de två senaste månaderna har tagit in för särskild övervakning i kustprovinsen Zhejiang.

Andra som fängslats är bland annat några av de jurister som hjälpt lokala kyrkor, inklusive den prominenta människorättsjuristen Zhang Kai och hans två assistenter Liu Peng och Fang Xiangui. Personer som är under “särskild övervakning” hålls på okänd ort och får inte ha kontakt med sin familj eller någon advokat.

“Var finns dessa människor? Det vet vi inte och de flesta har nu lagts under särskild övervakning”, berättade en kristen från staden Wenzhou. “Detta är helt utanför lagen. Så här handlar totalitära regimer.”

För många som hålls fängslade på detta sätt motiveras det med “misstanke om stöld, spioneri, olagligt handel med statshemligheter och -information”. Eftersom ett sådant åtal berör den nationella säkerheten har myndigheterna vägrat låta jurister tala med dem som hålls under övervakning.

Från två av städerna i Zhejiangprovinsen, Wenzhou och Jinhua, har mellan 25 augusti och 24 oktober över 20 personer placerats under övervakning enligt preliminär statistik. Zhejiang har lidit av omfattande förföljelse sedan början av fjolåret då myndigheterna har rivit kyrkor och tagit ner över 1 500 kors."

(Källa: www.chinaaid.org)


Martyrkyrkans vänner r.f.




Foto: KL (Karleby landsförsamlings kyrka)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar