Powered By Blogger

måndag 2 augusti 2021

Tankar om glädje, bön, tacksägelse och omvändelse

 - Nu i sommar har jag tänkt bla. på följande saker; som troende och benådade syndare är vi kallade att dagligen omvända oss.

Syndens märken finns kvar hos oss så att vi tex. tänker onda tankar, jämför oss med andra och blir lätt negativa. 

"Det börjar med onda tankar" var det nån som sade. Vi tänker inte alltid gott om varandra. Det pågår en kamp inom oss och omkring oss. 

Jag har också reflekterat över fenomenet glädje. Glädje är någonting som springer fram ur tron på Gud. Den aktiveras av tron. Bibeln till och med uppmanar till glädje! Ps. 32:11 "Var glada i HERREN och fröjda er, ni rättfärdiga, jubla, alla ni rättsinniga!" Glädje är inte samma sak som stundens lycka. Glädje är en Andens frukt. Att se bort från sig själv och fokusera på Guds storhet i Kristus Jesus föder glädje. 

Denna glädje ger ett skydd mot felaktiga tankesystem och negativa tankar. Filipperbrevet 4 lyder: 

"Gläd er alltid i Herren. Än en gång vill jag säga: gläd er. Låt alla människor se hur vänliga ni är. Herren är nära. Gör er inte bekymmer för något utan låt Gud i allt få veta era önskningar genom åkallan och bön med tacksägelse. Då skall Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus." Fil. 4:4-7

- Vi behöver inte göra oss så mycket bekymmer, vi får tala om allt för Gud, vår Far genom bön med tacksägelse. Vi ska inte glömma att tacka Gud! Bön och tacksägelse hör ihop. Följden blir att vi får frid och att våra hjärtan och tankar bevaras i Jesus. 

Andens frukt finns i Gal. 5:22 "Andens frukt däremot är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet, mildhet och självbehärskning."

Så mycket att stava på eller snarare låta sig ledas av.

Vidare fäste jag mig vid något som Matt Harrison (president, LCMS) på besök i Finland, sade i en intervju gjord av Studio Krypta på youtube om omvändelse (Sök på: Studio Krypta kesäjuhlilla: Yhteistä iloa jakamassa, intervjun är på engelska!). Matt H. sade ungefär så här: "Vi är kallade att omvända oss, inte till att vara högmodiga (stolta) eftersom alla människor är syndare inför Gud. Han citerade även ett bibelord: "Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet." (1 Joh. 1:8-9)





Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar