Powered By Blogger

lördag 13 september 2014

Kyrkhelg i Karleby - Den andliga kampen

Kyrkhelg i Kokkola/Karleby 12-14.9.2014. Lördag 13.9 seminarium kl. 15.45 med Anna och Magnus Dahlbacka. Seminarium "Inte mot kött och blod" - om den andliga kampen. Paret Dahlbacka är Kenyamissionärer och bibelöversättare.

"Andens svärd som är Guds ord" Ef. 6:17b


 "Ef. 2:2 "Tidigare levde ni i dem på den här världens vis och följde härskaren över luftens välde, den ande som nu är verksam i olydnadens söner." Det finns alltså en ande som är verksam i olydnadens söner! Joh. 18:36 "mitt rike är inte av den här världen" säger Jesus. Vi tillhör ett annat rike. Kol. 1:13 "Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike." Vi är medborgare i två riken!"




SEMINARIUM - Inte mot kött och blod - om den andliga kampen:

Yläsali i stadsförsamlingens utrymmen fylldes till sista plats när Anna och Magnus höll sitt seminarium på lördagseftermiddagen. Inledaren citerade president Kyösti Kallios bön under kristider och vi bad även bönen Fader vår som inledning till seminariet under ledning av en seminarievärd.

Anna Dahlbacka inledde med att säga att seminariets rubrik är hämtad från en bibelvers i Ef. 6:12 "Ty vi strider inte mot kött och blod utan mot furstar och väldigheter och världshärskare här i mörkret, mot ondskans andemakter i himlarna."

Handlar rubriken om en kristens kamp mot synden i sitt liv, tvivel, anfäktelser - en inre kamp? Eller handlar det om yttre hot såsom konflikter, hån, förtal, fysisk förföljelse osv? Anna sade att de först tänkte på yttre hot men sedan märkte de att det handlar om båda sakerna.

Hur ser vi på verkligheten?

Det kan handla om en:

Naturalistisk världsbild dvs vi ser mänskor, träd, blommor, stenar osv. och vi kan mäta ljud, ljus osv. Vi resonerar som så att det vi inte kan mäta, det finns inte.

Panteistisk världsbild handlar om att den synliga världen har smultit samman med andevärlden. Denna världsbild är vanlig i Afrika dvs man kan tro tex. på andar i träd.

Biblisk världsbild. Gud och korset står överst. Jesus har krossat ormen som bara har dödsryckningar kvar. Kampen syns också i vårt eget hjärta.

Paret visade en kort tecknad film som visade kampen mellan den onda och den goda sidan inom oss.

Vad säger Bibeln? (Magnus Dahlbacka talade)

Ef. 2:2 "Tidigare levde ni i dem (synderna) på den här världens vis och följde härskaren över luftens välde, den ande som nu är verksam i olydnadens söner." Det finns alltså en ande som är verksam i olydnadens söner! Joh. 18:36 "mitt rike är inte av den här världen" säger Jesus. Vi tillhör ett annat rike. Kol. 1:13 "Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike." Vi är medborgare i två riken! Det här är något som vi får berätta om för andra, sa Magnus. Djävulen råder över mänskors rike men Gud har gett oss Frälsaren Jesus på korset.

Bakgrunden till att hela världen är i den ondes våld finns att läsa i Upp. 12:7-12 om Mikael och draken.

Vi kan uppleva och erfara både det onda och det goda och ondskans och godhetens djup är svårt att förstå utan Bibeln. Bibeln är som ett andligt mikroskop som förklarar orsaken (parasiten) till det vi inte själva kan se. Paulus talar om denna kamp: "det goda jag vill men det onda jag kan".

Vem ska frälsa? "Gud vare tack, Jesus Kristus, vår Herre..." Det är logiskt att vi som kristna också råkar ut för attacker eftersom djävulen också försökte fresta Jesus, sa Magnus Dahlbacka. Kristna ska också bli hatade av alla för Jesu namns skull. (Matt. 10:22, 24-25)

Anna fortsätter:

Vad ska vi göra när vi upplever att attackerna är mera än vanliga motgångar? frågade Anna. Vi ska ta på oss Guds vapenrustning, manar Bibeln. Hur? Ef. 6:10 "bli starka i Herren och i hans väldiga kraft." Vi måste träna om och om igen och kampen har inget överblickbart slut. Men det är samma kraft som verkade i Kristus och uppväckte honom från de döda. Ef. 1:18-20. Det är starka krafter! Vi kämpar inte mot kött och blod alltså inte mot människor utan mot ondskans andemakter. Ta på dig Guds vapenrustning!

Sanningens bälte:

- Bältet håller upp rustningen. 1 Joh. 3:10 "den som inte gör det rätta, är inte av Gud". Joh. 17:17 "Helga dem i sanningen, ditt ord är sanning."

Här berättade Anna och Magnus också om en personlig händelse och kamp när de måste fråga sig vad de egentligen gjorde i Kenya. Det handlade om ett andligt motstånd mot deras bibelöversättningsarbete. Av denna händelse lärde de sig att Gud håller i trådarna och att resultatet inte beror på dem själva. I detta fall förändrades också situationen genom bönens kraft. 2 Kor. 13:8 blev verklighet: "Ty inte mot sanningen förmår vi något, utan för sanningen."

Rättfärdighetens pansar:

- Vi fick se en bild av ett romerskt pansar. Ett romerskt pansar var tungt och man behövde hjälp med att få det på sig. Det hade snörning både bak och fram. Kristi rättfärdighet är den troendes pansar. Det romerska pansaret måste man bekosta själv innan staten började stå för kostnaden.

- "Vi har land att försvara - vi är himmelrikets medborgare" sa Magnus. En kristen står inte för sin egen rustning, den är Guds. Gud försvarar oss. Gal. 3:6 Abraham trodde Gud och det räknades honom till rättfärdighet. Tron på Kristus gör oss rättfärdiga.

Det finns också en falsk rättfärdighet som "inte har underordnat sig rättfärdigheten från Gud" Rom. 10:3 utan strävar till att upprätta sin egen rättfärdighet. När man blandar in egna villkor och krav handlar det inte om Guds rättfärdighet längre.

Beredvillighetens skor

- När man stred i det antika Rom stod man på linjer och det främsta ledet stred, sedan flyttade man sig längst bak när man fick order och nästa led tog vid. Vi får ha beredskap att dela evangelium. Mose ifrågasatte sin egen lämplighet men sedan lydde han Gud. När Gud kallar ska vi lyda, sa Magnus. Vi ska ha förtroende för befälhavarens order! Här gav Magnus ett eget personligt exempel på tveksamhet inför ett uppdrag. Sedan visade det sig att han behövdes i just det uppdraget. Var en bra soldat! Var beredd! löd uppmaningen.

Trons sköld

- Vi fick se en kort filmsnutt igen. När de romerska krigarna gick ut i kriget gick de i led, de gick nära varandra, så nära att deras sköldar nästan överlappade varandra. Grannens sköld skyddade mig, fortsatte Anna. Skölden är mest effektiv när man strider i grupp, nära varandra. En kristen ska inte vara ensam. Romarna stred enade på linjer. Det är viktigt att vara enade i gemensam tro - irrläror bryter ner tron, sa Anna. (2 Tim. 2:17-18). Den apostoliska tron är viktig. Det finns ett löfte i 1 Joh. 5:4 "Ty allt som är fött av Gud besegrar världen, och detta är den seger som har besegrat världen: vår tro." Gemenskapen kan inte tas för given, men Anna sade att det är välsignat med ett enat team. Det har de fått se.

Frälsningens hjälm

- Skyddar de viktigaste kroppsdelarna; huvudet och hjärnan. Detta är vårt viktigaste skydd. Frälsningen! Joh. 3:16 "Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv."

Andens svärd:

- Svärdet är ett attackvapen, tveeggat, stor precision krävs av användaren.
- Magnus sade att när åhörarna sover brukar han fråga: Vilket språk pratar djävulen? Han pratar mitt språk. Men svärdet är Guds Ord. Paulus har gett denna del av rustningen en bestämning; "Andens svärd som är Guds ord." Djävulen kan alltså vårt språk. Botemedlet är att upprepa Guds ord. Hebr. 4:12 "Ty Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än ett tveeggat svärd och tränger igenom, så att det skiljer själ och ande, led och märg, och det är en domare över hjärtats uppsåt och tankar."

Här hänvisade Magnus till Luther som sagt att han i princip kan ta det lugnt och koppla av bara han en gång i veckan predikar Guds ord på folkets eget språk...Ordet har verkan. Det är viktigt att känna till Guds ord eftersom djävulen kan inge fruktan när vi inte känner till hur det ligger till på riktigt...Bara Guds ord är Andens svärd, inget annat. Vi får från barndomen vässa svärdet, ingen är för liten eller för stor för detta.

Under ständig åkallan och bön. Bön är lite som att äta och det gör vi ju flera gånger. Ef. 6:18 "Gör detta under ständig åkallan och bön och bed alltid i Anden. Vaka därför och håll ut i bön för alla de heliga."

Vad hjälper mot angrepp?

- Läs Bibeln!
- Be om förbön!
- Grip tag om Guds löften!



Foto: KL (Kyrkfönstret)

Logo: Kyrkhelg.fi


Programmet:
http://www.kyrkhelg.fi/program/program




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar