Powered By Blogger

torsdag 7 november 2013

MKV - Sydsudan, Druserna i Mellanöstern och Kenya - tack och bön i den Treenige Gudens namn

1 Tim. 1:1:2:1-6. 2 Kor. 12:9. Hebr. 13:3. Matt. 28:19. Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 36/2013 (Ordf. Johan Candelin)

Tack- och förbönsämnen: SYDSUDAN (för de kristna, för fred och frihet, för landets ledare), Druserna i Mellanöstern (förföljda kristna druser) och KENYA (mördade pastorer)


Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=d5a0bcf608


"Paul, an apostle of Christ Jesus by command of God our Savior and of Christ Jesus our hope," 1 Tim. 1:1

"Från Paulus, Kristi Jesu apostel på uppdrag av Gud, vår Frälsare, och Kristus Jesus, vårt hopp,"

1 Tim. 2:1-6 "Först av allt uppmanar jag till bön och åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla i ledande ställning, så att vi kan föra ett lugnt och stilla liv på allt sätt gudfruktigt och värdigt. Sådant är rätt och behagar Gud, vår Frälsare, som vill att alla människor skall bli frälsta och komma till insikt om sanningen. Ty Gud är en och en är medlare mellan Gud och människor, en människa, Kristus Jesus, som gav sig själv till lösen i allas ställe. Detta vittnesbörd skulle framföras när tiden var inne," First of all, then, I urge that supplications, prayers, intercessions, and thanksgivings be made for all people, for kings and all who are in high positions, that we may lead a peaceful and quiet life, godly and dignified in every way. This is good, and it is pleasing in the sight of God our Savior, who desires all people to be saved and to come to the knowledge of the truth. For there is one God, and there is one mediator between God and men, the man Christ Jesus, who gave himself as a ransom for all, which is the testimony given at the proper time."

2 Cor. 12:9
 "But he said to me, “My grace is sufficient for you, for my power is made perfect in weakness.” Therefore I will boast all the more gladly of my weaknesses, so that the power of Christ may rest upon me." 

"men han svarade mig: "min nåd är nog för dig, ty kraften fullkomnas i svaghet. Därför vill jag hellre berömma mig av min svaghet, för att Kristi kraft ska vila över mig."

Hebr. 13:3 
"Remember those who are in prison, as though in prison with them, and those who are mistreated, since you also are in the body." 

"Tänk på dem som sitter i fängelse, som om ni vore deras medfångar, och på dem som misshandlas, som om det gällde er egen kropp." 

Matt. 28:19 "Go therefore and make disciples of all nations, baptizing them in the name of the Father and of the Son and of the Holy Spirit,"

"Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn."

 
Sudans etniska rensning och dödande fortsätter - inne i landet och utanför

SUDAN

"Sudan, som redan tampas med regionala uppror och olika slag av upplopp, står nu på randen till ännu mera våld längs landets gräns mot Sydsudan. Människorättsgrupper säger att Abyei-områdets öde, en region lika stor som halva Belgien, visar det internationella samfundets bristande konsekvens och intresse när det gäller minoriteters rättigheter. Abyei är drabbat av två av Afrikas vanligaste dilemman: vad händer när koloniala gränser inte avspeglar gränserna mellan de olika nomadfolken som vandrar omkring med sina boskapshjordar och vem försvarar religiösa eller etniska minoriteters rättigheter när den regim som har makten försöker utrota dessa minoriteter?

År 2005 gladde sig det internationella samfundet över det fredsfördrag som garanterade de huvudsakligen icke-arabiska och icke-muslimska folken i södra Sudan en folkomröstning om självständighet. Detta ledde 2011 till bildandet av Sydsudan, vilket gjorde slut på årtionden av strider, men samtidigt berövade Khartoum-regimen 75 % av dess oljereserver. Det oljerika Abyeis öde lämnades emellertid öppet, och en omröstning 2011 uppsköts på grund av oenighet om vem som hade rösträtt.

Nu har Abyei trotsigt hållit sin egen inofficiella omröstning med 99,9 % av rösterna för ett utträde ur Sudan och anslutning till Sydsudan. Tim Flatman, en oberoende observatör, rapporterade inför den två dagar långa omröstningen att: ”Allt ser grundligt, heltäckande, välorganiserat och inkluderande ut – tekniskt sett utmärkt.”

De flesta av Abyeis fast bosatta invånare hör till dinkafolket som inte är araber och som är kristna. Men varje år kommer den arabiska misseriya-stammen med sin boskap för att låta djuren beta på Abyeis bördiga områden. År 2009 slog Permanenta skiljedomstolen i Haag fast att endast dinkafolket och andra som permanent bor i området får rösta i folkomröstningen. Eftersom Khartoum visste att detta ofrånkomligen skulle leda till att Abyei blev en del av Sydsudan, vägrade man ge tillstånd till folkomröstningen. Sudan ockuperade området 2011, med död och etnisk rensning av svarta afrikaner och kristna som i årtionden hade förtryckts av sin regering.

När Sudan blev självständigt 1956 ville de som såg sig själva som araber, trots att blandäktenskap varit vanliga i århundraden, definiera sin nya nations identitet genom att skapa ett arabiskt, muslimskt land. Allt sedan dess har de dödat och genomfört etnisk resning av icke-araber och icke-muslimer. Två miljoner dog i kampen för ett självständigt Sydsudan och de icke-arabiska folken i Darfur, Blå Nilen och Södra Kordofan måste än idag uthärda den sudanesiska arméns flygbombardemang och attacker.

Trots att många i Abyei kämpade i striderna som gav Sydsudan sin självständighet, har den nya nationen prioriterat förlikning med Khartoum, eftersom oljeledningarna genom vilka Sydsudan kan exportera sin olja, går över sudanesiskt territorium. Medvetna om att de förlorat sina internationella anhängare, har Abyeis ledning gått vidare med sin ensidiga, inofficiella folkomröstning för att lyfta fram en politisk poäng. Dinka-ledarskapet berättade för internationella observatörer att de misströstade gällande förhandlingarna med Khartoum efter att deras tidigare främsta ledare mördats i maj 2013. Khartoums avbrytande av förhandlingsresor till Abyei ”på grund av säkerhetsrisken” i slutet av oktober har kraftigt fördömts av Afrikanska Unionen."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)

- Vi ber för de kristna och andra icke-arabiska folk i gränsområdet mellan Sudan och Sydsudan, att de ska få leva i fred och vara till välsignelse för sina hemländer. Vi ber att tvisterna mellan de lokala folken ska lösas så att landet får vara stabilt och blomstra så att det kan ta hand om sina invånare. Vi ber att Guds ord ska nå ut till människornas hjärtan som ännu inte känner Herren och ge frihet och frid också på det personliga planet. Må Gud ge Sydsudans och Sudans ledare vishet att leda sina länder.




DRUSERNA I MELLANÖSTERN

"Denna morgon fick vi en desperat uppmaning till bön från en drusisk broder: ”Kära bröder! Idag har vi attackerats allvarligt. Mitt hus brändes när vi i natt attackerades av en grupp människor. Jag försökte beskydda min familj och blev allvarligt skadad. Vi är nu på gatan och söker en plats där vi kan bo. Jag ber er att be för oss!”

Vi ber för denna kristna familj och för andra druser som också kommit till tro på Jesus Kristus, att Herren själv ska trösta, uppehålla och styrka dem mitt i svårigheter och attacker från deras eget drusiska folk, som är så fientligt inställda till kristna druser. Må Gud leda oss och visa oss om det är något vi kan göra för att hjälpa dessa bröder och systrar."


(Källa: MKV)




KENYA

"Vi ber om tröst för dem som sörjer de två pastorer från kuststäder i södra Kenya som mördades i två separata attacker. Vi ber också för församlingen Mombasa’s Redeemed Gospel Church i Mtopanga, där en av ledarna, Charles Mathole, hittades död i kyrkan söndagsmorgonen den 20 oktober, skjuten i huvudet och med en Bibel i famnen. Vi ber också för församlingen East African Pentecostal Church, vars pastor Ibrahim Kithaka, hittades mördad i ett busksnår i Kilifi, cirka 60 kilometer norr om Mombasa.

Dessa två mord skedde endast några få dagar efter att kuststaden Mombasa varit med om de värsta upploppen på senare år efter att en muslimsk imam dödats av skott från en förbipasserande bil."


(Källa: www.worldwatchmonitor.org)



Martyrkyrkans vänner r.f.

Sunday November 10, 2013 International Day of Prayer for the persecuted church
http://www.idop.org/


Bön och lovsång - prayer and praise:
http://minkristnasamhllsblogg.blogspot.fi/2013/11/we-still-sing-you-use-weak-to-lead.html

News about human rights defender and lawyer Vadim Kuramshin in English:
http://campaignkazakhstan.org/








 “Watch, O Lord,
with those who wake,
or watch or weep tonight,
and give your angels charge
over those who sleep.

Tend your sick ones,
O Lord Jesus Christ;
rest your weary ones;
bless your dying ones;
soothe your suffering ones;
pity your afflicted ones;
shield your joyous ones;
and all for your love's sake.

Amen.”

Prayer attributed to St. Augustine.
(thanks to Mount Olive Lutheran Church LCMS)





Foto: Kestin Lindén (Pedersöre kyrka hösten 2013)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar