Powered By Blogger

torsdag 18 september 2014

MKV - Bhutan - "Helga dem i sanningen, ditt ord är sanning"

1 Tim. 1:1, 2:1-6. Joh. 17:17. 2 Tim. 3:16. Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 28/2014 (Ordförande Johan Candelin)

"Sanctify them in the truth; your word is truth."

Tack- och böneämnen: BHUTAN (fängslade pastorer), IDOP (internationell böndag för förföljda kristna 9.11)










Viikkoraportti:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=7d34d5b82d

Prayer Bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=61e9a2e3a4

1 Tim. 1:1 "Från Paulus, Kristi Jesu apostel på uppdrag av Gud, vår Frälsare, och Kristus Jesus, vårt hopp,"
"Paul, an apostle of Christ Jesus by command of God our Savior and of Christ Jesus our hope,"1 Tim. 2:1-6 "Först av allt uppmanar jag till bön och åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla i ledande ställning, så att vi kan föra ett lugnt och stilla liv på allt sätt gudfruktigt och värdigt. Sådant är rätt och behagar Gud, vår Frälsare, som vill att alla människor skall bli frälsta och komma till insikt om sanningen. Ty Gud är en och en är medlare mellan Gud och människor, en människa, Kristus Jesus, som gav sig själv till lösen i allas ställe. Detta vittnesbörd skulle framföras när tiden var inne," First of all, then, I urge that supplications, prayers, intercessions, and thanksgivings be made for all people, for kings and all who are in high positions, that we may lead a peaceful and quiet life, godly and dignified in every way. This is good, and it is pleasing in the sight of God our Savior, who desires all people to be saved and to come to the knowledge of the truth. For there is one God, and there is one mediator between God and men, the man Christ Jesus, who gave himself as a ransom for all, which is the testimony given at the proper time."

Joh. 17:17 "Helga dem i sanningen, ditt ord är sanning." 
"Sanctify them in the truth; your word is truth. "

2 Tim. 3:16 "Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse och till fostran i rättfärdighet,"
"All Scripture is breathed out by God and profitable for teaching, for reproof, for correction, and for training in righteousness,"


Pastorer i Bhutan dömda till fängelse

BHUTAN

"Statsåklagaren i huvudstaden Thimphu dömde pastor Tandin Wangyal (30) till nästan fyra års fängelse utan borgen för att ha samlat in pengar av allmänheten för personlig vinning. Pastor Mon Thapa (56) har fått ett kortare straff på 2 år och 4 månader, alternativt kan han betala böter på 98,800 Ngultrum (1260 € eller 11 640 SEK).

”Jag har redan förts till polisen för att föras till fängelset”, skrev Wangyal i ett textmeddelande. ”Jag kanske inte kan hålla kontakt efter det här.” Wangyal har 10 dagar på sig att lämna in sitt överklagande.

”Chanserna att det lyckas är små”, sade en lokal källa, anonym av säkerhetsskäl. ”Denna sorgliga utveckling har verkligen skakat om alla. Min mor och de andra kvinnorna i kyrkan kommer att besöka Tandins familj.”

Männen arresterades den 5 mars när de bar ett sjukt barn till en klinik i byn. De hade kommit till byn dagen innan efter en inbjudan att hålla ett tredagars seminarium för 30 kristna som kom från städerna runtomkring. De fängslades för att ha hållit ett möte med religiösa avsikter utan tillstånd, visat film utan tillståndscertifikat av mediemyndigheterna och för att ha samlat in ”illegala penningmedel”.

Pastorerna gav domstolen sina skriftliga försvarsdokument under den första rättegången den 5 maj. Vid nästa rättsbehandling, den 12 maj, fick de ändå nya åtal. Den här gången anklagades Wangyal för att ha samlat in medel för personlig vinning. Han kom med ett andra skriftligt försvarsdokument under den tredje och senaste rättegången den 22 maj, under vilken åtalet om insamling av illegala penningmedel mot Thapa lades ned. Men Wangyal fick nya åtal, som han förnekade, när åklagarna fann ekonomiska data på en extern hårddisk som tydde på att han hade tagit emot pengar av allmänheten utan tillstånd från myndigheterna, något som är ett brott i Bhutan. Åtalen om proselytism, det vill säga tvångsomvändning, lades ned när polisen, efter intensiva förhör med de 30 kristna som deltog i tredagarsseminariet, inte fann några bevis på att de två männen hade tvingat troende att konvertera till kristendomen.

Bhutans inrikesminister Damcho Dorji sade till en lokal dagstidning att religionen inte hade någon andel i arresteringen av pastorerna. ”De hade inte fått något tillstånd från lokala myndigheter”, uppges Dorji ha sagt. ”Detta är ett brott enligt strafflagen … Ifall du har brutit mot den, spelar det ingen roll om du är buddist, hindu eller kristen.”

Statsreligionen i Bhutan är buddism och andra religioner tolereras knappt, så livet som kristen är mycket svårt. Kyrkobyggnader är olagliga och icke-buddister har inte rätt till samma förmåner som buddister har, till exempel gratis utbildning. Proselytism och att uppmana till konvertering är olagligt. Bhutaneser som konverterar till kristendomen kan förlora sitt medborgarskap.

Kristna får utstå hot och tryck från byledningen och buddistiska ledare för att återgå till buddism. De kan be och hålla gudstjänst privat i sina hem, men de kämpar för att samlas som församlingar och för att få officiell tillåtelse att göra det."

(Källor: www.worldwatchmonitor.org, www.opendoorsuk.org)

- "Vi ber för pastor Tandin Wangyal och för pastor Mon Thapa samt för andra bröder och systrar som sitter i fängelse, att de får känna Guds närvaro och kraft och komma ihåg sin identitet som Guds ”ambassadörer i kedjor”. Vi ber också att Herren ger dem allt de behöver fysiskt, psykiskt och andligt, och vi ber om vishet för dem som ger juridisk rådgivning till de fängslade kristna. Må Gud välsigna de fängslades familjer och vänner med tröst och vishet i denna svåra tid."



IDOP

"Vi vill informera om årets internationella böndag för den förföljda kyrkan International Day of Prayer for the Persecuted Church (IDOP). Årets datum är 9 november, men ifall det inte går, kan 2 november vara ett alternativ.

Varje år ger IDOP oss möjligheten att tillsammans med miljoner kristna runt om i världen be för de förföljda kristna.

”Vi uppmanar kristna överallt att stå upp för dessa förföljda bröder och systrar i Kristus genom att be för den och stöda dem på alla sätt som är möjliga, så som Ordet uppmanar oss”, säger Godfrey Yogarajah, ledare för religionsfrihetskommissionen inom evangelikala världsalliansen World Evangelical Alliance.

Vi inbjuder dig att besöka den nya och förbättrade engelska IDOP-webbsidan för att ladda ned speciellt material som kan hjälpa dig att engagera dig och även be effektivt för de förföljda.
”För om en lider, lider vi alla.”

(Källa: http://idop.org)

http://idop.org/en/


Martyrkyrkans vänner r.f.





Foto: Karleby landsförsamlings kyrka, KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar