Powered By Blogger

onsdag 1 mars 2017

MKV - Kina, Sudan och Egypten

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 8/2017 (Ordf. Johan Candelin)

Askonsdag. Joel 2:13 "Riv sönder era hjärtan, inte era kläder, och vänd om till HERREN, er Gud. Ty nådig och barmhärtig är han, sen till vrede och stor i nåd, och han ångrar det onda."



Tack- och böneämnen:

KINA, SUDAN

och

EGYPTEN







Viikkoraportti:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=39dc90562b

Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=ec71cc6ab7

Kinesisk pastor under extrem övervakning, andra dömda för handel med kristna böcker

"Denna vecka påminns vi om situationen för våra kinesiska bröder och systrar och deras möjligheter att leva som kristna i sitt land. Vi får också tacka Gud för frigivningen av den fängslade tjeckiske biståndsarbetaren Petr Jasek.

Samtidigt litar vi på att våra bönevänner också ber för Egypten och kopterna där, eftersom deras situation har uppmärksammats väl i nyhetsmedia. Vår egyptiske samarbetspartner Dr Hany Hanna sände oss på fredagen följande böneupprop: ”Be för våra systrar och bröder i Al-Arish, Sinai. Hittills har 7 personer dödats denna vecka i attacker av den så kallade ”Islamiska staten i Sinai”. Sedan gårdagen flyr kristna från staden till andra städer i Egypten. Omkring 60 familjer har redan flyttat. Be för dem!”


KINA

"Splittrad i små grupper av förföljelsen berättade en husförsamling i Peking nyligen att myndigheterna begränsar deras pastors frihet. Samtidigt renoveras deras kyrkobyggnad utan att församlingen gett tillstånd till det.

Sex år efter att myndigheterna förbjöd medlemmarna från församlingen Shouwang Church att hålla möten utomhus, berättar de att deras pastor Jin Tianming fortfarande är under husarrest och endast får två timmar privat tid per dag och att hans hustru inte får lämna huset på söndagarna. Deras hem bevakas hela tiden noga av tre av myndigheternas agenter och pastorn får endast ta emot besökare klockan 16 eller 17. Medan församlingen fortfarande höll möten utomhus erbjöd poliser från säkerhetsbyrån att släppa Jin ifall man slutade samlas utomhus, men Jin uppmanade församlingsmedlemmarna att inte gå med på förslaget.

Den byggherre som Shouwang Church köpte sin kyrkobyggnad av bryter mot kontraktet genom att renovera byggnaden utan församlingens tillstånd. Sedan köpet har värdet på fastigheten fördubblats och församlingen befarar att byggherren har andra planer för huset. År 2006 och 2007 försökte församlingen gå igenom processen att registrera sig hos myndigheterna, men de fick avslag. Ändå började polisen sommaren 2009 trakassera församlingsmedlemmarna och kräva att de i stället går med i Tre-självkyrkan.

För flera år sedan, efter att de första gången vräktes från sin kyrkobyggnad, samlades de utomhus och myndigheterna grep dem rutinmässigt eller skingrade folksamlingen. Nu är trycket på dem så stort att de bara vågar samlas i små grupper i privata hem och de är ändå rädda för att dessa samlingar ska förbjudas.

I Kinas nordöstra Liaoningprovins dömde en domstol den 22 februari fem kristna ledare till mellan tre och sju års fängelse för inköp och försäljning av kristet material. De svarande, fyra kvinnor och en man, fick veta att de skulle fängslas för att de köpt och sålt ”officiellt förbjudna kristna andaktsböcker”. Av dessa dömdes pastor pastor Li Dongzhe och Piao Shunnan till sju år, Zhao Chunxia och Li Yuan till fem år och Shi Jinyan till tre år i fängelse. De flesta av dem hör till en koreansk minoritet som bor inom Kinas gränser och alla fem hör till registrerade församlingar. De arresterades redan i juni i fjol."

(Källa: www.chinaaid.org)


- "Vi ber om Guds beskydd och vishet för medlemmarna i Shouwang Church och för deras pastor Jin Tianming så att de kan fortsätta att vara ljus och salt i sin hemstad och nå nya människor med evangeliet. Vi ber också för de fem kristna ledarna som dömdes till fängelse, att rättvisa ska skipas och de bli frisläppta, och vi ber också att de medan de sitter i fängelset får uppleva Guds kraft och frid."




SUDAN

"Vi tackar Gud att den tjeckiske biståndsarbetaren Petr Jasek (se Veckorapport 4/12017), som suttit fängslad i Sudan sedan december 2015, har benådats och frisläppts av president Omar Bashir efter att den tjeckiske utrikesministern Lubomir Zaoralek besökte Sudan under veckoslutet för att försöka få honom fri. Söndagen den 26 februari flög Jasek tillbaka till Prag med utrikesministern.

Den 22 januari dömdes han till 23 ½ års fängelse efter att ha befunnits skyldig till flera olika brott, bland annat spionerande. Han dömdes också till böter på motsvarande 14 400 euro eller cirka 138 000 kronor för arbete inom en medborgarorganisation utan tillstånd. Över 400 000 personer hade skrivit på en namninsamling för frigivningen av Jasek.

Två andra män dömdes samtidigt som honom till 12 år, en sudanesisk församlingsledare Hassan Taour och en akademiker från Darfur Abdulmonem Abdumawla. Deras ”brott” var att de ”hjälpt och var medskyldiga” till Jaseks spioneri. Ett år av domen gällde att de ”spridit rykten som underminerar statens auktoritet” (fastän maximistraffet för detta är sex månaders fängelse). Männens advokater har lämnat in anhållan om att männen ska friges och vi fortsätter att be för deras frigivning. Må Gud ge dem styrka och hopp under fängelsetiden."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)


Martyrkyrkans vänner r.f.


Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar