Powered By Blogger

söndag 27 februari 2022

Fokus - Frälsta från mörkrets välde - Guds kraft

 Shalom! (Нова мрія!) Bön är ett starkt vapen. 4 Mos./Numbers 6:24-26 (ESV)

- Djupt berörda och skakade pga nyheten om den fruktansvärda ryska invasionen i det fria suveräna Ukraina, kom vi samman i går kväll till årets första "fria" Fokussamling. Men när vi får samlas i Jesu namn och Han bygger sin Kyrka (tabernaklar hos oss/med oss) blir vi styrkta och "som nya mänskor". Hur viktigt är det inte att vi får samlas! Vi fick ta del av uppmuntrande ord från Kolosserbrevet, ett av de brev som aposteln Paulus skrev under fångenskap. 

Helena Hult som fungerade som mötesledare satte ord på det vi alla kände över att kriget kommit till Europa på nytt. Det som ännu finns i färskt minne hos den äldre generationen. Helena betonade starkt den tacksamhet som vi känner över alla de välsignelser som vi fått av Gud. Det blev också mycket bön på olika sätt för Ukraina under kvällen samt bön för fred. Helena läste även upp president Kyösti Kallio's bön för Finland som kom till under vinterkriget. Jag hade också antecknat den för kvällen ifall någon inte skulle ha delat den. Vi bad bönen: 

som lyder så här:

”Himmelske Fader, se i nåd till vårt folk. Du har skapat oss och älskar oss. Du ser, att vi är i största fara. Därför ber vi Dig; Herre, hjälp oss i vår nöd och låt oss inte gå under. Ge oss nåden att omvända oss från syndens och laglöshetens vägar, som leder vårt land till undergång.

Herre Jesus Kristus, utan Dig är vi maktlösa inför de förstörande krafterna, som svämmar över vårt folk och förgiftar det. Därför berömmer vi oss av Din seger över ondskans andemakter, vilkas påverkan man varje dag ser i offentligheten i ord och bild. Herre, Du har på Golgata kors övervunnit mörkrets makter. De måste ge vika även idag, eftersom vi upphöjer Ditt namn över dem. Detta tror vi på, ty Du kan även i vår tid beskydda människor för satanisk villfarelse. Herre, förbarma Dig över oss!

Hjälp oss genom Din Helige Ande att i vårt eget liv strida mot synden och vara ståndaktiga ända till slutet. Gör oss till ett tecken på Din frigörande nåd. Fyll oss med Din kärlek så att vi håller Dina bud. Må Din kärlek vara den kraft i oss, som övervinner mörkrets makter över vårt folk.

Herre Jesus Kristus, allt förmår vi i Dig, det tror vi på. Förbarma Dig över oss. Amen.”

- Bibelns och Jesu ord om att vi inte ska vara rädda eller modlösa kom också fram många gånger under kvällens lopp. Jesus har segrat och det är han som sitter på tronen. Han har den slutliga segern i sin hand.

- Lovsången var stillsam, men innerlig och stillhet är något som annars oftast också präglar Fokus-samlingarna. 

Undervisningen som gavs av församlingspastor och Fokus' egen pastor Jakob Edman, över Kolosserbrevet (del 3) var uppmuntrande. Brevet är mycket Kristocentriskt. 

Jakob summerade det som undervisats tidigare. Första kapitlet handlar mycket om vårt himmelska hopp och om Guds nåd, kunskap om Guds vilja, andlig vishet och insikt.

"Hans (Guds) härlighets makt skall då styrka er och ge er all kraft till att vara uthålliga och tåliga i allt." Kol. 1:11

Kapitel 1 innehåller även en underbar beskrivning av hur Gud har frälst oss från mörkrets välde och friköpt oss. Allting är skapat i och genom Jesus (Kol. 1:13f) och vi har frid med Gud genom honom. Vi har också hoppet om uppståndelsen när vi håller fast vid tron, väl rotade och grundade i evangelium. (1:23).

Jakob påminde oss om dopet som ju vittnar om Kristi uppståndelses kraft (2:12) "I dopet blev ni också uppväckta med honom genom tron på Guds kraft, han som har uppväckt honom från de döda." 

Jag gjorde inga skriftliga anteckningar från kvällen, utan gjorde bara anteckningar i minnet. 

Jakob undervisade mycket kring kapitel 3 och 4 denna kväll och de kapitlen behandlar bla. "Den gamla och den nya människan". 

Kapitel 3 handlar i början om sådant som vi kristna ska ta avstånd från: "otukt, orenhet, lidelse, lusta och girighet" (3:5) Vi ska lägga bort: vrede, häftighet, ondska, smädelser och fräckhet osv. (v. 8) eftersom sådant inte hör till den nya mänskan. Här hade Jakob mycket gedigen undervisning uppställda i punkter men jag gjorde som sagt inga skriftliga anteckningar...

Trots att vrede nämns så är det är dock inget fel i att bli arg, men man bör kontrollera sina handlingar. 

Istället får vi klä oss som Guds utvalda, heliga och älskade "i innerlig barmhärtighet, godhet, ödmjukhet, mildhet och tålamod" (3:12). Genom kärleken ska det synas att vi är Guds barn. 

En vacker beskrivning av den kristna gemenskapen finns i Kol. 3:15-17 "Låt Kristi frid regera i era hjärtan, den frid som ni blev kallade till i en enda kropp, och var tacksamma. Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung med tacksamhet Guds lov i era hjärtan. Och allt vad ni gör i ord eller handling, gör det i Herren Jesu namn och tacka Gud, Fadern genom honom."

Orden om "Det kristna hemmet" (3:18f) sade Jakob att vi inte skall hoppa över, även om de kan upplevas som svåra och tyvärr har missbrukats. Vi ska läsa dem noga och i ljuset av vad som står sist i kapitlet; nämligen att vi har en Herre i himlen. "Det är Herren Kristus ni tjänar". (v. 24b)

Kapitel 4 betonar bla. att vi ska vara uthålliga i bönen och vaka och be under tacksägelse (4:2)


Som vanligt bad vi över tacksägelse och böneämnena och de var många. Ralf Salo och hans hustru Annette fungerade som förebedjare denna gång. Ralf ledde även en stund av bön och förbön för fred i världen och förbön för Ukraina. 

Undertecknad påminde om ett bibelställe från Ordspråksboken: 

"Många planer har en man i sitt hjärta, men HERRENS råd skall bestå." Ordspr. 19:21. 

Det kändes även viktigt att påminna om att Ukraina har en president av judisk härkomst, att Israel hämtat hem judar med eget flyg och att hjälporganisationer försöker hjälpa "strandsatta judar" i Ukraina. Ukraina har alltid haft en stor judisk befolkning och när det blir kris eller krig har historien visat att denna utsatta etniska grupp ofta tyvärr får skulden. Det är viktigt att kristna försöker hjälpa och be för dem. Vår tro har gemensamma rötter! Under Ralf Salo's ledning sjöng vi att "Herren må välsigna dem och bevara dem". 

Tack vare att Helena och Olle Domars ställde upp på köket kunde vi ha servering denna gång också och det visade sig vara mycket värdefullt för då kunde vi sitta och prata och umgås efteråt. Vi hade även Barnfokus i gång denna gång och ledarna var: Alina Storbacka och Anja Stephens. Vid flygeln satt: Emilia Lövsund. Henrik Hult hälsade välkommen vid dörren.

Fokus leds helt av frivilliga krafter och lekmän (med undantag av predikanten) och det behöver flera frivilliga med i de olika uppgifterna för att allt ska löpa smidigt. Välkommen med!

I övrigt framkom under informella diskussioner efteråt behovet av mera bön och förbön för våra samlingar, vilket kunde ske på ett enkelt och okomplicerat sätt utan att man behöver känna sig "tvungen" att fungera som (eller binda sig som) förebedjare under själva möteskvällarna...Gud hör bön! Bön är ett starkt vapen!














4 Mos. 6:24-26 "HERREN välsigne dig och bevare dig. HERREN låte sitt ansikte lysa över dig och vare dig nådig. HERREN vände sitt ansikte till dig och give dig frid."

"The Lord bless you and keep you; the Lord make his face to shine upon you and be gracious to you; the Lord lift up his countenance upon you and give you peace." (Numbers 6:24-26 ESV)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar