Powered By Blogger

torsdag 2 februari 2012

ECI - Edelstein: Stoppa hatpropaganda i tid och stoppa Iran från att skaffa kärnvapenarsenal

European Coalition for Israel. Pressmeddelande och videorapport. Europeiska parlamentets nye talman: "Min första plikt är att försvara det judiska folket"

Rita Süssmuth: "Förintelsen började med farliga ord och idéer - resten var ren tillämpning För att stoppa flera folkmord måste vi kämpa emot dessa samma ord i tid och inte vänta tills det är för sent."

Edelstein: "Tåget till Auschwitz hade kunnat stoppas 1938 i Evian eller München men världssamfundet försummade att agera". Han uppmanade enträget Europeiska Unionen att lära sig av historien och vidta konkreta åtgärder för att stoppa Iran från att skaffa sig en kärnvapenarsenal.

Learn from history.



Från Bryssel (27.1.2012).

Den nye talmannen för Europeiska Parlamentet, Martin Schulz deklarerade, under tisdagskvällen (24.1) i Berlin i samband med Wannsee konferensen och ihågkomsten av Förintelsens offer, att "hans första förpliktelse som talman för det Europeiska Parlamentet var att försvara det judiska folket och staten Israel."

Denna deklaration gjordes alltså under den 8:e årliga Minnesdagen för Förintelsen, i Europaparlamentet, som organiserats i samband med European Coalition for Israel.

Den nye talmannen talade av personlig erfarenhet när han sade att "tyskar som fötts efter kriget inte är skyldiga till vad som hände för 70 år sedan, men däremot ansvariga för att minnas och vidareförmedla vad som hände till nästa generation." I en enskild intervju med ECI samma dag förtydligade han sig med att säga att "antisemitismen ännu i hög grad är ett problem som bör lyftas fram i Europa". Tidigare under veckan hade Schulz vidtagit åtgärder för att förbjuda Förintelseförnekelse i Europaparlamentet, ett beslut som kritiserades av några, men välkomnades av andra.

Schulz understöddes av sina två föregångare, förra talmännen Jerzy Buzek, som även talade vid detta tillfälle och av Hans-Gert Pöttering, den förste talmannen som gav detta minnestillfälle officiellt stöd.

Israels minister för diplomatiska relationer Yuli Edelstein, påpekade i sitt tal det klara och reella hotet från Iran och sade att vad Israel behöver idag inte är mera möten, men en fast beslutsamhet hos världssamfundet att stoppa Iran från att utveckla kärnvapen.

Edelstein fortsatte med att säga att Förintelsen inte började med det första tåget till Auschwitz utan mycket tidigare, med hatpropaganda och demonisering av en hel grupp människor, vilket slutligen ledde till handling. "Tåget till Auschwitz hade kunnat stoppas 1938 i Evian eller München men världssamfundet försummade att agera". Han uppmanade enträget Europeiska Unionen att lära sig av historien och vidta konkreta åtgärder för att stoppa Iran från att skaffa sig en kärnvapenarsenal. Ordförande för Europas Judiska Kongress Moshe Kantor, yttrade sig i sitt tal aningen mer optimistiskt och berömde Europeiska Unionen för svartlistningen av Irans Centralbank och handelsförbudet för iranskt guld och diamanter. From. 1 juli får EU-länder inte längre köpa iransk råolja, som utgör 20 % av landets export.

Under veckoslutet hölls möten med anledning av 70-års minnet av Wannsee-konferensen i Berlin. Dessa hade organiserats av ECI:s ordförande Harald Eckert och den tyska rörelsen "Initiativ 27e januari".

Förre ordföranden för OSCE-konferensen mot antisemitism, professor Gert Weisskirchen, sade bla att "för 70 år sedan öppnades helvetets portar i Wannsee, Berlin, och nu är det vår uppgift att stänga dess portar och bevaka dem noga". Weisskirchen var en av många framstående talare, också inbegripet överlevande från Förintelsen, som varnade för att Förintelsen tillåts falla i kollektiv glömska. I en översikt publicerad denna vecka i tidningen Stern, uppges att över 20 % av den tyska ungdomen aldrig hört talas om Auschwitz. I en annan översikt uppges hela 20 % av den tyska befolkningen vara antisemitisk i hemlighet.

Rita Süssmuth, förra presidenten för Bundestag (Tysklands parlament) var inne på samma linje som minister Edelstein. I sitt tal i Franska Domkyrkan  i Berlin sade hon: "Förintelsen började med farliga ord och idéer - resten var ren tillämpning För att stoppa flera folkmord måste vi kämpa emot dessa samma ord i tid och inte vänta tills det är för sent."

Det samstämmiga budskapet från Bryssel och Berlin var att vi har ett ansvar för att föra vidare lärdomarna från Förintelsen till nästa generation. ECI:s ordförande Harald Eckert förärades med en utmärkelse av överlevande från Förintelsen i Israel. I sitt tacktal återkom han till sitt budskap i Israels Knesset i november 2011, och sade att ECI nu kommer att öka sina ansträngningar att bekämpa antisemitism och förnekelse av Förintelsen och inleda en treårig kampanj med detta syfte. 

Förintelsens officiella minnesdag fredagen den 27 januari uppmärksammades överallt i världen. Söndagen den 29 januari mindes kyrkor överallt i Europa Förintelsens offer i sina gudstjänster och medverkade därmed till ECI:s kampanj "Lär av historien". 

European Coalition for Israel
ECI 
http://www.ec4i.org/

January 2012,  video report:
http://www.youtube.com/watch?v=ry-63aIaPmo&feature=player_embedded



Foto: Kerstin L. (Pioner vid vår sommarstuga juli 2011)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar