Powered By Blogger

torsdag 15 januari 2015

MKV - Iran och Egypten - "HERREN är konung"

1 Tim. 1:1, 2:1-6. Ps. 99. Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 1/2015 (Ordf. Johan Candelin)

Tack- och förbönsämnen: IRAN (fängslade kristna, av dem många pastorer) och EGYPTEN (förföljda kristna; kopterna, tacksägelse för president Abdel Fattah al-Sisi's stöd)








Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=7aaeea94fc

"Paul, an apostle of Christ Jesus by command of God our Savior and of Christ Jesus our hope," 1 Tim. 1:1

"Från Paulus, Kristi Jesu apostel på uppdrag av Gud, vår Frälsare, och Kristus Jesus, vårt hopp,"

1 Tim. 2:1-6 "Först av allt uppmanar jag till bön och åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla i ledande ställning, så att vi kan föra ett lugnt och stilla liv på allt sätt gudfruktigt och värdigt. Sådant är rätt och behagar Gud, vår Frälsare, som vill att alla människor skall bli frälsta och komma till insikt om sanningen. Ty Gud är en och en är medlare mellan Gud och människor, en människa, Kristus Jesus, som gav sig själv till lösen i allas ställe. Detta vittnesbörd skulle framföras när tiden var inne,"

First of all, then, I urge that supplications, prayers, intercessions, and thanksgivings be made for all people, for kings and all who are in high positions, that we may lead a peaceful and quiet life, godly and dignified in every way. This is good, and it is pleasing in the sight of God our Savior, who desires all people to be saved and to come to the knowledge of the truth. For there is one God, and there is one mediator between God and men, the man Christ Jesus, who gave himself as a ransom for all, which is the testimony given at the proper time."


Ps. 99:1 "HERREN är konung,"


Julen i Iran - nya arresteringar av kristna

IRAN

"Iranska kristna ber om våra förböner efter julens arresteringar av kristna. Den 25 december gjorde säkerhetstjänstemän en räd mot ett hem i staden Roudehen och arresterade nio kristna som fördes till en okänd ort, sannolikt för förhör.

Den 26 december gjorde säkerhetstjänstemän en räd mot pastor Victor Bet-Tamarzs hem. Han är en prominent assyrisk kristen som tidigare var med i ledarskapet för pingstförsamlingen Shahr-Ara i Teheran. Polisen kroppsvisiterade dem som kommit för att fira julfest i pastorns hem och de konfiskerade Biblar, mobiltelefoner och identitetshandlingar. Alla omkring 15 personer fängslades, men de flesta släpptes senare med en varning om att de kan bli inkallade för noggrannare undersökningar senare. Pastor Victor fördes till Evin-fängelset i Teheran och en annan kristen, Amin, fördes till sitt eget hem som polisen då genomsökte. Också Amin är fortsättningsvis fängslad.

Vi uppmanas också be för Farshid Fathi, som sedan 2010 avtjänar ett 6-årigt fängelsestraff. Den 29 december 2014 fördes han till en domstol i Teheran där domaren Salavati dömde honom till ytterligare ett års fängelse. Domen kom för att man hittat alkohol på en avdelning i Evin-fängelset, vilket ledde till en internationellt kritiserad räd mot fängelset den 18 april 2014. Fastän alkoholen hittades på en intilliggande avdelning, uppgav vakterna att den tillhörde Farshid som därför dömdes till ytterligare fängelsestraff.

Amin Khaki, som var bland de åtta som arresterades vid en picknick i Shush den 5 mars 2014, har nu blivit villkorligt frigiven. De som då arresterades fördes bort, försågs med ögonbindlar och förhördes i flera timmar av beväpnade underrättelse- och säkerhetsagenter. Fastän de flesta frigavs efter förhören, förblev tre kristna fängslade i Ahvaz. Två av dem, Hossein och Rahman, frigavs mot borgen i december, medan Amin hölls fängslad ända till 3 januari i år när också han frigavs mot borgen.

Medan vi gläder oss över att fem kristna nyligen har frigivits från fängelse, är det oroväckande att kristna i Iran fortsättningsvis arresteras, åtalas för grova brott och döms till långa fängelsestraff. Under julhelgen registrerades sammanlagt 24 arresteringar och 11 av de arresterade är fortfarande fängslade."

(Källa: www.meconcern.org)


- "Tillsammans med iranska kristna tackar vi Gud för att Amin har frigivits och vi ber att han ska uppleva Guds kraft och kärlek när han återvänder hem till sin familj och att han blir helt återställd efter sin fängelsevistelse och att åtalen mot honom läggs ned.
Vi ber att alla som arresterats får uppleva att Herren är nära, tröstar och stöder dem och att han leder och beskyddar dem under förhören. Vi ber också att behandlingen av de kristna i Iran inte ska resultera i rädsla utan att tron i stället får stärkas och att de kristna får fortsätta att vara Jesu vittnen."



EGYPTEN

"Några timmar innan Egyptens koptiska kristna samlades till sina traditionella julaftonsmässor den 6 januari, dödade beväpnade och maskerade män två poliser som fungerade som säkerhetsvakter för en kyrka i staden Minya. Attacken kom trots myndigheternas ökade beredskap för att garantera säkerheten för alla kristna kyrkor under den koptiska julhelgen som firas enligt den julianska kalendern och infaller 6 och 7 januari. Vi ber om Guds tröst och frid för dem som förlorade sina nära och kära och för de kyrkor som berördes av attacken.

Betydelsefullt var att president Abdel Fattah al-Sisi valde att kvällen samma dag som Minya-attacken bli den förste egyptiske president som deltog i en julaftonsmässa i den koptisk-ortodoxa St. Mark-katedralen i Kairo. Vid hans överraskande besök förmedlade han julhälsningar till den koptisk-ortodoxa påven Tawadros II och till alla Egyptens koptiska invånare.

”Det var nödvändigt att komma hit och önska er allt gott”, sade han i sitt korta tal och hälsades av kraftiga applåder från gudstjänstbesökarna. ”Vi är egyptier och det är bara egyptier vi ska vara. Vi ska bygga vårt land tillsammans. Vi ska uppriktigt acceptera och älska varandra.”

President al-Sisis symboliska besök, som också sändes över den statliga tv-kanalen, där han stod sida vid sida med den andliga ledaren för Egyptens över 10 miljoner koptiska invånare, stod i stor kontrast till tidigare presidenters motvilja att offentligt visa sig tillsammans med den kristna minoriteten. Många av Egyptens frispråkiga muslimska andliga ledare har i årtionden främjat ett sekteristiskt misstroende mot kristna och uppmanat sina efterföljare att undvika att komma med jul- eller påskhälsningar till sina kristna grannar och förbjudit muslimerna att gå in i en kyrka.

Vi tackar Gud för presidentens stöd till den koptiska minoriteten och ber om vishet och beskydd för honom, och vi ber att hans regering ska ta sig an de juridiska prejudikat och restriktioner som gör de kristna till andra klassens medborgare bland Egyptens 90-procentiga muslimska majoritet."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)



Martyrkyrkans vänner r.f.












Foton: Kerstin Lindén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar