Powered By Blogger

måndag 12 december 2016

Fokus

Lekmannasamlingen Fokus. Söndag 11.12.2016 kl. 17.00, FC. Medverkande: Revive Gospel, Mats Björklund samt ett flertal frivilliga lekmän som tjänade i olika uppgifter under kvällens lopp.

Gospelgruppen inledde med sången "Öppna mitt hjärta" och deras glädje i uppgiften syntes när de ledde lovsången denna kväll. Barnfokus ordnades denna kväll med två grupper; Teddy och Kidz.

Det var min tur att fungera som mötesledare och jag läste en kort andakt för tredje advent ur khde Lars Borgströms bok "Andakter i jultid" (s. 11) därpå följde fri bön och bönen Fader vår som vi bad tillsammans. Kvällens kollekt gick till Sat 7.

Revive Gospel ledde oss bla i följande lovsånger: "Kom va´ mitt centrum", "Vi ska jubla högt, vi ska sjunga" (ur Psalmbokstillägget), "Jesus, kom in" ("Världens ljus kom ner") en sång som Lavi Öst hade gjort, "In Christ alone", "Giv mig ej glans", "Jesus, tack för Golgata kors", "Din trofasta kärlek" mfl. Sedan fick jordbrukaren Mats Björklund ordet. Förebedjarna Iris och Gudrun bad för tack- och förbönsämnena.

Info: Torsdag 15.12 kl. 10-18.00 i lilla b salen; Fasta och bön för Finland. Söndag 18.12. Fokus julfest kl. 17.00 i FC. Gröt och smörgås. Dessertbuffé. Senaste anmälningsdag var den 11.12. Apologetikweekend 20-22.1.2017 i Jakobstad, Campus Allegro. Weekenden i samarbete med OCCA. Frågor som "Vad är sanning"?, "Varför lita på Bibeln"? och "Varför lidande"? behandlas.

Efter informationen sammanfattade mötesledaren kvällen med att läsa och rekommendera ord från Gal. 4:4-5 som är en version av julens evangelium. Stora ord att meditera över! "Men när tiden var fullbordad sände Gud sin Son, född av kvinna och ställd under lagen, för att han skulle friköpa dem som stod under lagen, så att vi skulle få söners rätt."

Mötesledaren nedkallade Herrens välsignelse och vi avslutade som vanligt kvällen med öppet slut; servering, samtal, förbön och lovsång. På bordet längst fram i salen brann det röda förbönsljuset för lidande kristna och ett blå-vitt Finlandsljus med förbön för vårt land. Min judisk-kristna böneschal (bön för Jerusalem och det judiska folket) och den vit-röd-vita Belarusflaggan (bön för förtryckta folk) fanns också på bordet.


***

Inledningsandakten: Tredje advent

"Det är om honom det står skrivet: Se, jag sänder min budbärare framför dig, och han ska bereda vägen för dig." (Matt. 11:10).

Jesus läser här ur Gamla Testamentet. Om vem handlar bibelversen? Den handlar om Johannes Döparen. I profeten Malakis bok, som skrevs på 400-talet före Kristi födelse, stod det att alldeles innan Frälsaren någon gång i framtiden skulle komma skulle något speciellt inträffa. En budbärare skulle gå framför honom och bereda väg för honom.

Nu hade detta bibelord blivit verklighet! Johannes var denne budbärare och en verklig Herrens vägröjare - alltså en som gjorde det möjligt för människorna att tro på Herren och leva i gemenskap med honom. Liksom de tidigare profeterna sade han till folket att de skulle överge sina synder och istället följa Guds vilja. Gud är helig och god och den som ska tillhöra honom måste också vara sådan. Men vi syndar på många olika sätt. Du kanske har varit dum mot någon i familjen eller bland dina kamrater eller sagt något fult. Sådant är emot Guds vilja, därför behöver vi förlåtelse. Och vet du vad Gud helst av allt vill? Han vill förlåta dig och alla andra människor. Och det kan bara ske genom tron på Jesus Kristus. Därför pekade Johannes också på Jesus och sade: "Se, Guds Lamm, som tar bort världens synd." (Joh. 1:29) Jesus var ett speciellt och fullkomligt offer som på korset tog bort inte bara några synder för några människor utan alla synder för alla människor. Många syndare började tro på Jesus genom Johannes predikan. Nu uppmanar Gud också dig till det som gör dig till ett Guds barn: "Se, Guds Lamm, som tar bort världens synd". Att se är detsamma som att tro, att förtrösta på någon, i detta fall på Jesus, som är Guds Lamm. Amen.

Bön: "Jesus, tack för syndernas förlåtelse genom din död på korset. Låt mig aldrig glömma bort ditt offer, utan fäst min blick på dig där du lider för min frälsnings skull. Amen." (Ur: Andakter i jultid av Lars Borgström)

Bönen Fader vår.

***

Denna gång skrev jag inte ner vad kvällens gäst sade. Mats Björklund berättade också ganska fritt om vad som funnits i hans sinne under den senaste tiden när han följt med nyheter och debatter (tex. om dopet) på sociala media. Han konstaterade att minnet av reformationen firats och olika samtal förts under olika tillställningar. Är vi så eniga? undrade han. Han hade också lagt märke till att det hos många finns en öppenhet gentemot andra religioner. Han var också tveksam till att vi ofta stänger dörrar mot andra kristna.

Vad ingår i kristendomen? undrade Mats och menade att det inte i första hand är lära eller dogmer. Kristendomens kärna är inte läran. Björklund menade att om vi tar fasta bara på lära så finns det mycket i andra religioner som är bra. Han tog den Gyllene regeln som ett exempel.

Kristendomen är inte heller en livsstil eller beteenden i första hand, sa Björklund och här är det lätt att hålla med honom. Många andra religioner är också bra, när det kommer till livsstilen. Vi har också mycket att lära av andra.

Däremot är det så att livsstilen följer med tron, fortsatte Björklund.

Tron handlar om Jesus. Jesus, Guds Son tog vår smuts. Den smuts om läcker ut varje dag...Endast kristendomen beskriver vägen till Gud. Gränsen går vid Golgata.

Björklund citerade också Paulus ord "Jag vet vem jag tror på" (inte på vad jag tror) och menade att detta visar att lära och dogm inte är det väsentliga.

Björklund menade att vi är förenade genom Jesus, inte genom vad vi är överens om. Enheten består i att vi har samma Jesus.



Min kommentar: Det fanns mycket som var tänkvärt i det som Mats Björklund lade fram, även om jag anser att man inte kan skilja på Jesus och hans lära. Och läran är viktig, enligt Bibeln. 1 Tim. 4:16 lyder: "Ge akt på dig själv och på din undervisning, och håll troget ut med den. När du gör det, frälser du både dig själv och dem som lyssnar på dig." Leif Nummela har också sagt: "Strider kan hjälpa oss att urskilja det rätta från det felaktiga. En del vill, för gemenskapens skull, betona att bara vi har Jesus så kan vi glömma alla meningsskiljaktligheter. Men det räcker inte." Kyrkofäderna stred ju också till blods för att försvara sanningen om tex. jungfrufödseln och Jesu gudom. Apologetik (trons försvar) är väldigt viktigt (se ovanstående om apologetikweekenden).








Foton: KL (FC rött böneljus för lidande kristna, Belarusflaggan: bön för förtryckta folk, Judisk-kristen böneschal: bön för Jerusalem och det judiska folket, blåvitt Finlandsljus)

Fotot nere: Revive Gospel (KL)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar