Powered By Blogger

måndag 15 december 2014

Bered väg för konungen

Tredje söndagen i advent. "Bered väg för konungen" (Hans Majestät Konungen). Johannes Döparen pekar på Jesus och säger: "Se Guds lamm, som tar bort världens synd." (Joh. 1:29)

"honom, den Gud som ensam är vis, tillhör härligheten, genom Jesus Kristus, i evighet, amen." (Rom. 16:27)

"Söndagens bibliska huvudperson är Johannes döparen. Hans uppmaning till ånger och bättring gäller också oss. Johannes visar också på Guds Lamm som bär all världens synd. Vi får bekänna vår synd och lita på att frälsningen getts oss i Jesus Kristus. Detta är det viktigaste i julförberedelsen - julfastan.

Johannes framträdande var ett tecken på att profetiorna var på väg att uppfyllas: Frälsaren skulle snart komma. I Kristi verksamhet uppfylldes tecknen på frälsningens tid. På samma sätt kommer Kristus ständigt på nytt till sin församling i ordet och sakramenten. Till denna hans ”andliga ankomst” hänvisar söndagens latinska namn adventus spiritualis et sanctificationis."

Rom. 16:25-27 (Andra läsningen) 1917, Från Paulus:

"Honom som förmår styrka er, enligt mitt evangelium och förkunnelsen om Jesus Kristus - där en hemlighet avslöjas som från tidens början varit outsagd men nu har uppenbarats och på den evige Gudens befallning gjorts känd med hjälp av profetiska skrifter för att alla folk skall föras till lydnad i tron - honom, den Gud som ensam är vis, tillhör härligheten, genom Jesus Kristus, i evighet, amen."


Joh. 1:29 (Folkbibeln) "Nästa dag såg han (Johannes Döparen) Jesus komma, och han sade: "Se Guds Lamm, som tar bort världens synd."



Evl.fi:
http://evl.fi/Evkirja.nsf/keSV?OpenPage&dagindex=20141214

"Celebrate" (OGC):
https://www.youtube.com/watch?v=xPaKiyVhZss



Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar