Powered By Blogger

fredag 19 februari 2016

MKV - Sudan och Egypten

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 6/2016 (Ordf. Johan Candelin)

2 Cor. 1:3-4 (ESV) "Blessed be the God and Father of our Lord Jesus Christ, the Father of mercies and God of all comfort, who comforts us in all our affliction, so that we may be able to comfort those who are in any affliction, with the comfort with which we ourselves are comforted by God."


Tack- och böneämnen: SUDAN (två kristna pastorer fängslade, tacksägelse för frigiven pastor) och


EGYPTEN 
(konfiskerad teknisk utrustning återbördad till SAT-7)











Viikkoraportti: 
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=ca1330c46e

Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=9b38614c0d

2 Kor. 1:3-4 "Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader, barmhärtighetens Fader och all trösts Gud, han som tröstar oss i all vår nöd, så att vi kan trösta dem som är i nöd med den tröst vi själva får av Gud."



Kristna ledare hållits fängslade i Sudan sedan december utan åtal

SUDAN

"Sudanesiska myndigheter håller två kristna pastorer fängslade på okänd ort sedan mitten av december utan att något åtal väckts mot dem. Enligt lokala källor kom medlemmar från den nationella underrättelse- och säkerhetstjänsten NISS den 12 december hem till Telahoon Nogosi Kassa Rata (36), en av ledarna för kristna universitetsstuderande och också ledare för en evangelikal kyrka i Khartoum. Telahoon Rata, som inte var hemma vid tillfället, uppmanades att ”anmäla sig” vid den lokala NISS-byrån norr om huvudstaden Khartoum. ”Han gick till NISS-byrån på andra sidan flygfältet vid al-Mashtel följande dag och sedan dess har han hållits fängslad”, berättar källor som önskar vara anonyma.

Under tiden arresterade NISS den 18 december två pastorer från en kyrka som kallar sig Sudan Church of Christ vars medlemmar huvudsakligen har sina rötter i Nubabergen. Pastor Kuwa Shamal fördes bort från sitt hem i Bahri-distriktet norr om Khartoum, medan pastor Hassan Abduraheem Kodi Taour fängslades i sitt hem i Omdurman, en stad på andra sidan Nilen från huvudstaden sett. Shamal frisläpptes tre dagar senare, men måste dagligen anmäla sig till NISS tills detta formella krav upphörde den 16 januari.

Både Rata och Taour är fortfarande fängslade och hålls på okänd ort utan kontakt med varken familj eller jurister. Pastor Ratas föräldrar har fått besöka honom en enda gång, fem dagar efter arresteringen, i al-Kober-fängelset i Khartoum. Sedan dess har de försökt besöka honom åtminstone fyra gånger till, men varje gång har de uppmanats anhålla om besökstillstånd, bara för att en vecka senare få höra att deras anhållan avslagits. En jurist har bett att få träffa både Rata och Taour, men informerades av åklagarmyndigheten att båda fortfarande hålls av NISS och att ingen får träffa dem innan NISS överlämnar dem till åklagarsidan. Inga detaljer om de kristnas juridiska status eller fysiska hälsa har kommit fram eftersom de hålls isolerade från omvärlden. Enligt sudanesisk lag måste en arresterad person efter 45 dagar antingen ställas inför domstol eller frisläppas. Tyvärr har ingetdera skett i Ratas eller Taours fall.

”Dessa senaste fall representerar en mycket mera omfattande kampanj av Sudans myndigheter att utplåna kristendomen”, säger den sudanesiska religionsfrihetsaktivisten Kamal Fahmi.
”Sedan Sydsudans utbrytning (i juli 2011) har Khartoum intensifierat kriget i delstaten Blå Nilen och i Nubabergen (båda dessa områden är kända för att ha kristen befolkning), och de urskillningslösa trakasserierna och arresteringarna av församlingsledare och aktiva församlingsmedlemmar. - - Utländska kristna arbetare har deporterats. Sudan har stoppat importen av kristen litteratur och Biblar, medan man konfiskerat största delen av den kristna litteratur som funnits i landet och stängt den enda kristna bokhandeln i huvudstaden Khartoum”, uppger Fahmi. ”Tortyr och arrestering av konvertiter från islam är också vanligt”, tillägger han."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)

- "Vi ber för Telahoon Rata och Hassan Taour att de snart ska friges och att deras familjer och jurister ska tillåtas träffa dem medan de sitter fängslade. Vi tackar också Gud för att Kuwa Shamal frigavs efter bara några dagar. För dem alla ber vi att Gud tröstar dem, deras familjer och ger dem kraft för varje ny dag."



EGYPTEN


"Vi tackar Gud för att all konfiskerad utrustning från SAT-7:s studio i Kairo (se Veckorapport 32/2015) nu har återbördats. Vi tackar Honom också för att utrustningen var i gott skick.
”Vi är tacksamma för att all utrustning har returnerats i gott skick, inklusive de oediterade program som fanns på hårddisken”, berättar ledaren för SAT-7 Egypten, Farid Samir. ”VI är tacksamma för att den lokala polisstationen förvarade all utrustning väl.”

Arbetet för det egyptiska teamet har varit begränsat sedan räden. Inga direktsändningar har hållits och relativt få program har bandats. Men trots allt har SAT-7:s arabiska kanal och barnkanal kunnat sända också direktsändningar från studion i Libanon som vanligt, liksom program producerade av samarbetspartner.

SAT-7 vet fortfarande inte varför censurmyndigheterna ansåg det nödvändigt att avlägsna all utrustning. Men de är tacksamma för det stöd de har fått från lokala församlingar, deras juridiska team och tittare – och för böner och ekonomiskt stöd från SAT-7-vänner runt hela världen. Vi ber att teamet snabbt kommer igång med normala aktiviteter och att alla kvarvarande juridiska frågor ska bli utredda, och att SAT-7 Egypten inte i framtiden ska ha problem med myndigheterna."


Martyrkyrkans vänner r.f.



Foto: KL (församlingssalen i Jakobstad)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar