Powered By Blogger

torsdag 26 november 2015

MKV - Iran och Uzbekistan

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 37/2015 (Ordf. Johan Candelin)

Amos 5:24 "let justice roll down like waters, and righteousness like an ever-flowing stream."

Psalm 40

Tack- och böneämnen: IRAN (tacksägelse för frigivne Suroush Saraie, bön för fängslade, bön för Maryam Naghash Zargaran),    och UZBEKISTAN (bön för förföljda kristna, torterade, fängslade, bötfällda)




Prayer bulletin:
ttp://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=b22ebd0e8f

"I waited patiently for the Lord; he inclined to me and heard my cry." Psalm 40:1 (ESV)

Nyheter från våra iranska trossyskon

IRAN

"Vi är glada över att kunna berätta att Suroush Saraie har frigivits från fängelset den 11 november. Suroush Saraie och Mohammad Roghangir arresterades den 5 juli 2014 i Bandar Azali i norra Iran. De fördes till ett fängelse i Shiraz för att avtjäna de straff som utdömts i juli 2013. Suroush och Mohammad fanns bland de sju som arresterades i Shiraz vid en räd mot ett bönemöte den 12 oktober 2012 som en del av en större operation som de iranska myndigheterna genomförde för att sätta skräck i kristna och andra religiösa minoriteter. De som då arresterades hade kopplingar till det nätverk som kallar sig ”Irans kyrka”.

I juli 2013 dömdes de arresterade för ”handlingar mot den nationella säkerheten” och ”propaganda mot samhällsordningen”. Suroush dömdes till två och ett halvt års fängelse medan Mohammad fick en dom på sex år. I juli 2014 verkställdes domen och de sattes i fängelset Adel Abad i Shiraz. De andra fick fängelsedomar på mellan ett och fem år och inkallades också de till fängelse i Shiraz under de följande månaderna.

Vi har tyvärr också aktuella nyheter som gäller fängslanden. Minst 14 iranska troende med muslimsk bakgrund arresterades tidigare denna månad i Varamin i provinsen Teheran. Släktingar till de arresterade har bett att incidenten ska göras känd och att ett så brett nätverk som möjligt ber för offren.

Den 1 november gjorde säkerhetsagenter en räd mot en husförsamling i Varamin, sydost om Teheran, och arresterade minst 13 av dem som var på plats. Till dessa hör Poorkaveh, Simmin, Bahram, Amin, Leyla, Zahra, Mehdi och Farzaneh, Shayan, Sara, Nazanin, Elnaz och Mohammad. Följande dag arresterades ytterligare en kristen med kopplingar till husförsamlingen i sitt hem i Teheran. Många av de arresterade var tidigare medlemmar i församlingen Emmanuel Protestant Church i Teheran, som tvingades avbryta sina farsispråkiga gudstjänster år 2012, vilket resulterade i att flera inofficiella husförsamlingar bildades. Familj och vänner vet inte var de arresterade befinner sig för tillfället och är oroliga för deras säkerhet.

Vi vill också denna vecka berätta om en enskild iransk troende: Maryam Naghash Zargaran (37). Iranska myndigheter började trakassera Maryam i februari 2011 förargade över att hon konverterat till kristendomen och aktivt var med i Irans husförsamlingsrörelse. I början av 2013 åtalades Maryam (som också kallas Nasim) för ”propaganda mot den islamiska regimen” och fängslades i 19 dagar innan hon frigavs mot borgen. I juli 2013 förklarade en domstol henne skyldig till att verka för en ”anti-säkerhetsagenda för att sprida kristendomen i Iran för att förleda det iranska samhället från sanningens [dvs. islams] väg” och dömde henne till fyra år i Evin-fängelset. Maryam lider av ett medfött hjärtfel och opererades för nio år sedan för ”ett hål i hjärtat”. Hennes hälsa har märkbart försämrats i fängelset. Den 29 september 2013 måste hon akut läggas in på sjukhus för att få behandling för hjärtat. I slutet av oktober 2015 fick hon igen tillåtelse att få medicinsk behandling, men inom några dagar befalldes det att hon skulle föras tillbaka till fängelset medan behandlingen ännu pågick. Maryam behöver våra förböner."

(Källor: www.meconcern.org, http://rlprayerbulletin.blogspot.com)


- "Vi tackar Gud för frigivningen av Suroush Saraie och vi ber att han snabbt ska bli återställd efter fängelsetiden och att han och hans familj får bli styrkta i Herren och återanpassa sig till normalt familjeliv. Tidigare fångar fortsätter ofta att ha svårigheter också efter frigivningen. I vissa fall har de pressats av säkerhetstjänstemän att bli angivare. Många före detta fångar lider av psykologiska trauman och kämpar för att få arbete. Vi ber också att de som nyligen arresterades och fängslades får uppleva Guds kraft och kärlek och att de tålmodigt och vist kan svara sina förhörsledare samt att de snart ska friges. Vi ber för deras familjer och vänner, att också de ska få kraft, frid, beskydd och stöd av Herren själv. Vi ber särskilt för Maryam Naghash Zargaran, att Herren omsluter henne.
Vi ber att ”Jehova Rafa” – Herren som helar dig (2 Mos 15:26) – vakar över, beskyddar och bevarar sina dyrbara, korsmärkta barn i Iran när de går igenom fångenskap, svåra förhållanden, tvångsförflyttningar och separation från familj och församlingsgemenskap, allt för Jesu namns skull."





UZBEKISTAN

"Vi ber för de tio medlemmar av en baptistförsamling i Karshi som i slutet av september dömdes till böter på upp till 50 gånger minimimånadslönen för att de samlats till gudstjänst utan statligt tillstånd. Det är ett vanligt förfarande i Uzbekistan att domaren befaller att enskilda personers Biblar konfiskeras och sångböcker förstörs. Polisen frågade i augusti församlingen varför den fortfarande samlades efter att ha varnats vid en räd i april där man sagt till dem att församlingen var illegal. Vi ber om vishet, kärlek och kraft för Kristi kropp i Uzbekistan. FN:s människorättskommitté uttryckte i juli sin oro över religiös censur, liksom över tortyr, fängelsedomar, fängslanden och böter för att straffa individer som utövar sin religions- eller trosfrihet. Kommittén uppmanade Uzbekistan att ändra sina lagar och sin praxis."

(Källa: www.forum18.org)


Martyrkyrkans vänner r.f.





Foto: KL (Pedersöre kyrka)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar