Powered By Blogger

måndag 17 juni 2013

ECI uppmanar de neutrala länderna Sverige och Schweiz att bedöma Israel på ett opartiskt sätt

European Coalition for Israel (Pressmeddelande)

"Den svenska regeringen och utrikesminister Carl Bildt har varit en av de mest uttalade kritikerna av Israel i EU. På tisdagen var Sverige ett av endast tre länder (av totalt 27) i en arbetsgrupp inom EU som aktivt motsatte sig att organisationen Hizbollah svartlistades  som terroristorganisation."



ECI UPPMANAR DE NEUTRALA LÄNDERNA SVERIGE OCH SCHWEIZ ATT BEDÖMA ISRAEL PÅ ETT OPARTISKT SÄTT

"ECI har i tysthet aktiverat sig starkare i två av Europas mest inflytelserika neutrala länder, Sverige och Schweiz, genom att träffa representanter för ländernas regeringar och parlament. Initiativet är en del av en bredare strategi att nå vidare utöver beslutsfattarna i Bryssel direkt till regerings – och parlamentsmedlemmar i EU-länder och – som i Schweiz’ fall – till länder utanför EU.



Förra veckan möttes ett nybildat schweiziskt ECI-team i Geneve inför öppningsveckan för FNs råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) för att protestera mot detta organs utpekande av Israel .

- Genom att endast peka ut Israel, försummar FN sin uppgift att ta upp kränkningar av de mänskliga rättigheterna i länder där människor lider under förtryckarregimer, sade Tomas Sandell i ett uttalande.

- I stället för att påpeka kränkningar av de mänskliga rättigheterna, belönar FN dem som gör sej skyldiga till sådant genom att välja in dem i FNs råd för mänskliga rättigheter, fortsatte han.
 
I år är Venezuela medlem i UNHRC. Länder som Libyen, Saudiarabien och Kina har tidigare varit medlemmar i rådet. Richard Falk , som ständigt rapporterar om påstådda israeliska kränkningar, kallade nyligen terrorbombningarna i Boston för ”motståndshandlingar mot USAs världsdominans”. En annan högt uppsatt UNHRC-expert, Alfred de Zayas, är en känd förnekare av Förintelsen.

Förra veckans onsdag träffade det schweiziska teamet parlamentsmedlemmar i Schweiz’ huvudstad Bern för att  presentera ECIs arbete.

Samtidigt träffade ett nybildat svenskt ECI-team representanter för riksdag och regering i Stockholm för att uttrycka sitt bekymmer över de kyliga relationerna mellan Sverige och Israel. Sveriges rykte som ett tolerant och fredligt land har nyligen fått en knäck , då våldsamheter har uppstått i många av Stockholms förorter och judar känner sej alltmer isolerade. I den sydsvenska staden Malmö protesterade nyligen svenska aktivister, understödda av en medlem i stadsfullmäktige, mot att Israel deltog  i Eurovisionstävlingen. År 2009 måste en Davis Cup tennismatch mellan Sverige och Israel spelas utan publik, då stadens borgmästare ansåg att han inte kunde garantera det israeliska lagets säkerhet. Senare förklarade han att Israel är orsak till varje yttring av anti-semitism i Malmö pga landets sätt att behandla palestinierna.


ECI i Sverige vill undersöka hur man kunde förbättra relationerna mellan Sverige och Israel. En opinionsmätning 2012 visade att Sverige var det mest Israel-fientliga landet i EU , då 68% hade en negativ uppfattning om den judiska staten. Den svenska regeringen och utrikesminister Carl Bildt har varit en av de mest uttalade kritikerna av Israel i EU. På tisdagen var Sverige ett av endast tre länder (av totalt 27) i en arbetsgrupp inom EU som aktivt motsatte sej att organisationen Hizbollah svartlistades  som terroristorganisation.

På tisdagen yttrade chefen för det svenska utrikesministeriets  Mellanöstern-enhet, Fredrik Rydberg, att de israeliska bosättningarna utgjorde ett huvudsakligt hinder för fred.


ECI påpekade att det primära hindret för fred är den Palestinska myndighetens vägran att komma till förhandlingsbordet och i stället ta upp frågan om palestinsk stat i FN."


ECI
European Coalition for Israel
5.6.2013
Pressmeddelande
http://www.ec4i.org/






Foto: KL


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar