Powered By Blogger

söndag 23 maj 2021

Belarus' kriminella regim hotar flygsäkerheten för allmänheten - Belarus performs a "reprehensible act of state terrorism".

 - Man behöver inte vara någon expert på internationell rätt eller folkrätt för att inse det hårresande och fullständigt oacceptabla, ja egentligen en krigshandling, som regimen i Belarus och sittande president begått när man tvingat ett civilt Ryanair passagerarplan på väg från Aten till Vilnius att gå ner på landets flygplats i Minsk med hjälp av stridsflygplan. Enligt uppgift befann sig planet endast 2 minuter från litauiskt luftrum när det tvingades ändra kurs. Flygplatsen i Minsk låg alltså längre bort. Orsaken lär ha varit falska uppgifter om bombhot när det egentligen handlat om att gripa en regimkritiker som levt i exil. Så fruktansvärt obehagligt det måste vara för resenärerna och inte minst för journalisten och regimkritikern Raman Pratasevitj som hotas av dödsstraff. Jag undrar vad Interpol ev. har att göra med detta? Det kan inte anses tryggt för någon att flyga över Belarus' luftrum från och med nu. Regimen skyr uppenbarligen inga medel i sin jakt på oppositionella. Tilläggas kan att passagerarplanet hade 170 passagerare från 12 länder ombord./* (update) min kommentar

Så här skriver Hufvudstadsbladet: "Lukashenko tvingade ner passagerarplan"

https://www.hbl.fi/artikel/oppositionell-gripen-efter-nodlandning-i-belarus/

***

Reuters: "Belarus scrambles jet to force plane to land and arrests opponent, sparking fury"

https://www.reuters.com/world/europe/belarus-forces-vilnius-bound-ryanair-plane-land-detain-blogger-2021-05-23/

***

* Tilläggas kan att även Pratasevitj's flickvän Sofia Sapega (rysk medborgare) befann sig på flyget och arresterades i Minsk. Pratasevitj hade varit på en konferens om ekonomi tillsammans med Svetlana Tikhanovskaja, (oppositionsledaren som hävdade seger i det belarusiska presidentvalet). Hon bor också i exil i Litauen. /Reuters: "Western powers voice outrage as Belarus accused of hijacking plane".

- Informationen öppnar för vidare spekulationer om vad som kunde ha hänt/kommer att hända eftersom KGB (i Belarus och Ryssland) ägnar sig åt att spåra upp, kidnappa och jaga oppositionella och regimkritiska journalister på andra länders territorier.

"KGB calls on "to detain on the territory of other states" and "to take out" opposition leaders."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar