Powered By Blogger

torsdag 22 januari 2015

MKV - Sudan - "Lyft din hand, o, Gud, glöm inte de svaga"

Kyrie eleison!

"Den islamiska regeringen i Sudan har uttryckt sin avsikt att få slut på konflikten i Nuba-bergen, inte genom förhandlingar utan genom folkmord."

Ps. 10. Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 2/2015 (Ordf. Johan Candelin)


Tack- och böneämnen: SUDAN (nytt folkmord, Situationen förvärras för Nuba-bergens kristna i Sudan), World Watch List 2015





Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=e9e3c1d20d



Ps. 10:12 "Stå upp, HERRE! Lyft din hand, o Gud, glöm inte de svaga."

Situationen förvärras för Nuba-bergens kristna i Sudan

SUDAN: AKUT BÖN BEHÖVS

"Den islamiska regeringen i Sudan har uttryckt sin avsikt att få slut på konflikten i Nuba-bergen, inte genom förhandlingar utan genom folkmord. Försvarsdokument som läckte ut i augusti 2014 avslöjade att regimen planerar att svälta ut den icke-arabiska och huvudsakligen kristna befolkningen i Nuba, på samma sätt som man gjorde i början av 1990-talet. När människorna lider av svält, kommer regeringen att genom erbjudanden om mat försöka rekrytera dem att slåss mot sina egna. De som vägrar, kommer att gå under. Man har bedömt att cirka 100 000 av Nuba-folken dog i folkmordet 1992-1993.

Regeringstrupper strömmade in i Nuba-regionen senaste vecka och befinner sig endast 20 kilometer öster om den strategiskt viktiga staden Kauda, som i praktiken fungerar som huvudstad för den norra fraktionen av Sudanesiska folkets befrielserörelse (SPLM-N – Sudan People’s Liberation Movement-North). Organisationens beväpnade gren i norr är Sudanesiska folkets befrielsearmé (SPLA-N – Sudan People’s Liberation Army-North) som kämpar för att skydda Nuba-folken från islamiseringen och från det ”heliga krig”, jihad som långt förs genom folkmord. Men nu är Sudans styrkor så nära att man med sitt artilleri når civilbefolkningen som har evakuerat områden omkring orterna Mendi, Angartu och Kara Jumous i Nuba-bergen.

SPLA-N klarade nyligen av att slå tillbaka regeringsstyrkor som hade attackerat delstatshuvudstaden Kadugli, där flera massakrer och etnisk utrensning skedde i juni 2011. Det var den andra större attacken detta år. Nuba-foken står inför ett allvarligt hot och flyr djupare in i områden som kontrolleras av SPLA-N utan någon som helst garanti för att de där finner skydd för en regim som är fast besluten att eliminera dem.

Vår mångåriga samarbetspartner i området, Dr Sture Nyholm kommenterar den aktuella situationen på följande sätt:

”Trots all förföljelse och allt lidande har vi uppfattat människorna i Nuba-bergen som vänliga och tillmötesgående. De har inte varit bittra, besvikna eller hatiska. - - Vi har sett hur muslimer och kristna levt fredligt sida vid sida. Det är väldigt sorgligt att den sudanesiska regeringen nu igen intensifierat sina attacker i Nuba. - -  Efter tillkomsten av republiken Sydsudan har södra sidan mer eller mindre förbundit sig att sluta med aktiviteter i Nuba som geografiskt tillhör Sudan. Men befolkningen föredrar Sydsudan, dels av etniska och dels av religiösa orsaker. Den norra sidan har alltid marginaliserat Nuba, som man i åratal försökt att "tämja" och islamisera. - -
Vi kommer att intensifiera våra böner för området och jag är viss om att Herren inte överger sitt folk. Vi måste emellertid i Västvärlden få upp ögonen för den långdragna och dolda konflikt som har pågått i Nuba. En konflikt som de facto förvärrades i och med Sydsudans självständighet år 2011."

(Källor: http://rlprayerbulletin.blogspot.com, MKV)


- "Vi ber att Herren vår Gud försvarar Nuba-regionen, bevarar sitt folk, fyller alla deras behov och frälser dem från det onda. Vi ber för Nuba och för Sudan med orden i Psalm 10, och speciellt vers 12: ”Res dig, Herre! Gud, lyft din hand, glöm inte de svaga!”


Mer om denna konflikt finns exempelvis på följande engelska webbsidor:
http://rlprayerbulletin.blogspot.com.au/2014/11/rlpb-286-sudan-exposed-starve-them.html
http://www.theguardian.com/world/2015/jan/14/-sp-fighting-in-sudan-nuba-mountains-intensifies
http://nubareports.org/)



World Watch List 2015

"Vi ber för de troende i de länder som nämns i årets lista där det är svårast att leva som kristen. De här är platser där Kristi efterföljare måste hålla sin tro hemlig och där det innebär misshandel, fängelse, diskriminering och övergrepp ifall man lever ut sin tro. Listan rapporterar att förföljelserna under 2014 har blivit intensivare på flera områden. Medan Nordkorea fortfarande är det land där det är allra svårast att vara kristen, ökar förföljelserna snabbt i Afrika, speciellt området söder om Sahara. I Mellanöstern har våldet från Islamiska staten i Irak och Syrien ökat takten på den kristna befolkningens flykt från regionen och också påverkat situationen globalt. Kristna i dessa länder behöver stöd från sin familj – från oss, Kristi kropp, för att hjälpa dem att stå fasta i tron.

Medan Västvärldens uppmärksamhet koncentreras runt de islamistiska attackerna i Paris, visar World Watch List 2015 att islamistisk extremism har varit förödande för kristna omkring hela världen det senaste året – extremismen är den viktigaste faktorn i 18 av de topp-20-länderna. Vi ber speciellt för Mellanöstern, som är ett speciellt oroväckande område, med Irak och Syrien på platserna 3 och 4 efter Islamiska statens framväxt. Endast 300 000 kristna finns kvar i Irak, av 1,2 miljoner år 1990! Över 700 000 kristna har lämnat Syrien sedan konflikten utbröt i 2011 och av dessa flydde 200 000 kristna från landet enbart under fjolåret.

Utanför Mellanöstern är en av de starkaste trenderna en ökning av förföljelsen i länder där det inte historiskt sett har varit ett problem, delar av Asien, Latin-Amerika och speciellt Subsahariska Afrika. Till och med länder med kristen majoritet har mött aldrig tidigare skådade nivåer av uteslutning, diskriminering och våld. Nigeria har exempelvis stigit från nummer 14 i fjol till 10 på årets lista, och Kenya är det land som gjort det största klivet uppåt i listan och ligger nu på 19 plats. Som en brittisk politiker uttryckte saken: ”Jag är övertygad om att det som händer i Mellanöstern och Subsahariska Afrika de följande tre åren kommer att definiera framtiden för kristendomen som vi känner den. Vi har inte råd att som sömngångare gå igenom dessa kritiska tider. Kyrkan utsätts för en aldrig tidigare skådad förföljelse med en aldrig tidigare skådad intensitet. Tiden löper ut.”

Vi ber om tröst för alla som lider i händerna på islamistiska extremister, inklusive de tusentals flyktingar som lider denna vinter i Syrien och Irak. Vi ber också om ett slut på våldet i Nigeria och Kenya och om beskydd för de kristna där, samt om vishet för det internationella samfundet när man försöker tackla islamistisk extremism i dess olika former och arbeta för religionsfrihet."

(Källa: www.opendoorsuk.org; På engelska hittas den fullständiga listan World Watch List 2015, inklusive ländernas profiler på sidan: http://www.opendoorsuk.org/persecution/country_profiles.php)





Martyrkyrkans vänner r.f.






Foton: Kerstin Lindén




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar