Powered By Blogger

måndag 18 november 2019

Fokus: "Tro på ljuset medan ni har ljuset" - "Herren vår Gud är väldig i kraft"

Fokus. Söndag 17.11.2019 (FC, Jakobstad) kl. 17.00 Tema: "Kraft i Jesus, del II" med lekmannapredikant Ralf Salo. Suverän inspirerad lovsångsledning av: Kristian "Kick" Östman, Monica Hagström och Bobo Dahlbacka. Förebedjare: Lena och Johan A Sandberg.

- Shalom! Jag kunde rakt inte låta bli att vifta med oppositionens flagga, oppositionell som jag är :)

Det var min tur att vara mötesledare och jag hade på eget bevåg kallat till förbön redan från kl. 16.00, vilket vi tidigare haft som praxis. Gud ledde det så att det fanns flera förebedjare än vanligt på plats! Som vanligt hade jag "släpat en del av bohaget" hemifrån och placerat ut den judisk-kristna böneschalen, Belarus-oppositionens flagga (som böneämne för förtryckta folk), det röda ljuset som böneämnespåminnelse om lidande kristna och ett blå-vitt självständighetsljus för vårt eget Finland. Den lilla skriften "Shalom Israel" fanns också med på bordet. Detta presenterade jag kort allra först.

Men allra först leddes Kick och co oss i en inledande lovsång: "Beautiful, beautiful, Jesus is beautiful and Jesus makes beautiful things of my life..." Vilken fin start vi fick! Så glada vi sen blev när också några barnfamiljer och särskilt när en liten flicka kom in glatt skuttande! Det fanns också barn som deltog i lovsången från sina platser med små lovsångsflaggor i händerna. Lovsångsflaggorna står alltid framme i en ställning. Utanför salen har vi ett bord med leksaker och pysselmaterial som mötesledaren ifråga ställer fram inför kvällen. Vi var som mest ca 30 personer som hade samlats (jfr synagoga, Sunnliden) denna kväll.

Spontant såg jag det också som min uppgift att själv använda lovsångsflaggorna till Herrens ära. Det står i Bibeln om att vi ska höja baneret.

I samråd med "Kick" (och Ralf) önskade jag välkommen och höll min inledning genast i början och sedan sjöng vi ett flertal lovsånger - vi offrade lovets offer - till Gud.

Min inledning:

Jag inledde med att konstatera att det är fint att vi i vårt land har fyra årstider. Det är en rikedom och ett tacksägelseämne. Detta hade jag tänkt på när jag varit på en promenad samma dag. Jag konstaterade också att den här årstiden är mörk och att vi behöver ta vara på dagsljuset för att orka. Tipsade även om att det finns dagsljuslampor som imiterar dagsljuset men att "Jesus kraft ändå är mycket starkare än någon ljusterapilampa!". Tiden vi lever i som sådan är också rätt mörk; Bibelns auktoritet ifrågasätts, kristen tro och tradition är inte längre självklara tex i skolan, kan man hålla julfest i kyrkan osv, det finns (en kvinnlig) biskop som under kyrkomötets öppnande ansett att vi själva bör bestämma och välja ut vad som går och inte går för sig i Bibeln, det senaste fallet som mycket uppmärksammats i dagspressen får oss att undra om det inte längre är tillåtet att citera alla bibeltexter...). Det är också mörkt i våra hjärtan, relationer kan vara svåra, arbetslöshet, sjukdom osv.

Även när vi tycker att vi varit goda och gjort någonting verkligt bra så är detta ändå inte tillräckligt bra i Guds ögon eftersom vi är syndiga mänskor. Men "vi får bära fram allt; både gott och ont ur hjärtat", vilket enligt Håkan Sunnliden som gästade oss nyligen, innebär lösningen på att "älska Gud av hela hjärtat".

I denna mörka årstid har vi också behov av att tända ljus på gravarna så att gravgårdarna formligen badar i ljus!

Här kommer då ljuset in:

1 Joh. 1:5 "Gud är ljus och inget mörker finns i honom."

Matt. 5:13 "Jesus: "Ni är världens ljus".
- Hur kan det vara möjligt? Jo, genom att de troende förlåtna är nya mänskor, Ef. 4:20f., 4:24

V. 16 "Låt ert ljus lysa." - är uppmaningen.

Och en förmaning:

Joh. 12:36 "Jesus: "Tro på ljuset medan ni har ljuset, så att ni blir ljusets barn."

Att vara ljusets barn är inte en egenskap. Det går inte i egen kraft.

I Kristus, det sanna ljuset har vi förlåtelse och rening. Vi är ljus i Herren.

En maning:

"Vandra då som ljusets barn."
"Ni var en gång mörker men nu är ni ljus i Herren. Vandra då som ljusets barn." Ef.5:8

Bön ur andaktsboken: Du är ljus

"Herre,
ta alla de trasiga bitarna i våra liv.
Våra brutna löften.
Vänner som vi har svikit och som svikit oss.
Alla våra bråk och diskussioner.
Våra olika bakgrunder,
former och kantigheter.
Ordna dem.
Gör dem till något vackert
som när en glaskonstnär
skapar ett nytt fönster.
Gör ett mönster.
Ditt mönster.
Trots att vi bara kan se
de trasiga bitarna
så kan Du göra något helt."

Bönen Fader vår och även Juniorbönen som barnen kan!

***

Kvällens kollekt togs upp under den första sången i lovsångspasset och den gick till Sat 7:

Här är några av de fina lovsångerna: "Vår Konungs majestät", "Sjung lovsång, alla länder", "Vi är här för att prisa Ditt namn", "Ära, ära, ära till Guds lamm", "Helig, helig, helig", "Above all", "Bara i Dig har min själ sin ro" och "Vilken vän jag fann".

Lovsångsflaggorn (baneren) var i flitig användning och barnen använde också själva flaggor och deltog aktivt. Så fint!


***

"Kraft i Jesus del II" (Ralf Salo)

Ralf inledde med att repetera från sitt första undervisningspass (del I).

Jesus är alltings centrum. Han är skapelsens Herre och den som håller samman allting. Jesus är centrum i frälsningen. Både GT och NT vittnar om detta. Jesu uppståndelse från de döda är central och viktig att framhålla, annars hade allting varit förgäves. "Extra kraftprov" kan vi se i skapelsen, i uppståndelsen och i Jesu återkomst"sa Ralf. Återkomsten väntar vi på.

Jesu makt betonas i tex. Uppenbarelsen där man undrar vem som kan öppna bokrullen? Det står i Bibeln att det då "var tyst i himlen". Gudslammet kunde öppna bokrullen! Det här är ett viktigt skeende. Gud har makten!

Ralf betonade även när det gäller helande, att också mänskor genom sina yrken (tex. psykologen) kan vara buren av Gud (på skapelseplanet) då vi går till en sådan för att få hjälp. Eftersom Jesus Kristus är den samme, i går och i dag och i evighet, kan vi få hjälp också med trauman som går bakåt i tiden.

"Han är väldig i kraft, vår Herre" sa Ralf Salo.

Ralf Salo betonade också att vi får vara trygga i Jesus. Han är vår grundtrygghet. Vidare citerade han Rom. 1:16-17 "Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden och sedan greken. Rättfärdighet från Gud uppenbaras i evangelium, av tro till tro, som det står skrivet: Den rättfärdige skall leva av tro."

Ralf Salo sade att "tron är ett tecken på att evangeliet har utfört sin kraft på dig." Guds kraft frälser var och en som tror! Guds evangelium har drabbat oss.

(Jag antecknade inte allt som Ralf undervisade om denna gång.)



- Efter Ralf Salos undervisning ställde vi oss upp och lovsjöng: "Helig, helig, helig" och därpå kallades förebedjarna Lena och Johan Sandberg fram. De bad för förbönslapparna som samlats in under kvällens lopp.

Mötesledaren informerade sedan om nästa gång: Jan-Gustav Björk undervisar och temat: "Domen, det bästa som kan hända." Jag nämnde också att Israel blivit hårt angripet den senaste tiden och att vi ska be för landet. Massmedia vinklar ofta nyheterna till Israels nackdel även om landet bara har försvarat sig mot angreppen. Vi ska som kristna även be för det judiska folket.

Kvällen avslutades öppet som vanligt och man kunde gå till förbön och samtal, sjunga lovsånger och stanna kvar och prata en stund. Ingen kaffeservering eftersom det saknas frivilliga (böneämne!).

Jag informerade även om Håkan Sunnlidens bibelskola på nätet: googla Håkan Sunnliden så kommer du fram till hans Bibelskola på youtube. Jag informerade även i början om det kristna bokcafeet Station 1 i Jakobstad. Öppet: Onsdag 14-18, Torsdag 14-18 och Lördag 10-14.


***

Håkan Sunnlidens blogg:
http://hakansunnliden.blogspot.com/

På youtube: Sök på "Håkan Sunnliden" för att komma till bibelundervisning!



Foton: KL (17.11.2019) Böneämnena och lovsångseteamet med Kristian Östman, Monica Hagström och Bobo Dahlbacka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar