Powered By Blogger

onsdag 15 mars 2017

MKV - Iran och Egypten

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 10/2017 (Ordf. Johan Candelin)



Tack- och böneämnen: IRAN (kristen mor och son (Veronika och Augustine) arresterade i Iran, bön om kraft och frid, barmhärtighet och rättvisa)

och

EGYPTEN (kristen ung kvinna kidnappad (Hanan Girgis), bön för rättvisa, kraft och vishet för de kristna i landet som kämpar för sina rättigheter)






Viikkoraportti: 

Kristen mor och son arresterade i Iran

IRAN

"Den 20 februari arresterades två kristna konvertiter i Urmia, huvudstaden i provinsen Västazarbaijan i Iran. Revolutionsgardets underrättelsepoliser gjorde en räd mot Anousheh Reza-bakhshs (kallad Veronika) och hennes sons Soheil Zagarzadeh Sani (kallad Augustine) hem.

Veronika och Augustine är konvertiter från den katolska kyrkan och döptes i Istanbul i Turkiet i augusti 2016. Efter deras dop återvände de till Iran där Augustine och hans mor fortsatte att läsa och lära sig mer om den kristna tron. I samband med deras arrestering genomsöktes deras hem och kristna böcker och annat kristet material hittades bland Augustines saker. Han har varit ivrig att på nätet följa kristna teologiska utbildningsprogram och kristna satellit-tv-kanaler.

För tillfället har man inte fått någon närmare information om var de finns eller hur de mår sedan den dag de arresterades. Man tror att de hålls fängslade i revolutionsgardets underrättelsebyggnad, varifrån det är absolut omöjligt att få tillgång till information eller kontakt med de som sitter fängslade där. Iran fortsätter att övervaka och förfölja kristna över hela landet. Ofta utsätts fängslade kristna för psykologisk och fysisk skada av myndigheterna."

(Källa: meconcern.org)

- "Vi ber att revolutionsgardet avslöjar var Veronika och Augustine hålls och att de inte ska skadas och få vara vid god hälsa. Vi ber att Gud ger dem sin frid och kraft, liksom också till deras familjer, och vi ber att alla tjänstemän som är inblandade i fallet väljer barmhärtighet, handlar rättvist, själva får höra om Jesus och väljer att följa Honom."



EGYPTEN

"När Hanan Girgis bröder kom hem sent på kvällen den 26 januari upptäckte de att hon hade försvunnit från familjens hem i Esna, en by i Övre Egypten. Hanan, en 18-årig egyptisk kristen kvinna, hittades inte trots eftersökningar och två dagar senare lämnade hennes bröder och deras advokat en formell anmälan till polisen där de anklagade en granne, Mohamed Ahmed Nubi Soliman (27), för att ha kidnappat Hanna. Åklagarna kallade in Soliman och denne erkände kopplingar till incidenten, ändå frisläpptes han i brist på fysiska bevis. Inom ramen för den nationella säkerheten beordrades en undersökning av fallet, men enligt familjens advokat Barsoum Wahba har inga framsteg gjorts i fallet, trots att Hanans familj och vänner protesterat utanför polisstationen.

Nu berättar Rezeiky Girgis, en av Hanans bröder, att man har berättat för honom att hon har ny muslimsk identitet och hålls av säkerhetstjänsten. Han hörde från civilståndsmyndigheterna vid polisstationen i Esna att Hanan har getts ett nytt ID-kort av den nationella säkerhetstjänsten. Familjen besökte säkerhetstjänstens nationella högkvarter i Luxor för att kräva att hon frisläpps, men poliser där förnekade att de håller henne fängslad eller att de vet var hon finns.

Girgis berättade att de ”förolämpade” honom när han frågade efter sin syster. Familj och vänner protesterade sedan utanför säkerhetstjänstens byrå och krävde att Hanan återbördas och sjöng kristna lovsånger. Det fick poliserna att komma ut och attackera protesterarna och skadade flera av dem.

Familjens advokat anklagar polisen för ”delaktighet i brottet och bristande vilja”, och tillade att ”eftersom offret är en kristen flicka, ser vi passivitet. Detta är en fars. Vi vill att människor ska behandla oss som människor och inte handla med oss som om vi var andra klassens medborgare. Vi upplever att vi inte har några rättigheter.”

- "Vi ber om beskydd för Hanan så att var hon än befinner sig får hon uppleva Guds frid och inte bli missmodig eller rädd. Vi ber också att polisen ska ta allvarligt på fallet och undersöka det och försöka lösa fallet. Må Herren ge Egyptens kristna kraft och vishet att kämpa för sina rättigheter i sitt eget land."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)

Martyrkyrkans vänner r.f.



Foto: KL 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar