Powered By Blogger

torsdag 8 december 2016

MKV - Filippinerna och Indien

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 41/2016 (Ordf. Johan Candelin)



Tack och böneämnen: FILIPPINERNA (10 000 kristna firar att "Jesus regerar" trots säkerhetshot)

och INDIEN (regeringen ute efter att förödmjuka och förfölja de kristna)






Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=9091c35f5a

10 000 kristna firar att ”Jesus regerar” trots säkerhetshot

FILIPPINERNA

"Medan militäroffensiver pågick mot Abu Sayyaf-separatisterna (ASG), med kopplingar till Isis, i närliggande Basilan- och Suluprovinserna, marscherade över 10 000 evangeliska kristna från olika församlingar runt i staden Zamboanga och skanderade ”Jesus regerar, Jesus regerar”. Zamboanga var på 1900-talet säte för det amerikanska styret inom södra Filippinerna, men har sedan 1970-talet blivit ett mål för terroristattacker. Dagen innan ovan nämnda händelse dödades två misstänkta ASG-medlemmar i staden. Polisen rapporterade att medan de patrullerade längs stranden för att skydda staden från nya terrorhot, överöste de två misstänkta ASG-medlemmarna polismännen med kulor, vilket ledde till att filippinska soldater besvarade elden och dödade angriparna. Polismyndigheterna har höjt beredskapsnivån i staden på grund av rapporterna om ASG-närvaro i staden till följd av militäroffensiverna i grannprovinserna.

Trots det utmanade säkerhetsläget stod evangeliska kristna, både unga och gamla, emot säkerhetshoten och fortsatte med sin lovsång och sina böner för stadens borgmästare och andra ledande tjänstemän. Borgmästaren, vice borgmästaren och en kongressledamot deltog också de i samlingen. Under programmet ombads de tre komma upp på scenen och de 10 000 kristna i publiken bad för dem.

År 2013 stormade omkring 400 islamistiska separatister denna fridfulla stad och deltog i en tre veckor lång eldstrid med 4 000 filippinska soldater, och en humanitär kris utbröt i staden. Tre år senare håller staden fortfarande på att återhämta sig från detta ödesdigra krig.

Även på andra håll i landet förekommer attacker riktade mot kristna. En kardinal har fördömt en bombexplosion utanför en katolsk kyrka i södra Filippinerna som terrorism, medan prästerskapet i huvudstaden varnade för att de kanske kommer att inhibera mässor på grund av det ökade hotet om attacker. Kardinal Orlando Quevedo of Cotabato höll ett tal efter att minst tre personer skadats i en bombattack som skedde precis när mässbesökare lämnade kyrkan den 27 november, första söndagen i advent. Kardinalen beskrev bombningen som en ”attack mot oskyldiga människoliv och mot religionsfrihet” och uppmanade säkerhetsstyrkorna att se till att de skyldiga ställs inför rätta.

Följande dag hittades en bomb nära USA:s ambassad i huvudstaden Manila och kunde detoneras under kontrollerade former, och denna veckan har nio medlemmar av presidenten Rodrigo Dutertes säkerhetsteam skadats efter att deras konvoj träffades av sprängsats. Redan i augusti uppgav en missionärspräst att kristna ”lever i rädsla, för skräckslagna för att säga sanningen” och lämnar regionen på grund av den allt våldsammare formen av islam som sprids där."

(Källor: assistnews.net, www.worldwatchmonitor.org)


- "Vi tackar Gud för de lokala troende i Zamboanga och andra filippinska städer som frimodigt står upp för sin tro på Jesus. Må Gud fortsätta att ge dem kraft och uthållighet att stå fasta i ett samhälle som inte alltid är stabilt och fredligt. Må Gud välsigna ledarna och myndigheterna i landet med vishet att kunna förhindra flera terroristattacker och utveckla samhället i en positiv riktning."



INDIEN

"MKV:s samarbetspartner i Himalayaområdet sände oss ett förbönsämne gällande beslutet att införa en nationell dag för gott förvaltarskap eller styrande på juldagen den 25 december. Han skriver att den nuvarande BJP-regeringen är ute efter att förödmjuka och förfölja de kristna som är få till antalet. BJP (Bharatiya Janata Party) är ett högerparti med nära ideologiska och organisatoriska kopplingar till hindunationalistiska organisationer. I den indiska delstaten Arunachal Pradesh har en medborgarorganisation begärt att premiärministern Narendra Modi återtar beslutet om den 25 december som förvaltarskapsdag. I sin kritik av regeringens beslut säger organisationen vidare att beslutet är mot Indiens konstitution och verkligen besvärande för kristna medborgare. Tillsammans med våra bröder och systrar ber vi att detta förhållandevis nya initiativ att införa en dag för gott förvaltarskap just på juldagen inte ska hindra de troende att fira Kristi födelse, eller att hela förvaltarskapsdagen ska flyttas till ett annat datum. Må Gud ge de kristna vishet att handla och vara frimodiga vittnen hur än regeringen beslutar i frågan."

(Källa: MKV)

Martyrkyrkans vänner r.f.




Foto: KL (Pedersöre kyrka)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar