Powered By Blogger

onsdag 17 januari 2024

World Watch List 2024: Kristna är sårbara mål som kan attackeras praktiskt taget ostraffat

World Watch List 2024. 

- De länder i världen där kristna lider allra mest av förföljelse.

Nordkorea fortsätter att toppa listan följt av Somalia, Libyen, Eritrea, Jemen och Nigeria. Det finns 50 länder på listan.

Några trender: Det religiöst motiverade våldet mot kristna intensifieras eftersom Afrika söder om Sahara destabiliseras. 26 länder har höga poäng gällande förföljelse och av dem har 16 extremt höga poäng gällande förekomsten av våld mot kristna. Våldet riktar sig mot kyrkor, kristna bostäder och företag. Etiopien, Burkina Faso och Centralafrikanska republiken kan nämnas i detta sammanhang. När det gäller kristna som dödas pga sin tro är fortfarande Nigeria det land där de flesta religiöst motiverade morden på kristna begås. Till förföljelsen hör även tvångsfördrivning.

Varför ökar våldet? Det instabilare läget över hela kontinenten utnyttjas av radikala islamiska element. Säkerhetsläget i Mali har försämrats i och med att FN lämnat landet och läget skapar mera utrymme för jihadistisk aggression. Militärkupper och regimskiften i Niger och Gabon har skett. Militärkupper indikerar en bredare demokratisk tillbakagång, vilket är en oroande trend för religiösa samfund.

I Afrika, söder om Sahara finns grupper som IS och al-Qaida och bla. i Kongo finns en grupp (ADF) som allierat sig med IS. ADF har riktat in sig på kyrkor och kristna i Kongo och Uganda och bla. detonerat en bomb vid en gudstjänst i Gasindi. I Nigeria är de kristna utlämnade till grupper som ISWAP som ägnar sig åt mord, bortförande, sexuellt våld och förstörelse tillsammans med Fulani-militanter. I Plateau state i Nigeria drabbades över 6000 hushåll, över 18 000 måste fly, sgs alla av dessa var kristna, över 6000 barn blev föräldralösa, detta under en period från april till juli 2023. 

Vidare kan noteras att på julafton 2023 dödades närmare 200 kristna i Nigeria av Fulani militanta när 21 kristna byar attackerades i Bokkos, Barkin Ladi och Mangu distrikten av Plateau state (Källa: ICC)

Överlag är kristna sårbara mål som kan attackeras praktiskt taget ostraffat vilket naturligtvis hotar deras framtidsutsikter och framtida generationer.

 (Se trenddokumentet för utförlig rapport på engelska om bla. Kina och Ryssland, Indien, 11 sidor!)

Open doors World Watch List (kartan):

https://www.open-doors.se/wwl


Ladda ner trenddokumentet (engelska):

https://www.open-doors.se/om-wwl


Open doors US: 

https://www.opendoorsus.org/en-US/persecution/countries/


Suomeksi: 

https://opendoors.fi/worldwatchlist/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar