Powered By Blogger

måndag 10 juni 2013

Egypten - Situationen för de kristna blir allt värre

Martyrkyrkans vänner r.f. (Ur pappersrundbrev 2/2013) Brev från den lidande kyrkan: (förböner)

"Situationen i Egypten verkar gå mot allt större osäkerhet. Muslimska Brödraskapet, som vann valet för nio månader sedan, har inga lösningar på landets problem: fattigdom, arbetslöshet, svag valuta, höjda priser och allt större brist på säkerhet.




Under revolutionen lyckades 24 000 fångar fly och ett stort antal vapen stals från polisstationerna. Till exempel i Alexandria vågar lokalbefolkningen inte röra sig i vissa delar av staden eftersom kriminaliteten helt tagit över. Situationen för de kristna blir allt värre. Enligt MKV:s samarbetspartner Dr Hany Hanna har mellan 30 000 och 100 000 kristna flytt från Egypten. Det mest överraskande är att de flytt till Ukraina och Georgien. Bägge länderna lovar rekordsnabbt medborgarskap och stora skattefördelar. Mycket överraskande är också att många muslimer flytt till USA och anhåller om flyktingstatus på grund av religiös förföljelse (av andra muslimer)!

Vid ett besök i Kairo nyligen överlämnade MKV en betydande gåva till arbetet bland de fattigaste kristna. Vår samarbetspartner gör ett mycket gott arbete. Dr Hany Hanna arbetar för att förhindra attacker och arbetar med att söka upp bland annat kristna barn som blivit kidnappade. Bara i provinsen Minya i södra Egypten har 150 kidnappningar ägt rum under det senaste året. Hany Hanna är den enda kristna i revolutionsrådet, men han lider i dag av hälsoproblem på grund av de tårgasbomber som polisen kastade mot demonstranterna på Tahrirtorget. Be gärna för hans hälsa!

Många av de experter MKV talade med trodde att det bara var en tidsfråga innan armén igen tar över. Samtidigt menade man att armén inte vill eller kan styra landet, utan att den ser till att det bildas en "nödregering för att rädda landet", kanske ledd av Amr Moussa, tidigare generalsekreterare för Arabförbundet eller av dr El Baradei. MKV:s samaretspartner i landets riksdag, dr Ehab El Kharrat, arbetar som bäst på några kompromissförslag gällande bland annat vallagen och rätten till demonstrationer och yttrandefrihet. I senaste val fick han 120 000 röster (av vilka 90 000 är muslimska!) Han är den enda evangeliska riksdagsmannen i Egypten.

MKV kommer att stöda dessa modiga bröder som riskerar sina liv för sitt älskade fosterland och kommer även ekonomiskt att hjälpa de fattigaste kristna i landet."


Martyrkyrkans vänner r.f. 2/2013
Johan Candelin är ordförande för Martyrkyrkans vänner r.f.
Rubrik i pappersrundbrevet: "Ali Baba är borta men de 40 rövarna är kvar" (finns bara på svenska)




"There is healing in the name of Jesus":
http://www.youtube.com/watch?v=6FVnl6nBE-4








I dag kom för övrigt pappersrundbrev nr 3/2013.


Foto: Kerstin Lindén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar