Powered By Blogger

måndag 9 december 2013

Fokus - Vi gläds över bönesvar, minns adventstidens allvar och tackar Gud för landets frihet och självständighet

1 Petr. 2:5, 9.

Lekmannasamlingen Fokus 8.12.2013 kl. 18.00, FC, Jakobstad

Söndagens fokuskväll var en "Lovsångs- och förbönskväll" med bla följande lekmän i tjänst:

Lena och Johan Sandberg som förebedjare för bönelapparna, Gudrun Enkvist och Hasse Karlsson (förebedjare under hela kvällen),



Lars-Victor Öst tjänstgjorde vid flygeln, Maj-Britt Smedjebacka stod för serveringen (igen), pastor Jan-Gustav Björk deltog i bönen innan mötet, stöttade och var närvarande (Tack!), Ralf Salo som dök upp och undervisade och inspirerade mänskor till att dela vittnesbörd osv.


Undertecknad fungerade som mötesledare denna gång och i min inledning berättade jag ur "Kenttäpostia" (Fältpost) ; svärfar prosten Ivar Lindéns brevväxling från Svirfronten under fortsättningskriget våren 1942, med sin hustru Ines. Han beskrev sitt arbete på sjukhuset där han fick dela evangeliet med sårade och vilsegångna som kom hem, dela ut nattvarden till män med syndanöd och -bekännelse osv.

"Jag har nog haft ett arbete utan like. Med varje sårad som kommit hit har jag försökt tala."

Han beskrev hur han och en annan präst undgick att träffas av granatsplitter under bombningen av huset de bodde i och hur han upplevde detta som Guds konkreta beskydd ("underbara ting har jag fått vara med om"), eftersom det är så "gränslöst obehagligt att vakna av det ilskna tjutet från luften och uppleva hur hela huset skakar av luftdraget".

Han skrev också till sin hustru Ines, som då arbetade i Nykarleby som lektor och tog hand om deras lilla babydotter att; "om du inte får brev så ofta nu av mig beror det på att jag har 50 kondoleansbrev att skriva...". Han skrev också om sömnbristen då det inte fanns tid att sova eftersom han steg upp när det kom in sårade till sjukhuset.

Under dessa svåra tider fick han dock möjlighet att dela evangeliet och även skörda det som andra sått tex. en man berättade om att han levt i sus och dus, men haft en bedjande mor som sörjt över detta och bett för honom. Mannen frågade "om det är sant som prästen sagt att det finns syndernas förlåtelse också för mig" och han ville höra mera. Han tog till sig evangelium om syndernas förlåtelse som prästen förmedlade. En annan man höll krampaktigt tag om prästens hand när han talade med honom och vände bort huvudet för att prästen inte skulle se honom gråta. Prästen skrev också att han hoppades finna sig själv "gömd i klippan" och bli bevarad...

Jag berättade också om den där grå tunna filten som värmde honom i Svir som finns i vårt förvar.

(Tack svärfar för att du anförtrodde mig de där breven som jag läste helt nyligen och filten från Svir.)


- Tack Gud, för att vi får bo i ett fritt och självständigt land! Det är ingen självklarhet och vi är tacksamma för dem som offrade sig för detta. Gud är alla goda gåvors givare och det är ytterst honom vi tackar Jak. 1:17 "Allt det goda vi får och varje fullkomlig gåva är från ovan och kommer ner från ljusens Fader, hos vilken ingen förändring sker och ingen växling mellan ljus och mörker."

Jag nämnde också min mors bror Valdemar Sundström från Öja, som stupade i samma krig, endast 18 år gammal.

Allra först under kvällen tände jag dock 2 vita ljus för andra advent och även det röda förbönsljuset för lidande kristna och förtryckta folk. Jag nämnde också att advent är en förberedelse- och fastetid inför Jesu ankomst som barnet i krubban för att lära oss att "i svagheten blir kraften störst", som hela världens Frälsare och som den som skall komma i makt och härlighet och döma alla. Fortfarande möter han oss i sitt ord (därför är bibelläsningen viktig!), i dopet och i nattvarden (i sakrament och nådemedel). En av söndagens texter handlar om att konungen kommer och om att vi skall "hålla lamporna brinnande och vara beredda" Luk. 12:35-40. Var och en får rannsaka sig. Bönen Fader vår avslutade inledningen.

Vi sjöng lovsånger under Lars-Victor's ledning till Guds ära och under Ralf Salos undervisning och ledning delade många vittnesbördet och berättade om bönesvar.

Förebedjarna ledde i bön för de nedskrivna förbönsämnena och mötesledaren avslutade med Herrens välsignelse samt knöt ihop kvällen med Rom. 4:25. "Rättfärdighet kommer att tillräknas oss som tror på honom som från de döda uppväckte Jesus, vår Herre, han som utlämnades för våra synders skull och uppväcktes för vår rättfärdiggörelses skull". Nästa söndag undervisar Lucas Eriksson om "Att tro i vardagen". Öppet slut med förbön, samtal, lovsång, servering...

Några lovsånger: Hungrig, Den skönaste, Ärans konung, Rena mig med elden, Jag älskar dig, Jesus, Vilken vän jag fann och Kom och regera...mfl. Kollekten gick till Ralf Salos understödsring.



Lars-Victor Öst studerar musik i Jakobstad och berättade också att han och hans fru Josefina kommer att under vårens lopp vara med och starta upp verksamhet för Studentmissionen i Jakobstad.


Välkommen med i Fokus-lekmannaskara som mötesledare, förebedjare eller välkomnare vid dörren! Och med på samlingarna förstås.




Foto: KL (FC, Jakobstad, rött böneljus för den lidande kristna kyrkan och för förtryckta folk)

Citaten är ur två av svärfars brev från Svirfronten den 14.4.1942 och 20.4.1942

1 Petr. 2:5, 9 "Och låt er själva som levande stenar byggas upp till ett andligt hus, ett heligt prästerskap, som skall frambära andliga offer som Gud tack vare Jesus Kristus tar emot med glädje. --- Men ni är ett utvalt släkte, ett konungsligt prästerskap, ett heligt folk, ett Guds eget folk, för att ni skall förkunna hans härliga gärningar, han som har kallat er från mörkret till sitt underbara ljus."

"Ödmjukhetens konung" (Mattias och Therese Martinsson):
http://www.youtube.com/watch?v=RBte2kPkgys

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar