Powered By Blogger

söndag 28 maj 2017

MKV - Centralafrikanska republiken och Pakistan

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 20/2017 (Ordf. Johan Candelin)

Tack- och böneämnen: 

CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN (CAR) (bön för presidenten, för fred och försoning, för kyrkliga ledare, för kyrkan)

och PAKISTAN (bön för fängslade och dagligen torterade pastorn Zafar Bhatti m. fam., för rättvisa)





Kyrkan utsatt i Centralafrikanska republiken:

Viikkoraportti:
http://mailchi.mp/marttyyrikirkonystavat/kirkko-vaikeuksien-keskell-keski-afrikan-tasavallassa

Prayer bulletin:
http://mailchi.mp/martyredchurch/church-in-the-fire-in-central-african-republic


CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN  (CAR)

"Centralafrikanska republiken består av 76 % kristna och 13,8 % muslimer. I mars 2013 tog en islamisk armé kontrollen över huvudstaden Bangui och sedan dess har CAR sett ”anti-balaka” milis växa fram – traditionella byaförsvar har blivit anti-muslimska medborgargarden. En mängd sekteristiska konflikter har utbrutit i landet och de facto delat landet i en sydlig kristen del och en nordlig muslimsk del. I fem år har våldet fortsatt och likaså den humanitära krisen. Från första början har landets kyrka varit i centrum av allt humanitärt arbete och alla försoningssträvanden, trots de risker detta innebär. Anti-balakakrigare som bär ockulta amuletter hotar rutinmässigt att bränna kyrkor och döda pastorer som skyddar muslimer.

Pastor Nicolas Guérékoyamé-Gbangou är ledare för landets evangelikala allians och vice ordförande för ”De äldres råd” som grundats för att mäkla fred, och senaste vecka dödades hans yngsta bror och brorson i ett våldsdåd. En lokal församlingsledare trodde att de kanske utvalts som måltavlor på grund av pastor Guérékoyamé-Gbangous position.

I den senaste våldsvågen tros 37 personer ha dödats i staden Alindao, 500 km österut från huvudstaden Bangui, och över 100 skadats. Obekräftade uppgifter talar om cirka 10 förstörda eller plundrade kyrkor i byarna omkring när rebellerna drog sig tillbaka. Upp till 3 000 personer rapporteras ha sökt skydd i en katolsk kyrkas fastigheter och i FN-byggnader.

Samtidigt bedömer Röda korset att i staden Bangassou, 230 km öster om Alindao, dödades över 150 personer under veckoslutet – en enorm ökning från FN:s första bedömning på 26 döda. Även sex FN-soldater har dödats i Bangassou-området bara under den senaste veckan. Enligt en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch nyligen har minst 11 000 människor flytt enbart under de senaste tre månaderna."

(Källor: http://rlprayerbulletin.blogspot.com, www.worldwatchmonitor.org)

- "Vi ber att Gud välsignar president Faustin Touadera (60) med all vishet, insikt, mod och kraft som behövs för att leda nationen ut ur denna komplicerade kris och mot fred och försoning. Vi ber för CAR:s behövda kristna ledare och fredsmäklare att deras strävan ska bära frukt och deras vittnesbörd vara starkt och förvandlande. Må kyrkan bli helgad och enad i denna eld och må det komma ett nationellt uppvaknande med överbevisning om synd som leder till ånger, väckelse och försoning. Till Guds ära."




PAKISTAN

En 41-årig kristen man har dömts till livstids fängelse för att han påståtts ha sänt hädande textmeddelanden. Zafar Bhatti, som arbetade som pastor tills han arresterades 2012, beskylldes för att ha sänt hädande textmeddelanden från sin telefon, men flera rapporter bevisar att SIM-kortet inte var registrerat i Bhattis namn utan tillhörde någon annan.

Wilson Chowdhry, ordförande för organisationen British Pakistani Christian Association sade: ” Zafar Bhatti har nu varit inspärrad i nästan fem år för ett brott han uppenbarligen inte har begått. Han har dömts för ett textmeddelande från en telefon som inte var hans, i ett brott som till alla väsentliga delar var fabricerat för att få bort honom från sin pastorsuppgift.”

Bhatti har flera gånger varit i livshotande situationer i fängelset, bland annat vid ett förgiftningsförsök den 31 mars 2013 när han lämnades blödande från näsa och mun och svävade i livsfara i flera dagar. Den 25 september 2014 klarade han sig med nöd och näppe undan ett mordförsök. Fängelsevakten Muhammad Yousaf ville döda alla fångar som anklagats för hädelse mot islam, men han slogs ned och fängslades av andra fängelsevakter när de hörde skottlossning.

Bhattis hustru förklarade den dagliga tortyren som hennes make möter i fängelset. Hon sade: ”Det har förekommit flera försök att döda min man, han trakasseras varje dag och går inte säker varken för de andra fångarna eller fängelsepersonalen. Varje dag oroar jag mig för att få meddelande om att han är död. Jag ber för honom dagligen och när vi träffas gråter vi tillsammans och ber om Guds ingripande. Jag vet att Gud kommer att befria honom en dag men jag ber kristna i hela världen att be för honom och att uppmana sina regeringar att hjälpa honom.”

(Källa: www.assistnews.net)

- "Vi ber för Zafar Bhattis och hans frus trygghet. Må Gud hålla sin starka hand över dem så att inget ont kan skada dem. Vi ber för en rättvis rättsprocess så att Zafar skulle bli fri och kunna fortsätta sitt arbete som pastor och nå ut till dem som inte ännu känner Jesus Kristus."



Martyrkyrkans vänner r.f.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar