Powered By Blogger

torsdag 4 maj 2017

MKV - Tadzjikistan och Kazakstan

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 17/2017 (Ordf. Johan Candelin)


Tack- och böneämnen: TADZJIKISTAN (bön för arresterade pastor Kholmatov och hans familj, för de kristna och för evangeliet)

och KAZAKSTAN  (bön om tröst och vishet för fyra bötfällda kristna, för frimodighet och vishet, för rätt och rättvisa)



Prayer bulletin:
http://mailchi.mp/martyredchurch/pastor-in-tajikistan-arrested

Viikkoraportti:
http://mailchi.mp/marttyyrikirkonystavat/pastori-tadikistanissa-pidtetty

Pastor i Tadzjikistan arresterad

TADZJIKISTAN

"Den 10 april arresterade den nationella säkerhetskommitténs hemliga polis i Sughd-regionen i norra Tadzjikistans Bakhrom Kholmatov, pastor i den protestantiska Sunmin Sunbogym-kyrkan (”goda nyheter om nåd”) i regionens huvudstad Chudzjand. Han är fortfarande i hemliga polisens häkte, uppenbarligen gör de en undersökning beträffande brott kopplat till ”extremism”. Åtalet följer på konfiskering av kristna böcker vid en räd mot hans kyrka.

Pastor Kholmatovs familj och församlingsmedlemmar vet inte vad hemliga polisen gör med honom.” Det säger protestanter från Sughd-regionen den 20 april medan de noggrant följer med situationen och av rädsla för statliga repressalier inte vill framträda med namn. De uppgav att de inte har hört några nyheter om pastor Kholmatovs fysiska förhållanden eller hans hälsa sedan han arresterades.

Den 28 april ringde Forum 18 upp hemliga polisen i huvudstaden Dusjanbe men växeln vägrade förena samtalet till någon. Senare uppgav tjänstemannen i växeln att han ska konsultera en kollega och återkom senare och sade att Forum 18 ringt fel nummer. Vice chefen för den statliga kommittén för religionsärenden i Dusjanbe, Khuseyn Shokirov, vägrade förklara varför pastor Kholmatov arresterats och anklagas för ”extremism”.

I början av februari började den nationella säkerhetskommitténs hemliga polis tillsammans med den statliga kommittén för religionsärenden och andra brottsbekämpande organ göra räder till församlingar som hör till Sunmin Sunbogym-kyrkan i Sughd-regionen. Tjänstemän stängde i mars församlingen i staden Konibodom efter förhör med och misshandel av församlingsmedlemmar. Hemliga polisen arresterade pastor Kholmatov efter en räd mot Chudzjand-församlingen i april. Samtidigt har myndigheterna i Dusjanbe stängt två barnträdgårdar. Den ena stängdes efter att tjänstemän hittat en kristen sångbok och den andra uppenbarligen för att protestanter arbetade där. Liksom på andra håll i regionen använder de tadzjikistanska myndigheterna ofta åtal kopplade till ”extremism” för att straffa enskilda individer för att de använt sin religionsfrihet eller trosfrihet utanför de religiösa samfund som staten tillåter verka."

(Källa: www.forum18.org)

- "Vi ber för den arresterade pastorn Kholmatov och hans familj att Gud ska be dem frid och kraft mitt i osäkerheten och oron. Vi ber också för de församlingar som nyligen har utsatts för räder eller stängts att de inte ska förlora hoppet och misströsta, utan att medlemmarna kan fortsätta komma samman för gudstjänster och möten i hem och andra platser. Vi ber att de nu stängda kyrkorna och församlingarna snart ska kunna öppna igen och fortsätta att vinna tadzjiker för Jesus."




KAZAKSTAN

"Polisen gjorde räder mot minst två baptistförsamlingars påskgudstjänster den 16 april, en i staden Temirtau och den andra i Taraz i södra delen av landet. De skrev – utan domstolsbehandling – ut böter till fyra personer för en sammanlagd summa som motsvarar nio månads medellön. Dylika böter för att man samlas till gudstjänst ökar enligt lokala baptister.

I ett separat fall har en domstol i staden Almaty för tre månader förbjudit en protestantisk församling att samlas. Domstolen dömde också ut böter till församlingen för att man samlats till gudstjänst på en annan plats än dess registrerade adress. En indisk medborgare med kopplingar till församlingen har överklagat beslutet om böter och utvisning. Karshyga Malik vid Almatys departement för religionsärenden sade den 24 april att det administrativa fallet mot församlingen och den indiske medborgaren var två av de 33 aktuella fallen under år 2017. Dessa fall handlar om att straffa dem som samlas utan statligt tillstånd, samlas på platser som inte har statligt tillstånd, distribuerar religiös litteratur utan statligt tillstånd eller talar med andra om sin tro utan statligt tillstånd.

Polisen gör ofta räder mot församlingar som hör till baptistförsamlingarnas råd eftersom de väljer att samlas till gudstjänst utan att ansöka om statlig registrering. De kazakstanska myndigheterna vidhåller - trots landets internationella människorättsåtaganden – att religiösa samfund måste anhålla om statlig registrering innan de tillåts samlas. Alla som går emot dessa restriktioner riskerar räder från polisen och andra statliga myndigheter, böter och förbud."

(Källa: www.forum18.org)

- "Vi ber om tröst och vishet för de fyra kristna som bötfällts i Kazakstan och att församlingarna ska kunna fortsätta samlas till möten och fortsätta med sin verksamhet utan att störas av myndigheterna. Må Gud ge församlingarnas ledare vishet och frimodighet att stå upp för sina lagliga rättigheter och må myndigheterna vara rättfärdiga och själva följa lagen."


Martyrkyrkans vänner r.f.


Foto: KL





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar