Powered By Blogger

söndag 4 januari 2015

Fokus - Job: "Se Herrens fruktan är vishet, att fly det onda är förstånd"

Lekmannasamlingen Fokus söndag 4.1.2015 kl. 17.00 (FC, Jakobstad)

We prayed for persecuted Christians and oppressed people, for the Jewish people (Israel/Jerusalem)

Fokuskväll med bibelundervisning om Job (av pastor Jockum Krokfors). "Kristus finns i varje skrift i Bibeln. En av bokens grundfrågor är: Finns det äkta tro?" Vi bad också för lidande kristna, förtryckta folk och för det judiska folket, Jerusalem/Israel (det röda böneljuset). Job insåg, trots allt sitt lidande, att Gud är allsmäktig och Job var också en rättfärdig man som fick lida eftersom Gud tillät detta.Typologin för Kristus: en rättfärdig som lider. Vi sjöng bla. "Det lilla ljus jag har" (This little light of mine) under Rebeccas ledning.







Harry S. välkomnade vid dörren, Maria L. skötte serveringen, Olle och Helena D. var förebedjare, Rebecca E. satt vid flygeln, Annika F. tog hand om Tweenies (de äldre barnen), Ralf S. var med i förbönen innan mötet, pastor Jockum Krokfors undervisade och det var min tur att leda samlingen.

Vi sjöng lovsånger till att börja med: "Kom, nu är det tid" och "Det lilla ljus jag har". I inledningen hälsade jag Gott Nytt År och god fortsättning på julen, som inte tagit slut eftersom vi ännu ska fira Trettondag. Därpå visade jag på det röda ljuset som brinner för lidande kristna och förtryckta folk.

Jag läste från Gamla testamentets sista bok: Malaki 4:2 om julens glädjebudskap: Guds nåd i Jesus Kristus. "Men för er som fruktar mitt namn skall rättfärdighetens sol gå upp med läkedom under sina vingar. Då ska ni komma ut och hoppa likt kalvar som släpps ur sitt bås."

Versen uttrycker i slutet något av den glädje som barnen kan känna på julafton.  Jag tog faktiskt på mig den judisk-kristna böneduken med bibelställen från GT och NT, som också har samma bibelställe från Malaki broderat (på engelska) i ett av hörnen. Vi längtar efter solen och Kristus är rättfärdighetens sol (som den underbaraste soluppgång eller -nedgång). 1 Joh. 2:1-2 nämner att Jesus Kristus är vår rättfärdighet och han för vår talan. Vår rättfärdighet är en främmande rättfärdighet utanför oss själva, ett friande domstolsutslag. Därför är den hållbar. Det är också evangeliskt-lutherskt att påminna sig dopet (och då börjar själen sjunga). I dopet är vi iklädda Kristus. Gal. 3:27 "Alla ni som har blivit döpta till Kristus har blivit iklädda Kristus".

Syndabekännelse med bönen Fader vår. Gud förlåter oss för Jesu Kristi skull.



Kollekten gick till Ralf Salos understödsring och vi sjöng psalmen: "Det finns djup i Herrens godhet" när vi tog upp kollekten.



Undervisning över Jobs bok (pastor Jockum Krokfors)

Utgångspunkten för undervisningen var att det som Jesus säger till Emmausvandrarna om att man kan finna honom i varje skrift i Bibeln är sant. Gud söker sitt folk. Jobs bok är den sista boken i vishetslitteraturen och vi har gått igenom dem alla. Senaste söndag var det Höga Visan som berättar om en nästan "blind förälskelse" i Gud.

Jobs bok är kanske den "jobbigaste boken" i Bibeln, sa Jockum. Men den talade till oss! Job, Noa och Daniel räknas till de främsta rättfärdiga i GT.


Jockum varnade också för att bara citera enstaka verser ur Jobs bok eftersom den också handlar om sådant som Gud fördömer. Håll koll på helheten! Jobs bok är ett gammalt verk, kanske från patriarkernas tid och ev. den äldsta skriften i Bibeln. Job känner Jahve. Job är en verklig person, sa Jockum. Det finns faktainslag i Jobs bok ("Faction"). Boken är återberättad. Den beskriver filosofiskt och teologiskt lidandets problem. Teodicé-problemet. Job funderar och kritiserar utgående ifrån ett "innan-perspektiv". Och han tror att Gud är En. Job relaterar till Gud.

Boken innehåller allmänna sanningar om Gud och om lidandet. Den handlar också om "undantag"; en rättfärdig man måste lida exceptionellt mycket . En kristen tro garanterar ju inte att man slipper undan lidandet. Job förlitar sig på Gud, men har inte en fullständig uppfattning om evighetsperspektivet.

Strukturen i Kap 1-2 (den himmelska sfären och den mänskliga sfären):

1. Kampen mellan Gud och djävulen
2. Samtalet Job - vänner

- Ingen har alla perspektiv, sa Jockum. Inte Job. Inte vi. Vi vet inte allt.

Grundfrågan är: "Finns det äkta tro"?

Djävulen är begränsad av tid och rum. Gud är evig. Djävulen har inte makten. Gud har makten. Gud tillåter att Job prövas! Gud har aldrig förlorat makten (även om vi skulle känna det så).

Job drabbas av ett fruktansvärt lidande. Fysiskt, (kap. 3-37), socialt (anhöriga dör), mentalt och andligt. Han för ett mänskligt samtal med 3 vänner som vill trösta honom. Först gör de det bra: De sitter tysta i en vecka. Det är föredömligt bra att kunna lyssna. Vännerna är Elifas, Bildad och Sofar. Jobs bok innehåller 10 tal. Elifas är äldst och den som (med ålderns rätt?) är mest medkännande. Han säger att Job har syndat och därför drabbas av lidande. Han ser tom. en syn om detta (men det är inte från Gud). Vi ska alltid pröva syner, sa Jockum. Vännen menar också att Job lider för att bli en bättre människa. Elifas blir hårdare och hårdare och slutligen sarkastisk. Varför skulle Gud bry sig?

Bildad (en annan vän) är teolog och traditionalist. Hans tal är fullt av klichéer och han serverar sanningar: "dina barn har syndat". Han säger också att Gud har all makt och att vi inte ska ifrågasätta den.

Sofar är dogmatiker. Han menar att Job har syndat mycket och omedvetet. Han är inte så medlidsam. Han hänvisar till Guds allvetande och menar att det finns en klar linje mellan orsak och verkan. Synd medför lidande.

Job svara alla. Det här är Guds sak. Gud är ansvarig. Han ifrågasätter inte Guds allmakt. Job är ärlig och han vet inte om någon medveten synd. Job pendlar mellan hopp och hopplöshet. Han känner ilska och besvikelse. Det är viktigt med ärlighet, sa Jockum och att våga ge utrymme för svaghet, i församlingen, bland vänner och i familjen. Man måste inte alltid vara stark. Vi får bejaka svagheten. Vi ska inte kräva fullkomlighet.

Läs Job 28:12-28 som talar om Visheten! Jockum rekommenderade också som aftonbön åt oss Job 31 att läsas "med bergspredikans glasögon". Det handlar om ett rikt liv.

Elifa (den fjärde vännen) för en monolog. Han är ynglingen som vet allt. Job svarar honom inte. De tre vännerna får upprättelse i slutet av boken, men inte Elifa.

Detta är mänskliga samtal.


Jobs bok innehåller Gudomligt samtal (2 tal)

- Här talar Gud som Skapare (kap 38-39) om sin makt, sin visdom, sin plan - överlägset människan. Vem är Gud? Läs kapitel 38, men Gud ger inte svar på Jobs frågor. Gud svarar genom att säga vem han är.

Job ödmjukar sig (kap. 39). Han har begärt att Gud träder fram. Nu säger han: "Jag är så liten...." ("Jag är för ringa, vad kan jag svara dig? Jag lägger handen på munnen. En gång har jag talat, men jag säger inget mer, ja, två gånger, men jag gör det aldrig mer. " Job. 39:37-38)

Hans frågor tystnar.

Gud talar om skapelsen. Han är den närvarande. Den som styr. Här nämns Behemot och Leviatan (Flodhästen och krokodilen). Se på dem! Allt i skapelsen är i Guds hand. Kan mänskan förstå Gud? Styra Gud? Gud är inte bara den som satte i gång allt. Han styr också flodhästen och krokodilen.

Job ödmjukar sig efter det andra talet. Han återupprättas (kap. 42). Han ångrar sig. Relationen återställs.

Epilog:

Gud tillrättavisar vännerna. Ödmjuka er! Be Job om förlåtelse! Job återupprättas. Det är viktigt. Han återupprättas på alla plan. Lidandet hade inte sista ordet. Evigheten finns.

Konklusion:

Synd och lidande korrelerar inte. Det är inte bibelenligt. Men vi kan orsaka oss själva och andra lidande (tex. genom alkoholism).

Först när Jesus kommer åter tar lidandet slut. Alla bär vi på fröet av det onda.

I den nya skapelsen - paradiset upprättat, tar lidandet slut.

Jobs bok; typologi för Kristus: en rättfärdig lider. Jesus var ju utan synd men bar vår synd.

Också Jesus frågade Gud: Varför har du övergivit mig? Han var ärlig, men fick inget svar.

Men Gud hade inte övergivit honom på korset.

En dag ska Jesus döma levande och döda.



Efter Jockums undervisning sjöng vi en sång och sedan kallades förebedjarna (Olle och Helena) fram. Nästa gång: Fokus stormöte med knytkalas.

Mötesledaren sammanfattade kvällen med 2 Kor. 5:21 "Den som inte visste av synd, honom har Gud i vårt ställe gjort till synd, för att vi i honom skulle stå rättfärdiga inför Gud."

Sedan nedkallades Herrens välsignelse.

Öppet slut med servering, samtal, bön och förbön.





Kommentaren efter Jockums undervisning var med andliga ord: "Amen" och med "mänskliga": Wow! Prästen var påläst, engagerad och närvarande som vanligt! Men som vi också konstaterade: Skriften talar särskilt när man ger den full auktoritet och tilltro. som prästen gjorde.





Foto: Kerstin Lindén (FC, Jakobstad)


Job 29:28 "Se, Herrens fruktan är vishet, att fly det onda är förstånd"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar