Powered By Blogger

torsdag 28 januari 2016

MKV - Burkina Faso och Kenya

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 3/2016 (Ordf. Johan Candelin)

Matt. 5:44 (ESV) Jesus Christ. "But I say to you, Love your enemies and pray for those who persecute you,"


Tack- och böneämnen: BURKINA FASO (islamister dödade 29, 7 av dessa missionsarbetare, bön för arbete i skolor och barnhem) och 

KENYA (Salah Sabdow Farah död efter att ha försökt rädda kristna, bön för sörjande, bön för al-Shabaab)



Viikkoraportti:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=4e71c11bc0

Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=8663ee18f6



Islamister dödade 29 i Burkina Faso varav 7 jobbade inom missionen

BURKINA FASO

"Sex av de 29 som dödades av islamistiska militanter den 15 januari var där för att göra en humanitär insats motiverade av sin kristna tro, medan en var en amerikansk missionär som tillsammans med sin hustru hade drivit ett barnhem och skyddshem för kvinnor i detta västafrikanska land sedan 2011. Fyra av de dödade var kanadensare från samma familj och två var familjens vänner som alla hade kommit till landet under jullovet för att hjälpa till i skolor och på barnhem i olika avlägset belägna byar. Den lilla gruppen var tre veckor i landet och befann sig nu i huvudstaden Ouagadougou. Två skulle flyga hem samma kväll och gruppen var ute för att äta tillsammans en sista gång innan de skulle skiljas från varandra.

Det sjunde offret var Michael Riddering (45) från Florida som hade arbetat som kristen missionär i Burkina Faso sedan 2011. Under den senaste ebolakrisen hade hans arbete även bestått av att trösta familjer och gräva gravar. Den 15 januari träffade han en lokal pastor vid namn Valentin på det café där attacken inleddes. Pastorn kunde ringa ett snabbt samtal till Ridderings hustru Amy och säga ”Be!” innan samtalet bröts. Hustrun bekräftade senare på sociala medier att hennes make hade dött vid attacken. Pastor Valentin uppges ha överlevt efter att ha gömt sig i flera timmar inne på caféet och sedan räddats av armén.

Rörelsen Al-Qaida i Islamiska Maghreb (AQIM) uppgav att det var den jihadistiska gruppen al-Murabitoun som låg bakom attacken mot två hotell och ett café som ofta besöks av FN-personal och hjälparbetare. I ett uttalande på nätet sade gruppen att attacken var ”ett nytt meddelande från de hjältemodiga kämparna, [skrivet] med deras blod och kroppar, till korsets slavar, de som ockuperar våra hem, de som plundrar vår välfärd och som skulle underminera vår säkerhet”. AQIM och al-Murabitoun uppgav att de tillsammans låg bakom den tidigare attacken i november i ett hotell i Mali där 22 personer dödades. Organisationen AQIM är baserad i Sahara inom Mail, Niger och Algeriet och har tidigare attackerat västafrikanska länder, men detta var den första gången gruppen gjorde en attack i Burkina Faso.

Samma dag som attacken skedde kidnappades en australiensisk doktor och hans hustru i Ouagadougou. Ken och Jocelyn Elliot är ett kristet par i åttioårsåldern som har startat upp medicinska kliniker i Burkina Faso sedan 1970-talet. De ledde en klinik med 120 bäddar i staden Djibo invid gränsen till Mali där dr Elliot är den enda kirurgen. Hamadou Ag Khallini, talesman för den militanta gruppen Ansar Dine från Mali, uppgav för australisk media att det är gruppen Emirate of the Sahara (Saharas emirat) med kopplingar till al-Qaida, håller paret fängslat. Det har inte kommit något officiellt uttalande om var paret hålls eller varför de kidnappades. Det är också oklart ifall de två attackerna har någon koppling sinsemellan."

(Source: worldwatchmonitor.org)

 - "Vi ber för alla som sörjer något av offren i den islamistiska attacken, speciellt för de anhöriga till de kristna som var i landet för att göra gott och visa sin kristna kärlek till behövande i Burkina Faso. Må Herren själv trösta dem och fylla dem med sin frid. Vi ber att arbetet i skolorna och barnhemmen ska fortsätta fastän älskade och viktiga arbetare inte längre finns där. Må Gud sända nya tjänare till detta arbete, tjänare som har Jesu Kristi kärlek till Burkina Faso i sitt hjärta."


KENYA


"En muslimsk man avled en månad efter att han träffades av en kula när han försökte rädda livet på kristna. Salah Sabdow Farah dog förra veckan i Nairobi under en operation där man försökte behandla den skada han fått vid attacken. Farah stod tillsammans med en grupp muslimer som hade vägrat skilja sig från de kristna när militanter från al-Shabaab attackerade en buss i Mandera i nordöstra Kenya i december.

”De [angriparna] sa till oss att om ni är muslimer är ni trygga. Där fanns några som inte var muslimer. De gömde sina huvuden”, berättade han. Islamistgruppen har ofta attackerat bussar nära gränsen till Somalia uttryckligen med avsikten att skilja åt kristna och muslimer innan de avrättade de kristna.

Organisationen Open Doors partner i Kenya sade: ”Vi beklagar Salah Sabdow Farahs bortgång. Han var ställföreträdande ledande lärare i Manderas grundskola. Vi ber för hans nära och kära, att de tröstas av Kristus i denna prövningens tid. Han efterlämnar hustru och fem barn. Det han och de andra muslimska passagerarna gjorde den där ödesdigra dagen var mer än bara rädda livet på kristna, det var också något som byggde upp den tillit som hade brutits ned vid tidigare attacker.”

Vi ber att Gud tröstar Farahs familj och vänner och även andra som har förlorat sina nära i våldet från al-Shabaab. Vi ber också för medlemmarna i al-Shabaab att de ska lära känna Gud och upphöra med våldet."

(Källa: opendoorsuk.org)


Martyrkyrkans vänner r.f.



Foto: E Lindén (kapellet på Tankar fyrö)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar