Powered By Blogger

tisdag 30 januari 2024

Fokus: Hör du tonen ifrån himlen; helig, helig, helig är Du Gud

 Fokus söndagen den 28.1.2024 kl. 17.30 (FC)

"Hör du tonen ifrån himlen som ett vattenfall den brusar

det är ljudet av en lovsång från Guds tron

Se hur folk från alla länder 

lyfter sina händer

höjer sina röster och tillber 

sjunger helig, helig, helig är Du Gud

Helig, helig, helig är Du Gud.

Och himmelens änglar ser,

när vi böjer oss och tillber

helig, helig, helig är Du Gud." 

- Ralf Salo undervisade över Matt. 7:15 som innehåller en hel del viktiga varningar. Det som kännetecknar en rätt tro och undervisning är att den ställer Jesus i centrum. Den sanna tron handlar efter Jesu Ord och i enlighet med dem (Matt. 7:24). En lära som betonar enbart Anden eller tex. Guds majestät, men inte Jesus, är inte en sann undervisning. 

Gud är vår Far och han älskar oss utan förbehåll, det är sanning. "Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare." (Rom. 5:8) Som Guds barn får vi tro och lita på att Gud älskar oss (Joh. 3:16) och vi får komma till honom om och om igen när vi felar. Detta framhölls fint även i inledningen av mötesledaren Ulla Nyström med äkthet och genom personlig erfarenhet. 

Vi får vända oss till Gud i bön som barn som ropar på  sin pappa (arameiska: Abba! Fader!) och såsom Jesus bad. Detta lyftes även fram denna kväll. 

Ralf fortsatte med att konstatera att den som är ny i tron, har lärt känna Jesus Kristus men ännu är omogen får växa till i tron inlemmad i vinträdet Kristus. Predikanten betonade Kristi kors och blod. Det blir god frukt som av en följd, när vi är inlemmade i Guds träd. Hänvisande till bibeltexten från Matt. 7:21f konstaterade Ralf att all bekännelse till Kristus inte är rätt (se bibelstället nedan). Det är troheten till Jesu ord som gäller. Samma gäller all profetia (vi kan notera att profetian inte räknas bort!) men att troheten till Jesus och hans Ord ska vara rättesnöre. "Jesus skiljer mellan de kraftgärningar som hans lärjungar utför "i hans (Jesu) namn", och sådant som sker med hjälp av Jesusnamnet som magisk formel." (noten till Matt. 7:22)

Jesu ord ur Bergspredikan 7:15: "Akta er för de falska profeterna, som kommer till er klädda som får men i sitt inre är rovlystna vargar. 16. På deras frukt skall ni känna igen dem. Inte plockar man väl vindruvor från törnbuskar eller fikon från tistlar? 17. Så bär varje gott träd god frukt, men ett dåligt träd bär dålig frukt. 18. Ett gott träd kan inte bära dålig frukt, inte heller kan ett dåligt träd bära god frukt. 19. Ett träd som inte bär god frukt blir nerhugget och kastat i elden. 20. Alltså skall ni känna igen dem på deras frukt. 21. Inte skall var och en som säger 'Herre, Herre' till mig komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Faders vilja. 22. Många skall säga till mig på den dagen: Herre, Herre, har vi inte profeterat med hjälp av ditt namn och med hjälp av ditt namn drivit ut onda andar och med hjälp av ditt namn gjort många kraftgärningar? Men då skall jag säga dem sanningen: Jag har aldrig känt er. Gå bort ifrån mig, ni laglösa!" (Matt. 7:15-23)

- Jag fick bara sitta stilla och ta in allt denna kväll och gjorde inga anteckningar, men det var en viktig kväll även om vi inte var så många på plats. Det går ju egentligen inte att sätta ord på en bra kväll. Lovsångsledaren Heidi Storbacka hade valt sånger med fina texter och utstrålade själv en stark närvaro. 

Bland lovsångerna kan särskilt nämnas den fina "Hör du tonen från himlen" ("Holy are you Lord") och psalmen "Det finns djup i Herrens godhet". Dessa talade starkt till mig denna kväll. 

Noteras kan som en reflektion att det är oroande att allt flera nationer vänder sig mot Israel (Vi ber naturligtvis för fred!) och att bönen är viktig. Bönens kraft och uthållig bön ska inte underskattas. Gud hör bön!

"Hör du tonen ifrån himlen som ett vattenfall den brusar

det är ljudet av en lovsång från Guds tron

Se hur folk från alla länder 

lyfter sina händer

höjer sina röster och tillber 

sjunger helig, helig, helig är Du Gud

Helig, helig, helig är Du Gud.

Och himmelens änglar ser,

när vi böjer oss och tillber

helig, helig, helig är Du Gud." 


("Holy, holy, holy are you Lord", Terry MacAlmon, 

sv. text: Isabella Ström & Seppo J. Järvinen) 

"Holy are you Lord" (Terry MacAlmon official)

https://www.youtube.com/watch?v=lJzt-hZyCMs

***

Joel 2:17

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar