Powered By Blogger

lördag 13 september 2014

"Helige Ande, väck oss!"

Kyrkhelg i Kokkola/Karleby 12-14.9.2014

Inledningsmöte fredag 12.9.2014 kl. 19.00 Tema: Sanningens Ande.


Kyrkoherden i Larsmo, Max-Olav Lasssila betonade att grunden måste vara bra. Ordet är grunden och det vet den Helige Ande.






Jag styrde kosan mot Karleby och Kyrkhelgen på fredag kväll för att vara inom Ordets hörhåll. Hade inte högt ställda förväntningar, men Rune Imberg talade bra. Helgens tema är: Helige Ande väck oss. Den nybakade kyrkoherden Per Stenberg hälsade välkommen och hänvisade till Jesu kamp i Getsemane där han fick väcka dem gång på gång. Stenbergs förhoppning är att också vi skulle få hållas vakna, vakande och bedjande. Inte minst i denna mörknande tid....

Mötet inleddes med allmän information och även info om ett medborgarinitiativ för samvetsfrihet för vårdpersonal gällande abortfrågor som man kunde underteckna. Se länk nedan!

Kyrkoherde Max-Olav Lassila (Larsmo) som är planeringsgruppens ordförande, höll en mycket bra inledning. Han tog bilden av ett husbygge som likt kyrkhelgen har flera underteman och betonade att grunden måste vara bra. Ordet är grunden och det vet den Helige Ande, sa Larsmoherden. Husbyggets vattenledning kan liknas vid Anden som vill koppla oss till den himmelska vattenledningen genom nådens medel. Vatten ger liv. Husets herre: Anden förhärligar Jesus Kristus. Elnätet: kopplade till elnätet får vi ljus av kraftkällan.  Anden vill ge os ljus och koppla oss till sin strömkälla (jfr Andens gåvor),  Fest i huset: Kärlekens Ande ställer till fest varje vecka gemenskap - mässa. Och dit vill Anden föra oss. På detta sätt betonade kyrkoherden sakramenten.

Psalmerna vi sjöng handlade om den helige Ande och de är underbara: Psm 115, 322, 111 och 307.


Imberg talade över Joh. 15:15-26 och han använde Folkbibelns översättning.

Imberg utgick ifrån 3 sanningar i bibeltexten. Den helige Ande förmedlar Jesu ord, sa han. 



1. Vi är Jesu vänner - inte tjänare


När lärjungarna vandrade med Jesus hade de ett lärjungar-läraren förhållande till Jesus. Efter Jesu död och uppståndelse skapades en ny relation mellan dem. Joh. 20:17b "jag far upp till min Fader och er Fader, till min Gud och er Gud." Vi är Jesu vänner och får kalla Gud vår Far. Vilken stor förmån! Här sker något nytt, sa Rune Imberg.


2. Utvalda - inte väljare

Vi har val i Sverige konstaterade Imberg som själv hade sitt namn med på några listor och borde ha varit i Sverige senast på söndag. I dessa val är vi väljare men inte i andliga sammanhang. Joh. 15:16 "Ni har inte utvalt mig, utan jag har utvalt er och bestämt om er att ni skall gå ut och bära frukt som består, för att Fadern må ge er vad ni än ber honom om i mitt namn."

Gud har utvalt oss. "Förbli i mig", lyder uppmaningen. Vi bär frukt när vi lever tillsammans med Jesus. I Ef. 2:10 står det att vi får gå i förberedda gärningar. Med Jesus skapas en dynamisk relation till Fadern; "vad i än ber honom om..."


3. Älskande - Älskade

"Och det befaller jag er att ni skall älska varandra" Joh. 15:17. Deta låter som ett krav?! Vi skall älska Gud och våra medmänskor. Men det startar med Guds kärlek. Rom. 5:8 "Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare." 1 Joh. 4:19 "Vi älskar därför att han först har älskat oss."

Efter dessa 3 punkter nämnde Imberg även några "tuffa sanningar". Vi är som kristna i världen men inte av världen. Vi är hatade av världen. Joh. 15:19b "Ni är inte av världen, utan jag har utvalt er och tagit er ut ur världen. Därför hatar världen er." Här tog Imberg ett exempel på hat; IS (terrorgruppen) Jesus har förutsagt att kristna ska bli hatade och även förföljda för Kristi skull. Han nämnde att Johan Candelin gett många exempel på detta. Imberg listade Afghanistan, Nordkorea, Somalia, Boko Harams härjningar osv. Detta når även över nyhetströskeln då till och med DN:s ledare börjar klaga på situationen för de kristna, som han uttryckte det.

Den helige Ande påminner oss om att vi ska be för våra förföljda systrar och bröder.

Vi ska bevara Jesu ord. Varför? Jo, annars går vi vilse. Hatet stressar, men Anden vill hålla oss tätt intill Bibeln, sa Imberg. Han nämnde även ett exempel från sitt eget liv när han och hans hustru råkade illa ut i Kenya. Den helige Ande pekade på ett tröstande och bekräftande bibelord som fanns på deras väggalmanacka. Den helige Ande bevarar oss nära Jesus genom Ordet.

Varför detta hat? Jesus säger att "världen känner inte Fadern." Hatet från världen hänger ihop med relationen till Fadern. De känner inte Fadern och de känner inte Sonen. Joh. 15:21 "för mitt namns skull." I Joh. 14 har Jesus sagt att han är vägen, sanningen och livet. Om man inte känner Fadern hänger det ihop med det att man inte känner Jesus! Konsekvenser av detta ser vi i islam där man har förkastat Jesus. Det finns naturligtvis goda muslimer! Men islam är en falsk religion som kräver underkastelse och att man ska lyda en falsk Gud och en falsk profet (vad än någon biskop säger, sa Imberg).

Sanningens Ande vittnar om Frälsaren. Anden förhärligar Sonen. "Helga dem i sanningen, ditt ord är sanning." Vi helgas genom den apostoliska undervisningen, genom Bibeln; Ordet. Vår bön är att Anden må vittna om Jesus, förhärliga honom och helga oss i sanningen.


Till sist höll Alarik Mård ett gripande vittnesbörd. Manskören Adorate sjöng ett flertal sånger och det var uppskattat. Mötet var välbesökt och salen nästan fullsatt denna fredag kväll under inledningsmötet.




Medborgarinitiativet:
https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/860



Program (www.kyrkhelg.fi)
http://www.kyrkhelg.fi/program/program





Foto av kyrkfönstret i Karleby stadsförsamlings kyrka: Kerstin L.

Logo nedan: Kyrkhelg.fi





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar