Powered By Blogger

torsdag 19 november 2015

MKV - Myanmar (Burma) och Egypten

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 36/2015, (Ordf. Johan Candelin)

Ps. 121:2-3 (ESV) "My help comes from the Lord, who made heaven and earth. He will not let your foot be moved; he who keeps you will not slumber."

Ps. 121, Ps. 86:6-7, Ps. 41:1-2, John 15:16

Tack- och böneämnen: MYANMAR (tacksägelse för demokratiska val, bön för freligionsfrihet, bön för landets ledning)

och EGYPTEN (attack på evangelisk kyrka i  El-Twabq-området; Kairo, bön om beskydd, glädje och kraft för de kristna)



Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=c52eaf6a7c


Ps. 121: "My help comes from the LORD"
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Psalm+121&version=ESV

Ps. 86:6-7 (ESV) "Give ear, O Lord, to my prayer; listen to my plea for grace. In the day of my trouble I call upon you, for you answer me."

Ps. 41:1-2 "Blessed is the one who considers the poor! In the day of trouble the Lord delivers him; the Lord protects him and keeps him alive; he is called blessed in the land; you do not give him up to the will of his enemies."

John 15:16 Jesus: "You did not choose me, but I chose you and appointed you that you should go and bear fruit and that your fruit should abide, so that whatever you ask the Father in my name, he may give it to you."


Myanmars kristna försiktigt optimistiska

MYANMAR (BURMA)

"I Myanmar har det styrande, militärstödda partiet erkänt sig besegrad av oppositionen i landets första fria val på 25 år. Oppositionspartiet National League for Democracy (NLD), lett av Aung San Suu Kyi, fick den tvåtredjedelsmajoritet av rösterna som man behöver för att få utse landets nya president. Men fortfarande sitter militären på 25% av parlamentsplatserna, de platserna röstar man inte om.
Den nya regeringen kommer att ärva många svåra frågor, inte minst den som gäller landets minoriteter, inklusive det muslimska rohingyafolket, men också grupper som till största delen består av kristna, till exempel kachin- och chinstammarna. Militärregeringen har fortsatt sin kampanj av förtryck av etniska minoriteter. Konfliktzonerna sträcker sig tusentals kilometrar längs landets gränser. Vissa av världens längsta inbördeskrig pågår här. Dessa gränsområden är där majoriteten av Myanmars kristna bor.

Nu är Myanmars kristna försiktigt hoppfulla. ”Detta val är viktigt för kristna eftersom vi har levt under en diktator i 60 år”, berättar dr Hkalam Samson, generalsekreterare för Kachins baptistorganisation. ”Om vi har en bra regering i landet, kanske kristna får chansen att också offentligt gå ut med evangeliet”, sade för sin del dr Naing Thang, ledare för religionsfrihetskommissionen och rektor för Reformation Theological Seminary. ”Majoriteten av Myanmars kristna kommer från etniska minoriteter. Dessa minoriteter bor längs landets gränser. Vi behöver tillstånd att få bygga kyrkor där.”

Daniel Ottenberg är analytiker vid organisationen Open Doors (OD) forskningsenhet World Watch Research Unit. OD har listat Myanmar som det 25:e svåraste landet i världen att leva i som kristen. Han förklarar situationen: ”Redan det faktum att valet kunde hållas ostört är uppmuntrande, men det finns flera viktiga varningssignaler att hålla i minnet när det gäller religiösa minoriteter, inklusive kristna. Först och främst håller militären fortfarande 25 % av platserna i parlamentet som är reserverade för dem. Detta innebär att armén också i fortsättningen kommer att vara den avgörande faktorn som bestämmer landets politiska inriktning. För det andra fortsätter sammandrabbningarna med etniska minoriteter med oförminskad styrka och någon lösning är inte i sikte. För det tredje så kommer armén också att inneha de mest inflytelserika posterna som exempelvis inrikesministersposten, försvars- och gränsministerposterna. - -  Det är för tidigt att dra slutsatser om de totala effekterna av valet. Medan början kan ses som uppmuntrande, borde observatörer nu vänta tålmodigt så att Myanmar inte lämnas att falla tillbaka i glömska, när internationell media går vidare till andra nyhetsämnen”, sade en observatör nyligen."

(Källor: worldwatchmonitor.org, www.opendoorsuk.org)


- "Vi tackar Herren för att Myanmar kunde genomföra demokratiska val och ber för större religionsfrihet för kristna. Vi ber också om en smidig och fredlig övergång mellan den gamla och den nya regeringen och att landet, trots inflytande från militären och buddistiska extremister, ska få ledare som har landets bästa för ögonen."






EGYPTEN

"Vi vill dela med oss av ett böneämne som vi nyligen fick per e-post från en av våra samarbetsparter i Egypten, dr Hany Hanna:

”Jag vill informera er om att på morgonen den 12 november utsattes den evangeliska kyrkan i El-Twabq-området i Kairo för en attack med automatvapen från två okända personer på en motorcykel. Vi tackar Gud för att endast en polis som vaktade kyrkan skadades. De två förövarna kunde komma undan. Låt oss be tillsammans för de kommande tiderna i Egypten.”

Vi ber om beskydd för våra bröder och systrar i Egypten och om vishet för dem att svara på attacker som denna. Må Gud ge dem glädje och kraft att fortsätta att frimodigt stå upp för sin tro på Jesus Kristus.”

(Källa: MKV)



Martyrkyrkans vänner r.f.







Foton: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar