Powered By Blogger

söndag 12 mars 2017

Fokus - Dr Daniel Shayesteh fick se Bibelns klarhet, uppmanade till att modigt stå upp för evangeliet

Lekmannasamlingen Fokus, 12.3.2017 kl. 17.00 (FC) Gäster: Dr Daniel Shayesteh (Iran), MKV:S ordförande Johan Candelin, tolkning: pastor Jockum Krokfors.

Jonas Löfqvist skötte mötesledningen på ett väldigt avslappnat sätt. Vi sjöng ur psalmboken under Lavi Öst's ledning och jag fick sjunga: "Jesus, det renaste" (nr 276, min favoritpsalm). Mötet var välbesökt; stora församlingssalen och utrymmet bredvid var fullsatt. MKV:s ordförande Johan Candelin berättade först om Colombia och bakgrunden till freden med Farc gerillan. Allra först betonade Candelin vikten av att vi i dag står upp för vår kristna tro; för vår tro på Bibeln. Hedersplatsen i samhället erbjuds oss om vi tonar ner det kristna budskapet, men samhället behöver oss. Han betonade också värdet av att vi uppmuntrar varandra i en tid som denna. Vi ska inte blygas för evangelium. Candelin berättade det som medierna i allmänhet inte skriver om: hur det varit krig i Colombia i över 40 år, hur kristna förföljdes där, hur pastorer dödats pga att gerillan tidigare fört en politik inspirerad av Nordkorea-modellen.Gud har gripit in genom att man kunnat fälla biblar från flygplan och dumpat radioapparater förprogrammerade med det kristna budskapet: Guds kärlek till Farc. Detta har lett till att Farc-ledare har kommit till tro, bett om förlåtelse för förbrytelser och fredsförhandlingar inleddes. Minst 5 politbyråmedlemmar har kommit till tro och bakom presidentens fredspris finns mänskor som fått vara Guds redskap bla. genom fredsförhandlingar på en båt i Havanna. De ledande Farc-ledarna vill nu bli evangelister och tex gå tillbaka till de byar där de dödat mänskor och be om förlåtelse. Väckelsen har spridit sig och en kommunistisk ateistisk pianist tackar Gud i dag för att hans sjuka händer blivit friska genom en man som har helandets gåva.

Dr Daniel Shayesteh är född i Iran och var muslimsk lärare och kandidat till parlamentet. Han var dock i opposition till de styrande, fängslades och hotades av avrättning.Daniel lyckades med Guds hjälp fly från Iran (även om han då inte ännu var en kristen) till Turkiet. Gud gjorde fantastiska saker. Hans fru som var mycket militant ville döda honom, men kom också till tro på Jesus Kristus. Daniel sade att alla kristna inte har fått pastorskallelse, men att alla har fått uppdraget att gå ut och berätta om Jesus till nationerna. Han sade också att den frihet vi har i väst baserar sig på modiga kvinnors och mäns vittnesbörd. I en del länder bränns kristna levande och kan rädda sig genom att avsäga sig sin tro. Samma utmaning gäller idag dvs det finns ett tryck på oss kristna att vara tysta. Daniel uppmanade oss att vara modiga! Han menade att det finns ett ökande tryck på att vi ska vara kristna bara inom egna ramar och inte ute i samhället. Hur ska vi svara på islams utmaning? Daniel sade att vi ska "med Jesus röra vid mänskors hjärtan". Den som får dödshot kan först be om tid att få evangelisera först! Övervinn rädslan! I Kristus kan vi övervinna rädslan. Bekännelsen: Jag tillhör Jesus Kristus, är viktig. Han betonade också ödmjukheten.

Daniel hörde i över 30 år att islam är bäst, men han fick inte chansen att jämföra med någonting annat. När man ska bekanta sig med en religion ska man gå till rötterna. Kristendomen lär att "Och om roten är helig, är grenarna heliga." (Rom. 1:16b). Jag kommer att få tillgång till jämförelsematerial med koranen på denna och flera punkter.

I islam talar Allah bakom ett skynke. Han kan inte nås personligen. (Q 42:51). Man kan inte ha någon relation med honom. Bibelns Gud uppenbarar sig. Han låter sig bli känd av oss. Vill du följa någon du inte känner? frågar Shayesteh. Hur kan man vara en budbärare för någon man inte känner?

Daniel Shayesteh vittnade om att han såg Bibelns klarhet. Det finns en logik. Många religioner innehåller ologiska påståenden. Hur kan man ha gemenskap med någon man inte känner? Vi behöver relationer: Gud har ett hjärta för dej och han vill ha gemenskap med dig. Allah har skapat synd och korruption. Koranen beskriver att alla olyckor och att synden är inspirerad av honom.(Q 7:16, 57:22, 91:8) Allah är den bästa lögnaren.(Q 8:30, Q 10:21) Kristendomen lär att Gud skapade allt gott och att Gud är god (Matt. 19:17) 4 Mos. 23:19 "Gud är inte en människa, så att han skulle ljuga, inte en människoson, så att han skulle ångra sig.". Hur kan en gud lära oss om rättvisa, om ingen kan fly för hans förljugenhet?

Ur ett socialt perspektiv tillåter inte islam att man ifrågasätter eller ställer Allah till svars.(Q 21:23, 58:20, Q 33:36) Bibelns Gud tillåter samtal och ifrågasättande (Jfr. Job 13:3 "Men jag vill tala till den Allsmäktige, jag önskar försvara mig mot Gud.") Jesu lärjungar frågade Jesus om olika saker och om orsaker.

Daniel citerade också Jak. 3:17f om Guds vishet som är ren. "Men visheten ovanifrån är först och främst ren, vidare fredlig, mild, foglig, fylld av barmhärtighet och goda frukter, opartisk och uppriktig. Rättfärdighetens frukt sås i frid och ges åt dem som skapar frid".

När det gäller ledarskap visade Jesus på tjänande och ödmjukhet. Han tvättade lärjungarnas fötter. Västerländska ledarskapsprinciper som bottnar i Jesu tjänande inställning har framgång och blomstrar, konstaterade Daniel. Diktaturer där mänskor måste vara rädda för att ställa frågor är inte framgångsrika. Friheten och framgången bygger på Bibeln. Investera i unga mänskor och förbered dem för att vittna för kristendomens goda värderingar, uppmanade Daniel. Jesus vill vidröra mänskors hjärtan också i Finland, i Jerusalem och i hela världen, fortsatte han. Guds löfte att krossa ormens huvud har gått i uppfyllelse via Ordet, sa Dr Daniel Shayesteh (1 Mos. 3:15).

Förbered dig för att ge ditt liv för att föra budskapet vidare, sa Daniel Shayesteh. Daniel utstrålade glädje och kärlek och han brann för Guds rikes sak. Det var lätt att se.



Förebedjarna i Fokus bad kort för alla bönelappar som kommit in under mötet. Pastor J-G Björk nämnde löftesoffer-möjligheten. Z Nuri berättade om den kristna afghanföreningen och om deras nya anställde. Det finns mellan 200-400 kristna afghaner inom ett större område nu.

Mötet avslutades med Herrens välsignelse. Det var också servering till sist och möjlighet till förbön. Jag blev väldigt glad över att träffa likasinnade i tron som jag annars inte möter så ofta.





Foto: KL (Jag frågade Dr Daniel Shayesteh om lov att fotografera honom och skriva på min blogg)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar