Powered By Blogger

måndag 1 januari 2024

Finlands president's nyårstal: "Finlands säkerhet vilar nu på en stabilare grund"

 Finland. Diplomati mm. President Sauli Niinistö's nyårstal 1 januari 2024:

- Några axplock ur talet: 

"Vi måste också tala om fred. Att arbeta för fred är inte en svaghet, att vända andra kinden till. Fred är alltid en seger. En seger för livet och fortsatt utveckling. Det är också att förstå att hållbara lösningar aldrig kan växa fram ur våld. Vår tid törstar mer än någonsin efter hållbara lösningar."

Han talar också om "ett Europa starkt för fred." och att "Finlands säkerhet vilar nu på en stabilare grund än tidigare."

Hans uppmaning till att se framåt är viktig: "Vi måste ta sikte på framtiden."

Att krig skördar civila offer är ju fruktansvärt och situationen i Mellanöstern är väldigt oroande och naturligtvis i Ukraina där lidandet är så enormt stort och utdraget pga Rysslands invasion. Sedan är det ju nog väldigt svårt att * "idka diplomati med kriminella" dvs. jag undrar verkligen hur en sk. tvåstatslösning skulle fungera i praktiken så länge som terroristerna härskar i Gaza och närliggande områden.

Sedan gillar jag ju att presidenten önskar oss Guds välsignelse. 

* om att "idka diplomati med kriminella": här citerar jag fd. belarusiske presidentkandidaten och diplomaten Andrei Sannikov när han brukar tala om att man inte kan ha så mycket diplomati med diktatorer som tex. Lukashenka i Belarus eller andra diktatorer som för övrigt tenderar att hålla ihop och samarbeta. Samma sak gäller ju då om terrorister.

Republikens president Sauli Niinistös nyårstal den 1 januari 2024 (i sin helhet): 

https://www.presidentti.fi/sv/tal/republikens-president-sauli-niinistos-nyarstal-den-1-januari-2024/


Suomeksi: 

https://www.presidentti.fi/puheet/tasavallan-presidentti-sauli-niiniston-uudenvuodenpuhe-1-1-2024/

In English: 

https://www.presidentti.fi/en/speeches/new-years-speech-by-president-of-the-republic-of-finland-sauli-niinisto-on-1-january-2024/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar