Powered By Blogger

torsdag 12 augusti 2021

I tro under himmelens skyar har fäderna skördat och sått...

 Shalom! Frid! Lekmannahälsningar: Vem ska lämna kyrkan?!

- Nej, lärotukten som fanns när jag som ung deltog i ungdomssamlingar på Pedersöre-kretsens (KU) sommarhem Hällsand, avskaffades mig veterligen inte. I så fall skulle jag vilja veta vilken präst som gjorde det. Lärotukten innebar att vem som helst inte fick predika och vad som helst fick inte sägas. Detta innebar att jag och flera hundratals ungdomar tillsammans med mig fick höra goda och ibland rätt stränga predikningar och det var självklart enbart manliga predikanter. 

Det som hände sen var att samhället sekulariserades och det inverkade på församlingarna också. De frivilliga ledarnas antal sjönk eftersom det låg i tiden att man skulle förverkliga sig själv och inte binda upp sig för tex. ett år eller flera. Man anpassade sig till det omgivande samhället. "Anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och som behagar honom..." står det i Bibeln (Rom. 12:2). 

Småningom blev det svårare för många att stå för den ursprungliga ämbetssynen eftersom det ledde till utanförskap. Många kanske inte ens ifrågasatte det beslut som ledde fram till en förändring i denna sak, trots att majoriteten av den världsvida kyrkan företräder den gamla synen, apostlarnas syn. 

Man ska aldrig automatiskt lita på någon biskop i denna sak, det är upp till var och en att själv läsa i sin Bibel och också bekanta sig med fädernas tro och lära i denna sak. 

Det är fel att hävda att kvinnoprästfrågan är en icke-fråga inom KU. Vi som håller fast vid apostlarnas och bibelns lära i denna fråga - vi finns nog, även om vi är rätt tigande. Vi är inte utrotade.

Orsaken kan vara rädsla eftersom man blir fördömd och utfrusen. Mänskor i allmänhet tror att det handlar om en jämställdhetsfråga och så lyfter man fram förskräckande exempel på förtryck utan att ens vilja försöka förstå eller söka ett svar.

Bibeln talar också om att den breda vägen leder till fördärv. "Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid, och den väg är bred, som leder till fördärvet, och det är många som går fram på den.Och den port är trång, och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den." (Matt. 7:13-14)"

Den väg som tyvärr många går på. Det som de flesta gör eller säger innebär inte alltid per automatik att är rätt. 

Följ ditt samvete! Förbliv vid det som du har lärt! "Håll fast vid det som du har lärt dig och blivit överbevisad om. Du vet av vilka du har lärt det, och du känner från barndomen de heliga Skrifterna som kan göra dig vis, så att du blir frälst genom tron i Kristus Jesus." (2 Tim. 3:14)

Kyrkoordningens första paragraf lyder: 

1 § "Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland bekänner sig till den kristna tro som grundar sig på Guds heliga ord, det Gamla och Nya testamentets profetiska och apostoliska skrifter, och som är uttalad i den gamla kyrkans tre bekännelser samt i den oförändrade Augsburgska bekännelsen och i de övriga bekännelseskrifter för den lutherska kyrkan som intagits i Konkordieboken. Kyrkan fasthåller som sitt högsta rättesnöre den i dessa bekännelseskrifter uttryckta principen, att all lära i kyrkan skall prövas och bedömas enligt Guds heliga ord."

https://finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1993/19931055

***

"O, vad salighet stor" (Sångafton i Luleå domkyrka):

https://www.youtube.com/watch?v=wBBFsKh6wAI&t=60s

***

Läs vad Kristian Nyman skriver på sin blogg (Om kyrkovalet IV) Vem ska lämna kyrkan?!

http://kristiannyman.blogspot.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar