Powered By Blogger

torsdag 4 februari 2016

MKV - Nordkorea, Irak och Eritrea

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 4/2016 (Ordf. Johan Candelin)

Jak. 5:13, Ps. 81:2
Tack- och böneämnen: NORDKOREA (bön om beskydd, tröst, kraft för troende)

IRAK (bön om särskilt beskydd för flickor, kvinnor, för konvertiter) och

ERITREA (bön för fängslade kristna, för flyktingar)

Viikkoraportti:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=22c70cc50e

Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=900170e6c7

Jak. 5:13 "Får någon av er lida, skall han be. Är någon glad, skall han sjunga lovsånger."

Ps. 81:2 "Höj glädjerop till Gud, vår starkhet, höj jubel till Jakobs Gud!"


Förföljelse fortsätter i samma länder som tidigare – World Watch List 2016

NORDKOREA

"Nordkorea är för 14:e året i rad den farligaste platsen i världen att vara kristen. Kristna möter arresteringar, tortyr, fängelse och död för att de vågar tro på en högre auktoritet än nationens ledare Kim Jong-un. Många följer Jesus i hemlighet; föräldrar berättar ofta inte ens för sina barn om sin tro av rädsla för att avslöjas. Tusentals kristna sitter fängslade i fruktansvärda arbetsläger och isolerade stängda byar. Men trots riskerna väljer nordkoreaner ändå att följa Kristus.

Nordkorea har ett socialt klassificeringssystem kallat ”songbun”, som liknar det indiska kastsystemet och delar in befolkningen i tre huvudklasser: kärnan (de lojala), de vacklande och de fientliga. Dessa indelas ytterligare in i 51 underklasser där de kristna tillhör de fientliga: protestantiska kristna som nummer 37 och katoliker som nummer 39.

Att välja att följa Jesus är ett av de mest farliga beslut man kan fatta i Nordkorea. Ifall man blir upptäckt följer arrestering, tortyr, fängelse och kanske till och med offentlig avrättning. Vissa kan förvisas till någon avlägsen ort. Tusentals kristna är inspärrade i fångläger och de flesta kommer att stanna där tills de dör.

Och ändå har många beslutat sig för att det att känna Jesus är värt lidandet. Den enda Bibel de har finns i deras inre. De träffar kanske aldrig mer än en annan troende. De kanske aldrig nämner namnet Jesus högt. Men kyrkan i Nordkorea inte bara överlever, utan växer – och har ett stort hopp för framtiden. En kristen berättade: ”En dag kommer gränserna att öppnas och vi kommer att förenas med sydkoreanerna och den kinesiska kyrkan för att föra evangeliet till några av de mörkaste platserna på denna jord.”

- "Mat är ofta en bristvara i Nordkorea. Vi ber för de nordkoreaner som MKV har hjälpt under åren. Vi ber om resurser och beskydd för dem som smugglar in mat och andra förnödenheter i landet. Vi ber också om tröst och kraft åt dem som dagligen möter skräck i arbetsläger och om beskydd för hemliga troende och vishet för dem att veta vem de kan lita på."


IRAK

"Det har funnits en kyrka i Irak i 2 000 år, men idag står den på randen av utplåning. Tusentals kristna tvingades från sina hem 2014 när de måste fly från den självutnämnda Islamiska staten (Isis) – ifall de som kristna stannade kvar i områden som Isis kontrollerade innebar det en effektiv dödsdom. Kristna möter också kidnappningar, attacker och sexuella övergrepp från extremisterna. Också i de delar av Irak där Isis inte finns blir samhället allt mer islamiserat och lagen baserar sig på sharia (islamisk lag) som bland annat förbjuder muslimer att lämna islam, vilket gör att troende från en muslimsk bakgrund ofta döljer sin tro. Kristna kvinnor i Bagdad och Basra tvingas bära slöja för att känna sig trygga utanför hemmet och de kristna har mött ett starkt tryck utifrån att också följa muslimsk praxis under ramadan.

Irak har i tusentals år varit ett hem för människor som följt Gud. Abraham kom från denna region och Mosul är dagens namn på Nineve som Jona bok talar om. Under 1990-talet fanns det 1,2 miljoner kristna i Irak. Idag beräknas deras antal vara endast 250 000. Många kristna har flytt till det halvautonoma Kurdistan. Kyrkan i Kurdistan har hjälpt dem som flytt undan Isis genom att ordna logi, mat, mediciner och annat nödvändigt. Fader Daniel, som ordnar aktiviteter för barn i ett flyktingläger i Erbil, säger: ”Jag hoppas att dessa barn får ett nytt liv utan krig, att de får leva i fred.”

- "Vi tackar Gud för de kontakter som MKV har i landet, för irakiska partner som andra internationella organisationer har och för lokala kyrkor i landet som hjälper kristna internflyktingar. Vi ber om fortsatta resurser och kraft åt dessa flyktingar och dem som tjänar dem. Vi ber också om särskilt beskydd för kvinnor och flickor när Isis ger sina krigare tillåtelse att våldta de kvinnor de tar tillfånga. Vi ber om speciellt mod för troende med muslimsk bakgrund för att fortsätta att följa Jesus trots det tryck de kan möta från sina familjer och samhällen."



ERITREA

"Eritrea har kallats ”Afrikas Nordkorea”, eftersom landet styrs av en enväldig diktator. Troende i tusental har hållits fängslade i fruktansvärda förhållanden, vissa hålls i metallcontainrar i stekhet temperatur, andra tvingas till kroppsarbete med långa dagar. Myndigheterna sympatiserar med islamistiska extremistgrupper som al-Shabaab. Trettio kristna mördades år 2015 och andra har utsatts för räder, attacker och förstörelse i sina hem.

Den så kallade Folkets front för demokrati och rättvisa utöver total kontroll över medborgarna, också över deras religiösa liv. Alla religiösa grupper måste registreras. Kristna anses vara ett hot mot staten, deras hem har attackerats, de har torterats, misshandlats och fängslats. Myndigheterna värvar människor att spionera på kristna. Fastän den koptiska kyrkan i Eritrea åtnjuter en relativ frihet så ses andra samfund som ”västvärldens agenter”. Väst anklagades för oroligheterna i landet efter en misslyckad kupp 2013 och detta medförde intensivare förföljelse av kristna.

En växande källa till förföljelse i Eritrea är också den islamistiska extremismen. Fastän myndigheternas hårda inställning till religion också kan påverka muslimer, verkar radikala muslimer få ökat stöd och regeringen verkar vara positivt inställda till extremistgrupper som Rashaida och al-Shabaab."

(Källa: www.opendoorsuk.org)

- "Vi ber om frid och kraft åt alla dem som MKV har haft möjlighet att hjälpa och stöda under årens lopp. Vi ber om tröst för fängslade kristna som kan ha suttit inspärrade i 11 år. Vi ber för troende med muslimsk bakgrund, att Gud förser dem med det de behöver och med sitt beskydd när de ofta överges av sina samhällen och blir extremisternas måltavlor. Vi ber också för de tusentals flyktingar som riskerar livet för att komma till Europa, speciellt kvinnor och barn som är sårbara och kan blir offer för människohandel."


Martyrkyrkans vänner r.f.



Foto: KL (Pedersöre kyrka)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar