Powered By Blogger

tisdag 18 juni 2013

ECI - John Kerry och Benyamin Netanyahu eniga: "Give peace a chance" - fred i Mellanöstern

European Coalition for Israel Månadsrapport juni 2013

"I veckan gjorde Israels premiärminister Bibi Netanyahu ett undantag till regeln om att inte tala något annat språk än hebreiska i Knesset när han plötsligt bytte till engelska och sade ”Jag vill vända mig till honom (Mahmoud Abbas) på ett språk som vi båda förstår. Jag säger: Give peace a chance!”



Två år efter lanseringen: "Give peace a chance" blir ny slogan.


"Bryssel – Under de senaste tre åren har ECI varit ute på en fantastisk resa för att väcka medvetenhet om staten Israels sanna juridiska grund. Du har kunnat läsa om det mesta som hänt i våra månadsrapporter, men mycket går också obemärkt förbi vartefter som saker händer – officiellt och inofficiellt – varje månad.


Denna månad vill vi pausa lite och reflektera över resan som började i San Remo den 25 april 2010 när vi högtidlighöll 90-årsdagen av San Remo-avtalet, som banade vägen för grundandet av en judisk stat.  Vi hade då ingen aning om att resan bara hade börjat, och att den bokstavligt talat skulle ta oss till jordens alla hörn.

Under de tre år som gått har vi haft förmånen att dela denna sanning i parlament, regeringar och internationella organisationer runt om i världen. Under processens gång har vi blivit rikligt välsignade av de viktiga bidrag som kommit från människor som Jacques Gauthier, Howard Grief och Cynthia Wallace, utan vars hjälp vi inte hade kunnat nå våra mål.

Det starkaste kommunikationsverktyget för att sprida budskapet visade sig bli den 15 minuter långa videon, Give Peace a Chance, som regisserats och producerats av Leenard Fieret tillsammans med ett team från ECI.  (Tack även till Hugh Kitson som hjälpte med manuset). I filmen medverkar Jacques Gauthier, Howard Grief and Dore Gold, och den har setts över hela världen, i nationella parlament, kyrkor, på internet och tv men också i många konfidentiella möten vi sällan hör talas om. I april berättade en person som står ECI nära att även USA:s utrikesminister John Kerry har sett filmen!  Bara några veckor senare hörde vi honom helt oväntat citera dess titel under ett tal i den amerikanska kongressen.



Kerry YouTube3Du kan titta på videon här, citatet kommer ca 1.17 min in på videon: http://www.youtube.com/watch?v=m3euuaUvzFE
I veckan gjorde Israels premiärminister Bibi Netanyahu ett undantag till regeln om att inte tala något annat språk än hebreiska i Knesset när han plötsligt bytte till engelska och sade ”Jag vill vända mig till honom (Mahmoud Abbas) på ett språk som vi båda förstår. Jag säger: Give peace a chance!”

http://www.timesofisrael.com/netanyahu-to-abbas-in-english-give-peace-a-chance/
Det är antagligen inte en tillfällighet att den nya frasen i Mellanöstern nu är ”Give Peace a Chance”. Detta har konsekvent varit vårt budskap sedan 2010, och vi fortsätter att – med Din hjälp – framföra detta budskap till världens ledare, nu med extra draghjälp av utrikesminister John Kerry och premiärminister Benyamin Netanyahu. :)

Du kan titta på videon och/eller få en kopia av boken på adressen http://www.givepeaceachance.info/  
Men det slutar inte där.


Hjälp ECI nå nationerna i FN

UNGA session2Bryssel - Mottagandet av vårt budskap om den sanna juridiska grunden för den moderna staten Israel, och vikten av att hålla Jerusalem enat som en öppen stad för människor av alla religioner, har verkligen överträffat alla våra förväntningar. För att låna Victor Hugos ord – det finns ingenting så mäktigt som en idé vars tid har kommit!

ECI ger sig nu i kast med sitt mest ambitiösa projekt någonsin, då vi siktar på att ta detta budskap till FN:s sextioåttonde generalförsamlingsmöte i New York den sista veckan i september. Vi planerar som bäst hur vi ska kunna skapa en plattform för de nationer som vill närma sig Israel samtidigt som de visar hänsyn för det politiska läget i stort. Vi har redan varit i kontakt med ett antal länder som har visat intresse för detta.

Detta kommer i en tid då pressen på Israel ökar från alla håll. Efter att ha besökt ett antal europeiska regeringar i år har vi hört samma budskap om och om igen, ”Israel kommer snart att stå öga mot öga med ett mycket fientligt internationellt samfund”. USA:s nya kandidat till posten som FN-ambassadör har fastnat på band med ett uttalande där han föreslår att USA ska ingripa och tvinga Israel att anamma det internationella samfundets synvinkel!

Det är helt klart dags att ge nationerna en ny chans. Vårt projekt kräver högsta nivå av tro, bön, och ekonomiska resurser för att kunna genomföras. Men precis som i alla andra initiativ vi tagit på oss hittills gör vi helt enkelt detta av lydnad, fullt medvetna om våra begränsningar men också med förtröstan på Herrens obegränsade resurser.

Vi handlade i tro år 2010, när vi vädjade till Er med vår idé om att göra en liten film. Många av Er gav självuppoffrande för att budskapet skulle kunna komma ut.

Framgången som filmen rönt i att indirekt forma om berättelsen om Mellanöstern var inte något vi alls hade i tankarna. Men när vi ser bakåt kan vi se att filmen har varit, och fortsätter att vara, ett starkt kommunikationsverktyg som hjälper ledare förstå konflikten från ett nytt perspektiv.

Nu under vi Dig att komma med på en spännande vägsträcka på denna samma resa. Låt oss hjälpa nationerna närma sig Israel, genom att ge dem den rätta plattformen i FN.

Fundera gärna över om Du har möjlighet att stöda detta projekt, som har potential att mobilisera allt fler nationer till stöd för Israel.


”Neutrala länder” bland de mest anti-semitiska i Europa: ECI ökar sin aktivitet i Sverige och Schweiz

Sweden 4.6.13Bryssel – Ordet ”neutral” låter trevligt och fredligt. Sanningen är däremot den att vissa av de länder som presenterar sig själva som neutrala är samtidigt de som för tillfället har de största problemen med anti-semitism.

I maj publicerade den norska dagstidningen Dagbladet en serieteckning som framställer judarna som blodsugare, en gammal antisemitisk stereotyp som ofta användes av nazisterna. Detta är bara ett exempel på nivån av antisemitism i Norge, där den nuvarande regeringen har stått i bräschen för en kampanj med syfte att avlegitimisera Israel.
Inom Europeiska Unionen är den överväldigande majoriteten äntligen för att svartlista Hezbollah som en terrororganisation. Däremot krävs enstämmighet för att Rådet ska ta några beslut i frågan, och förslaget blockeras som bäst av tre neutrala länder, Sverige, Finland och Irland.  Så var det med den neutraliteten.

För att kunna öka våra insatser i dessa neutrala länder har ECI nyligen blivit mer involverad i Sverige och Schweiz, två länder som aktivt har motarbetat Israel under senare år, men där vi också har kunniga personer på fältet. Vi tror att det bästa sättet att påverka är att kombinera våra ansträngningar på EU- och FN-nivå med nationella aktiviteter i medlemsländerna.  När vi var i Sverige förra veckan sade en välkänd journalist något ganska träffande: ”Ert arbete i FN och EU ger resten av oss mod och inspiration i våra respektive länder, då vi förstår att vårt budskap tas emot och tas på allvar på den allra högsta politiska nivån.” Det är sant. Tillsammans med er kan vi påverka situationen.


Harald Eckert hjälper till att stärka och motivera kristna i Rumänien, en viktig allierad till Israel i Europa

Romania2Bryssel – Om vi ska finna nationer som verkligen förstår Israels svåra sits behöver vi titta österut. Efter att ha levt under totalitärt styre ser de flesta nya EU-medlemmar från centrala och östra Europa det som naturligt att vara vänner och allierade till Israel, men de behöver vårt stöd för att kunna stå fasta på Israels sida i EU och FN.

Rumänien är ett sådant land, med en stort evangelikalt samfund och en regering som av tradition stöder Israel. I maj gjorde vår ordförande Harald Eckert ett besök i Timisoara i Rumänien för att tala vid en konferens som ordnades av våra vänner och samarbetspartners sedan länge, Tudor och Mirela Petan, som leder tv-kanalen Alpha and Omega. Harald talade vid fyra olika sessioner över sitt huvudbudskap om ”Israel och nationerna”.  Sessionerna har bandats och kommer att visa på teve i sinom tid. Hans bok ”Times of Restoration” har nu översatts till rumänska.

I Bryssel har Tomas Sandell träffat en före detta rumänsk toppdiplomat som stått ECI nära i många år, för att diskutera hur vi kunde nå ut till rumänska EU-parlamentsledamöter samt till regeringen i Bucharest. ECI undersöker som bäst olika metoder för att stärka den pro-israeliska valkretsen i de andra länderna i Central- och Östeuropa, inklusive Bulgarien, där vi har ett långt och fruktbart samarbete med pastor Andrey Avramov i Sofia.


In memoriam – Howard Grief

Howard GriefDen 3 juni nåddes vi av sorgebudet att vår vän Howard Grief hade dött.  Grief har fått erkännande som den som upptäckte betydelsen av San Remo-resolutionen från 1920. Han var den första att framföra tesen om att de jure suveränitet över hela Palestina hade överförts på det judiska folket vid San Remo-konferensen år 1920.

År 2010 fick vi möjlighet att intervjua honom för vår film Give Peace a Chance, där han berättade hur det kom sig att han hittade det gömda protokollet från San Remo-konferensen i Storbritanniens krigsarkiv, och om sin livsgärning i att göra det känt för resten av världen. Han har nu slutfört sin del av loppet, men hans arv lever vidare i hans forskning, artiklar och boken ”The Legal Foundation and Borders of Israel under International Law”, och även genom ECI:s arbete. På ECI vill vi hedra denna Israels hjälte. Må han vila i frid."



European Coalition for Israel
ECI
http://www.ec4i.org/




Happy birthday, Mr President!
/http://www.timesofisrael.com/happy-birthday-mr-president/





Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar