Powered By Blogger

torsdag 11 september 2014

MKV - Vietnam och Kina - HERREN är hoppets och framtidens Gud

1 Tim. 1:1, 2:1-6. Jer.29:11. Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 27/2014 (Ordf. Johan Candelin)

Tack- och förbönsämnen:  

VIETNAM (fängslade pastorer, de kristna i landet) och KINA (Gao Zhisheng's hälsa och fullständiga frihet)







Viikkoraportti: http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=c45bd51a13

Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=9cd09b2097


1 Tim. 1:1 "Från Paulus, Kristi Jesu apostel på uppdrag av Gud, vår Frälsare, och Kristus Jesus, vårt hopp,"
"Paul, an apostle of Christ Jesus by command of God our Savior and of Christ Jesus our hope,"1 Tim. 2:1-6 "Först av allt uppmanar jag till bön och åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla i ledande ställning, så att vi kan föra ett lugnt och stilla liv på allt sätt gudfruktigt och värdigt. Sådant är rätt och behagar Gud, vår Frälsare, som vill att alla människor skall bli frälsta och komma till insikt om sanningen. Ty Gud är en och en är medlare mellan Gud och människor, en människa, Kristus Jesus, som gav sig själv till lösen i allas ställe. Detta vittnesbörd skulle framföras när tiden var inne," First of all, then, I urge that supplications, prayers, intercessions, and thanksgivings be made for all people, for kings and all who are in high positions, that we may lead a peaceful and quiet life, godly and dignified in every way. This is good, and it is pleasing in the sight of God our Savior, who desires all people to be saved and to come to the knowledge of the truth. For there is one God, and there is one mediator between God and men, the man Christ Jesus, who gave himself as a ransom for all, which is the testimony given at the proper time."

Jer. 29:11 "Jag vet vilka tankar jag har för er, säger HERREN, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp."

"For I know the plans I have for you, declares the Lord, plans for welfare and not for evil, to give you a future and a hope."



Vietnamesiska pastorer i fängelse

VIETNAM

"Den 2 september 1945 förklarade sig Vietnam självständigt och i sitt tal åberopade Ho Chi Minh USA:s självständighetsförklaring och franska revolutionens deklaration om människans och medborgarens rättigheter. Tragiskt nog försöker den vietnamesiska regeringen idag, 69 år senare, fortfarande krossa dessa rättigheter, särskilt de religiösa rättigheterna, när det gäller landets minoritetsfolk inklusive hmong-, degar- och khmer krom-stammarna.

Hmongstammarna med kristen majoritet är de som just nu lider under extrem förföljelse. Hmongfolket hjälpte under Vietnamkriget USA i striden mot kommunisterna och anses därför vara förrädare. De drivs allt längre in i bergsområdena på det centrala höglandet och möts där av fattigdom, arbetslöshet, förorenat vatten, malaria, brist på medicinsk vård och utbildning.

Turister och utlänningar är av de vietnamesiska myndigheterna förbjudna att umgås med folk från byarna. ”Den vietnamesiska regeringens förhållningssätt till religion är bedräglig”, säger Dr Thang D. Nguyen, ordförande för organisationen Boat People SOS ”Å ena sidan tillåter man statligt sanktionerade församlingar i städerna att växa, å andra sidan slår man ner på självständiga, underjordiska minoritetsförsamlingar.” De vietnamesiska myndigheterna utser ”pastorer” till de statssanktionerade församlingarna och kan – för att lugna de internationella påtryckarna – visa omvärlden att det finns ett ökande antal kristna kyrkor i Vietnam. Tyvärr är ändå ”de riktiga kristna församlingarna” allvarligt förtryckta.

Dessutom har den religiösa förföljelsen av Vietnams minoritetsfolk ökat de senaste åren. Organisationen International Christian Concern (ICC) har fått tag på en lista på 50 fängslade pastorer i Vietnam och deras familjemedlemmar och alla dessa lever i stor fattigdom. Många pastorer har rapporterat om att de blivit fängslade och torterade, och andra har försvunnit spårlöst. ”För ett år sedan kunde jag träffa hmongpastorer i ett tättbefolkat område, men inte detta år”, berättar en lokal kontaktperson för ICC. ”De var för rädda för att resa och väcka uppmärksamhet. De berättade hur de förföljs, kroppsvisiteras och misshandlas.”

Trots förföljelsen växer församlingarna bland hmongfolket snabbt och en ICC-reporter träffade några pastorer med församlingar på 300 personer. ”De församlingarna vill växa och behöver Biblar”, sade ICC:s lokala kontaktperson. ”Människorna här är så fattiga att de också behöver allt det alldagliga som rent vatten, renhållning och mat på bordet.”

MKV:s samarbetspartner i Vietnam, människorättsjuristen Nguyen Van Dai, lyfter fram fyra pastorer som vi speciellt får be för, tre av dem fängslade och en i husarrest. Dessa pastorer är Nguyen Cong Chinh, dömd till 11 års fängelse, Pastor Huynh Kim Khai, dömd till 7 års fängelse, Pastor Pham Anh Tuan, dömdes till 5 års fängelse. Pastor Nguyen Trung Ton dömdes till 2 års fängelse och 2 års husarrest. De arresterades alla på grund av sin kamp för religionsfrihet och demokrati.

Dai säger: ”Det finns tusentals husförsamlingar bland hmongfolket. De har samlats till gudstjänst i sin pastors hem eftersom de är så fattiga. Men så kan de bygga en kyrka och då kommer de lokala myndigheterna och förstör kyrkan. Många pastorer ha samlat sina medlemmar för att tillsammans kämpa mot lokalmyndigheterna som inte har fyllt de kristnas behov och dessutom har arresterat pastorer.”

(Källa: www.persecution.org, MKV)

- "Vi ber för de pastorer som sitter i fängelse eller i husarrest, särskilt för Nguyen Cong Chinh, Huynh Kim Khai, Pham Anh Tuan och Nguyen Trung Ton, att de skulle få bli frisläppta och att myndigheterna skulle handla rättvist. Vi ber också att Gud beskyddar, förser och välsignar kristna överallt i Vietnam."





KINA

"Vi tackar Herren för att han svarat på våra böner – den kända människorättsjuristen Gao Zhisheng har blivit frigiven, fastän den kinesiska säkerhetstjänsten fortfarande håller ögonen på honom dygnet runt. Tyvärr är han i mycket dåligt skick efter hur illa han behandlats i fängelset. Från december 2011 till frigivandet hölls Gao hela tiden i en liten cell med minimalt med ljus. Vakterna fick stränga order om att inte tala med honom och han fick inte heller något att läsa, tv-apparat eller någon annan form av växelverkan. En gång om dagen fick han en enda skiva bröd och en bit kål, vilket har lett till att han under fängelsevistelsen gått ner över 20 kg och nu väger knappt 60 kg. Gao har också tappat flera tänder på grund av undernäring och sannolikt har han utsatts för återkommande fysisk tortyr.

Idag kan Gao knappt tala och kan endast formulera mycket korta meningar. Fastän han nu lider av en lång rad av fysiska och mentala hälsoproblem, har han inte tillåtits träffa någon läkare sedan han frisläpptes! Gaos hustru Geng He flydde till USA tillsammans med parets två barn år 2009. Efter att hon nu talat med sin make och av sina släktingar hört om Gaos otroliga lidanden, sade hon:

”Jag är helt förtvivlad över vad de kinesiska myndigheterna har gjort med min man. Det enda jag var mer rädd för än att han skulle dödas var att han skulle lida genom ständig och fruktansvärd tortyr men hållas vid liv.”

Gaos advokat, Jared Genser, berättade:

”Mitt hjärta brister för Geng He och hennes familj. Vi visste att om Gao inte dödades så skulle han ha lidit otroligt mycket. Men situationen nu är mycket värre än jag i min begränsade fantasi kunnat föreställa mig. Kina är en stormakt under detta århundrade, men den omänsklighet och brutalitet som landet demonstrerat genom tortyren av Gao Zhisheng har visat landets djupa osäkerhet och rädsla inför den medborgare som står upp emot förtrycket.”

Vi uppmanar er alla att be om gudomligt helande och fullständig frihet för Gao Zhisheng och om att han kunde återförenas med sin familj."

(Källa: www.chinaaid.org)



Martyrkyrkans vänner r.f.






Foto: Erik Lindén (kyrka på Tankar)



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar