Powered By Blogger

söndag 20 februari 2022

Israel är ingen apartheid-stat

 Shalom! Ps. 44:2-5 (Sexagesima) Hadassa Ester 4:14 "för en tid som denna".

- Ett flertal länder tar avstånd från Amnesty's antiisraeliska rapport som kraftigt fördömer Israel med användandet av ord som apartheid. Tyvärr har även ett visst antal media okritiskt accepterat rapporten. 

Länderna som fördömer rapporten är USA, Canada, Tyskland, Österrike, Republiken Tjeckien, Storbritannien och Australien. 









Israel's politik kan kritiseras som med vilket annat land som helst, men man får inte ställa strängare krav på Israel än dem man ställer på andra länder. 

Israel har rätt att försvara sig och man måste ha ett starkt försvar eftersom man är omgiven av länder som hotar att fullständigt utplåna landet. Grannländerna består av icke-demokratiska länder eller myndigheter som leds av terroristorganisationer.

Amnesty rekommenderar i sin rapport att andra länder ska upphöra att förse, sälja och förmedla nödvändiga vapen, ammunition och militärt stöd osv. till Israel. Ett dylikt förfarande skulle innebära att landet inte skulle kunna försvara sig mot Hamas, Hizbollah eller Iran med hjälp av sitt Iron drone försvarssystem som skyddar landets befolkning. Utan detta försvar skulle Hamas raketer obehindrat träffa civila mål i Israel. Den judiska staten, Israel måste ha rätt att försvara sig som andra länder.

Det borde vara självklart att demokratiska länder ska stöda Israel och när kristna står med Israel betyder det inte att man blint accepterar allt som landet gör, men det betyder inte heller att man inte skulle ha medlidande med alla andra folkslag och civila som lider under krigsförhållanden eller under förföljelse som tex. de lidande kristna i Mellanöstern och Afrika. 

Bryr sig den kristna kyrkan om det judiska samfundets öde idag?" Detta är en angelägen fråga. 

Vem orkar läsa den över 200 sidor långa antiisraeliska Amnesty-rapporten? Jag har skummat över den och berörs illa redan av att man använder ordet "apartheid" gentemot Israel. 

Det finns säkert mycket som kan förbättras, liksom i andra länder, men omvärlden måste se till så att Amnesty's okritiska fördömanden av landet inte drabbar det judiska folket. Man måste se till så att den destruktiva kritiken inte övergår i antisemitism och drabbar judar i Israel och i andra länder där de befinner sig. Detta är den gemensamma skyldigheten!

Lär av historien så att den inte upprepar sig!

Vi får aldrig glömma folkmordet, katastrofen Förintelsen och/eller agera så gentemot det judiska folket så att det återigen skapar rädsla och fruktan hos dem, i det enda land de kan kalla sitt. Det judiska folket ska inte behöva uppleva igen att det internationella samfundet sviker dem. 

Rapporten drabbar indirekt landets civila och oskyldiga judiska befolkning. 

***

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/02/israels-apartheid-against-palestinians-a-cruel-system-of-domination-and-a-crime-against-humanity/

***

Psalm 44:2-5 (en av söndagens texter):

"Gud, med våra öron har vi hört, 

våra fäder har berättat för oss

om den gärning du gjorde i deras tid,

i forntidens dagar. 

Det var du som med din hand

fördrev hednafolken,

men dem planterade du. 

Du förgjorde andra folk, 

men dem lät du breda ut sig.

Det var ej med sitt svärd de intog landet, 

deras egen arm gav dem ej seger, 

utan din högra hand, din arm,

och ditt ansiktes ljus,

ty du älskade dem.

Det är du som är min konung, 

o Gud. 

Ge befallning om Jakobs frälsning."


"For if you keep silent at this time, relief and deliverance will rise for the Jews from another place, but you and your father's house will perish. And who knows whether you have not come to the kingdom for such a time as this?” (Esther 4:14 ESV)


Psalm 44:1-5 (ESV)

"O God, we have heard with our ears,

    our fathers have told us,

what deeds you performed in their days,

    in the days of old:

you with your own hand drove out the nations,

    but them you planted;

you afflicted the peoples,

    but them you set free;

for not by their own sword did they win the land,

    nor did their own arm save them,

but your right hand and your arm,

    and the light of your face,

    for you delighted in them.


You are my King, O God;

    ordain salvation for Jacob!

Through you we push down our foes;

    through your name we tread down those who rise up against us."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar