Powered By Blogger

fredag 19 maj 2017

MKV - Indonesien och Sudan

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 19/2017 (Ordf. Johan Candelin)

Open doors (5 powerful prayers for the persecuted from Scripture)


Tack- och böneämnen:

INDONESIEN (Jakartas kristna guvernör dömts för hädelse, bön för religionsfrihet)

och SUDAN (tacksägelse för frigivna kristna, bön om slut på förtrycket)




Viikkoraportti:
http://mailchi.mp/marttyyrikirkonystavat/indonesia-jakartan-kristitty-kuvernri-katsottu-syylliseksi-jumalanpilkkaan

Prayer bulletin:
http://mailchi.mp/martyredchurch/indonesia-christian-governor-of-jakarta-found-guilty-of-blasphemy


Indonesien: Jakartas kristna guvernör dömts för hädelse

INDONESIEN

"Jakartas avgående kristna guvernör Basuki Tjahaja Purnama, kallad Ahok, har befunnits skyldig till hädelse och dömts till två års fängelse. Han kommer att överklaga domen. Det internationella samfundet uttrycker omfattande fördömanden över domen och oro för landets religiösa mångfald. Benedict Rogers, ledare för organisatinoen Christian Solidarity Worldwides (CSW) Asienteam sade:

Denna dom och straffet är ett skandalöst missbruk av rätten. Det visar också en djupare och allvarlig söndervittring av Indonesiens värderingar av religiös pluralism som man har i sin statsideologi, pancasila. Indonesiens möjlighet att stå som ett exempel på en moderat, tolerant demokrati med muslimsk majoritet är verkligen hotad och nu mycket diskutabel. Vi uppmanar domstolarna att upphäva denna dom och frikänna guvernör Basuki Tjahaja Purnama.” CSW tror att rättsfallet mot Ahok är en del av en mer omfattande strävan att underminera religions- och trosfriheten i landet.

Som kinesisk kristen är Ahok Indonesiens mest framträdande politiker från en etnisk minoritet och han var den första icke-muslimska guvernören i Jakarta på över 50 år. Hans kampanj för omval överskuggades av hädelseanklagelserna mot honom och han förlorade omröstningen förra månaden. Hans problem började när han den 27 september 2016 uppgavs att under sin kampanj ha citerat en koranvers och uttryckt oro för att hans politiska motståndare kan använda versen för att avskräcka människor från att rösta på honom som icke-muslim. Efter det anklagades han för att ha kritiserat själva versen och flera konservativa islamiska grupper drog honom inför rätta.

Den 13 november 2016 åtalades han för hädelse och rättegången började den 13 december. Uppskattningsvis 500 000 muslimer deltog i ett antal demonstrationer i november och december för att protestera mot hans påstådda hädelse.

Domen som föll i norra Jakartas distriktsdomstol var till och med strängare än vad den indonesiske statsåklagaren hade föreslagit. Domstolens beslut kom fyra dagar efter att radikala islamister marscherat till högsta domstolen med krav på ett strängt straff för Ahok. Guvernörens förtalare har krävt fängelsestraff – och till och med avrättning. Ahok själv har hela tiden dementerat alla anklagelser.

Religionsfrihetsförespråkare har varnat för en ökning av religiös extremism i Indonesien och en kultur av intolerans de senaste åren, när kyrkor tvingats stänga och religiösa minoriteter har attackerats."

(Källor: www.assistnews.net, www.worldwatchmonitor.org)

- "Vi ber för den tidigare guvernören Ahok att domstolen skulle upphäva domen efter överklagan och frikänna honom från alla anklagelser. Vi ber att Gud fyller honom med sin frid och vishet under hela denna process."



SUDAN

"Kristna i Sudan tackar Herren för att pastor Hassan Abduraheem Kodi Taour och Mr Abdulmonem Abdumawla frisläppts från fängelset i Khartoum.

De arresterades i december 2015 tillsammans med pastor Kuwa Shamal Abazmam Kurri och tjecken Petr Jasek (se Veckorapport 8). Alla fyra åtalades för spionage, för att ha hetsat till stridigheter mellan grupper och flera andra åtalspunkter. Den 2 januari 2017 frikändes pastor Shamal från alla anklagelser och den 29 januari dömdes Jasek till livstidsfängelse för flera olika åtalspunkter. Senare benådades han ändå av presidenten och kunde lämna Sudan den 26 februari.

Den 29 januari 2017 dömdes pastor Hassan Abduraheem Kodi Taour och Abdulmonem Abdumawla vardera till tio års fängelse för medhjälp till Jaseks spionagebrott och ytterligare ett år för flera andra punkter. Deras advokater har överklagat domarna och den 11 maj blev de fria från fängelset tack vare att presidenten benådat dem."

(Källa: meconcern.org)

- "Tillsammans med de kristna i Sudan tackar vi Gud för att Hassan Abduraheem Kodi Taour och Abdulmonem Abdumawla släppts fria. Vi ber att de och deras familjer ska få uppleva Herrens uppbyggelse, frid och glädje efter frigivningen. Vi ber också för ett slut på förtrycket av kyrkor och andra religiösa minoriteter i Sudan och att de troende ska uppleva Herrens frid."

Martyrkyrkans vänner r.f.



Open doors (5 powerful prayers for the persecuted from Scripture):
https://tinyurl.com/lopzle4



Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar