Powered By Blogger

torsdag 11 februari 2016

MKV - Mexiko och Kina

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 5/2016 (Ordf. Johan Candelin)

1 Kor. 12:26 "Om en lem lider, så lider alla lemmarna med den. Och om en hedras, gläder sig alla lemmarna med den." If one member suffers, all suffer together; if one member is honored, all rejoice together." 1 Cor. 12:26 (ESV)


Tack- och böneämnen: MEXIKO (synkretism, tvångsförflyttning, protestanter förföljs) och KINA (upptrappad förföljelse, pastor Gu Yuese arresterad, kors nedmonteras och förstörs, tack för växande enhet)







Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=dd0e6107c5


Protestanter i Mexiko möter allvarlig förföljelse


MEXIKO

"Påven Franciskus kommer att besöka Mexiko den 12-17 februari. I hans program ingår besök bland fattiga och i ursprungsfolkens samhällen och hans budskap kommer att lyfta upp ekonomisk rättvisa, migration, narkotikarelaterat våld och ursprungsfolkens rättigheter. Hans resa börjar i södra Mexiko och avslutas i Ciudad Juarez längst i norr, varifrån han åker in till USA, sannolikt som en solidaritetsgest mot migranter.

Fastän Mexiko till övervägande del är katolskt (omkring 80 % av befolkningen), är den katolska kyrkan på nedgång ansatt som den är av den snabbt växande sataniska kulten Santa Muerle (”Sankt död”) och den synkretism som är så utbredd bland de historiskt animistiska ursprungsfolken. I denna kontext har den protestantiska kristenheten vuxit från 4,9 % av befolkningen 1990 till 7,6 % år 2010, vilket väcker både avund och rädsla inom den katolska kyrkan. Fastän Mexiko har utmärkta religionsfrihetslagar, är situationen på gräsrotsnivå långt ifrån tillfredsställande och det är protestanterna som är i skottlinjen. Ibland uppeggas förföljelsen av avundsjuka katolska präster – och katoliker som förföljer protestanter bestraffas aldrig. Ibland drivs förföljarna av rädslan för att protestanternas vägran att delta i avgudadyrkan eller animistiska riter ska medföra krigiska andars vrede. Oftast handlar det om en kombination av dessa två.

I det senaste fallet har baptistledare bekräftat att tio baptistfamiljer bestående av 18 vuxna och 10 barn har fördrivits från Tuxpan de Bolanos, ett av ursprungsfolket Huichols samhällen i norra delen av delstaten Jalisco. I december antog bymötet en skrivelse där man gick ed på att fördriva baptisterna ifall de inte skulle återgå till romersk katolicism, vilket mötet beskrev som ”den traditionella tron”. Fastän både statliga och federala myndigheter och Jaloscos människorättskommission uppmärksammades på fallet, vidtogs inga åtgärder för att rädda de troende från tvångsförflyttning. Den 26 januari informerades protestanterna om att en lastbil skulle komma till deras hem för att föra bort dem. De varnades för att ifall de inte samarbetade skulle de lynchas. Enligt baptisternas nationella organisation i landet övergavs de tvångsförflyttade senare i bergen varifrån organisationen hämtade de troende och transporterade dem i trygghet."

(Källa: http://rlprayerbulletin.blogspot.com)



- "Vi ber att Gud, vår barmhärtige far, ska förse de tvångsförflyttade baptisterna från Tuxpan de Bolanos med allt de behöver och låta rättvisa ske. Vi ber också att Jesus Kristus, vår gode herde, ska vägleda Mexikos protestanter, speciellt deras lokala herdar/pastorer, när de tar stora risker för att kunna erbjuda liv och hopp i ett oroligt land till ett folk med desperata behov. Herre, i din nåd och barmhärtighet, fortsätt att välsigna deras frimodiga, självuppoffrande och dyrköpta vittnesbörd. Vi ber att den Helige Ande leder påven Franciskus att höja sin katolska auktoritativa röst och försvara religionsfrihet och rättigheter för Mexikos förföljda protestanter som ofta är fattiga och tillhör ursprungsfolken."



KINA

"Fram till förra månaden var Gu Yuese ledande pastor i Kinas största, av myndigheterna godkända protestantiska kyrka. Utöver sina uppgifter i det kommunistiska landets första megakyrka, Chongyi, med 10 000 medlemmar, hade Gu också en ledande roll inom det statligt godkända samfundet Tre-själv-kyrkan. Han hade tidigare kritiserat Kinas kommunistiska parti för att de avlägsnat tusentals kors inom ett område i Zhejiang-provinsen kallat ”Kinas Jerusalem”, vilket ledde till att pastor Gu avlägsnades från sin pastorsuppgift. Chongyi-församlingen ligger i Zhejiangs huvudstad Hangzhou.

Tio dagar efter detta, den 27 januari, arresterade polisen pastor Gu i sitt hem och förde honom till hemlig ort. Följande dag bekräftade den kinesiska regeringen att fallet undersöks som korruption. Vi ber för pastor Gu, att Gud uppehåller och styrker honom och fyller honom med frid.

”Detta är verkligen en upptrappning”, sade organisationen China Aids ordförande, MKV:s mångårige samarbetspartner Bob Fu. ”Det sänder signalen att tysta varje möjlig framtida oliktänkares röst inom kyrkan. Det säger åt alla att hålla tyst.”

Vi ber också för Gus hustru, Zhou Lian Mei, som också har fängslats av polisen, enligt familjemedlemmar.

Vi ber för de sex församlingar som fick sina kors förstörda mellan den 25 och 27 januari. Tidigt på morgonen den 28 januari kom grupper på över 100 regeringstjänstemän och bröt sig in i ytterligare två kyrkor i Zhejiangprovinsen och förstörde deras kors. Må Gud trösta och styrka dessa församlingar och vi ber att detta inte ska vara upptakten till en ny förföljelsevåg.

Samtidigt tackar vi Gud för den ljusglimt denna korsförstörelse har medfört i och med en växande enhet mellan Tre-själv-kyrkan och kristna från husförsamlingar. Flera husförsamlingsledare i städer har skrivit under en skrivelse som stöder Tre-själv-kyrkan i Zhejiang och för första gången har husförsamlingsledare gått över den skiljelinje som finns mellan dem och deras tidigare motståndare."

(Källor: Christianity Today, www.chinaaid.org, http://rlprayerbulletin.blogspot.com)

Martyrkyrkans vänner r.f.




Foto: KL


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar