Powered By Blogger

söndag 11 januari 2015

Egna reflektioner och citat ur Lutherläsaren 74

Ps. 43:5a.
Bekännelseskrifterna. Luthers vigselformulär: "vi anropar din bottenlösa godhet om att du inte låter denna din ordning och välsignelse (äktenskapet) skadas eller fördärvas,"

Man talar om kristendomen som en judisk-kristen tro. Det handlar om våra rötter och vårt ursprung. Vi har väldigt mycket gemensamt med den judiska traditionen och läran. Familjen och släktbanden är viktiga. Som lutheran tänker jag tex. på hur viktiga Moseböckerna är och var för Martin Luther. Han säger tex. också att skapelseberättelsen är ett lysande exempel på Skriftens klarhet. I senaste nummer av Lutherläsaren 74 kan man läsa om äktenskapets betydelse i en sammanfattning av Luther's långa genesiskommentar av prästen Kristian Norrback. Luthers längsta kommentarer gällde just 1 Mosebok. "Vi ska noga lägga märke till den här texten när vi försvarar äktenskapet", skriver Luther om 1 Mos. 2:22.


Angående Tio Guds bud som är så viktiga för judarna har ju Martin Luther också förklaringar till dem i Katekesen (som hör till bekännelseskrifterna). Norrback skriver att: "Katekesen 1999 börjar förklaringen till 4 budet med: "Enligt Guds vilja har varje barn en far och en mor." Frågan är om biskoparna småningom måste omvärdera detta faktum pga förändringen i äktenskapslagen, skriver Norrback vidare.


http://www.evl.fi/svenska/katekes/10buden/4.html
"Enligt Guds vilja har varje barn en far och en mor. De är värda särskild aktning, därför att de är våra föräldrar."


Kristian Norrback uppmanar till flitig bön med anledning av framtidsscenariot. Han gör det med bönen i Luthers vigselformulär:

"Herre Gud,
du som har skapat man och kvinna
och bestämt dem för äktenskapet,
därtill välsignat med livsfrukt,
och däri avbildat din älskade Sons,
Jesu Kristi, och kyrkans, hans bruds, sakrament:
vi anropar din bottenlösa godhet om att du inte låter
denna din ordning och välsignelse skadas eller fördärvas,
utan nådigt bevarar den i oss genom Jesus Kristus, vår Herre."

Amen.




Foto från mobiltelefon: Kerstin Lindén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar