Powered By Blogger

torsdag 18 oktober 2012

ECI - Israel står för fred, stabilitet och demokrati i Mellanöstern - Israel is a light to the nations

European Coalition for Israel/Give peace a chance/The Times of Israel

- Månadsrapport: Oktober 2012/Tomas Sandell

- Israelnyheter (Daniel Brunell) EU inför nya sanktioner mot Iran - EU:s pressrelease

-  The Guardian: Britain is urging the Palestinian leadership to delay its bid for upgraded status at the United Nations general assembly


- Chief Rabbi Lord Jonathan Sacks wise words

ECI: Israels budskap om kärnvapenhotet från Iran når fram – omröstning om palestinskt medlemskap väntas i november

 

New York – Israels premiärminister Benyamin Netanyahu lyckades fånga det internationella samfundets hela uppmärksamhet när han talade i FN:s generalförsamling torsdagen den 27 september. I sitt anförande förklarade Netanyahu i detalj farorna med att låta Iran utveckla kärnvapenkapacitet. Talet bedömdes som en PR-seger och skapade rubriker världen över. Hans grafiska illustration av ”den röda linjen” visades både i den tryckta pressen och på TV. Netanyahus varnande budskap stod i skarp kontrast till den iranska ledaren Mahmoud Ahmadinejads apokalyptiska visioner. Han talade nämligen entusiastiskt om ett kommande världskaos som skulle bana vägen för ”den tolfte imamen” och en ny, islamsk världsordning.

Stora delar av världens media vägrade publicera denna del av hans budskap, men för de ledare som lyssnade stod det väldigt klart att han utgör en akut fara, inte bara för Israel utan för hela mänskligheten.

På grund av det aktuella hotet från Iran och det stundande presidentvalet i USA fick den palestinska anhållan om statsbildning mindre uppmärksamhet i år. Enligt vissa nyhetsrapporter hade den palestinska ledaren Mahmoud Abbas lovat att använda sin taltur i FN till att äntligen bekräfta den judiska länken till Jerusalem, men anklagade istället Israel för etnisk utrensning. Den palestinska myndigheten har bestämt sig för att fortsätta pressa för en uppgradering till FN-medlemskap. För att undvika inblandning i det amerikanska presidentvalet väntas omröstningen äga rum senare i november, möjligen den 29, i samband med årsdagen av FN:s delningsplan.

Även om en omröstning för att uppnå status som observerande icke-medlem kan verka trivial för vissa, skulle följderna av ett ”ja” vara negativa för Israel. För att citera den palestinska myndighetens huvudförhandlare Saeb Erekat:
”Ja, ockupationen kommer att fortgå, bosättningarna kommer att fortgå, bosättarnas brott kommer att fortsätta, men det kommer att bli konsekvenser. Efter FN-omröstningen kommer Palestina att vara ett land under ockupation. Israel kommer inte att kunna kalla det ett omstritt område.”

ECI kommer att fortsätta nå ut till regeringar å Dina vägnar och planerar att återvända till New York vid tiden för den väntade omröstningen.

Kampanjen för palestinsk statsbildning sponsras av oljepengar och indirekt av EU (Dina skattepengar), men vårt arbete kan endast upprätthållas genom Din generositet.*

*Vänligen lägg märke till EU är den ensamt största institutionen som donerar pengar till den palestinska myndigheten (över 600 miljoner euro per år). I en färsk rapport anklagar Israels regering den palestinska myndigheten för att missbruka medlen för politiska mål istället för att använda dem till det de är ämnade för.


ECI ber ”bakom fiendens linjer”

 

New York – En avgörande komponent i ECI:s uppdrag till FN var bön. På grund av extraordinära omständigheter fick några medlemmar ur ECI:s delegation möjlighet att effektivt be ”bakom fiendens linjer” i den iranska delegationens huvudkvarter vid Warwick Hotel, bara några rum ifrån Ahmadinejad. Warwick var det enda hotellet i New York som var villigt att agera värd för den iranska delegationen, som blivit föremål för ökad press från det internationella samfundet.

Medias rapporter tydde på att veckan i New York var en katastrof för Ahmadinejad, då en medlem av hans följe valde att hoppa av och den iranska valutan sjönk till en rekordlåg nivå. Medan det internationella samfundet nu ökar pressen på den iranska ledningen hoppas många att oppositionen i Iran ska kunna fälla Ahmadinejad i tid och styra in landet i en ny politisk riktning genom att överge kärnvapenambitionerna.


Colombias president står upp för Israel i FN

 

New York – Trots att man tror att en majoritet – vissa säger upp till 150 av totalt 193 FN-medlemsländer – skulle rösta för ett unilateralt utropande av en palestinsk stat, finns de dem som har modet att ställa sig på Israels sida. Under en lunch arrangerad av America Jewish Committee (AJC) på torsdagen fick Colombias president Juan Manuel Santos ta emot ett statsmannapris för att ha uppvisat mod, vision och ledarskap i att vägra acceptera ett unilateralt utropande, trots påtryckningar från andra latinamerikanska länder.

I egenskap av medlem av Säkerhetsrådet har hans stöd för Israel varit avgörande. I sitt tal förklarade han varför han var villig att stå vid Israels sida. ”För mig handlar det inte om mod, utan om sunt förnuft” sade han. ”Fred kan uppnås endast genom förhandlingar, inte genom manipulation”. Efter lunchen fick ECI möjlighet att tacka honom för hans stöd.

Under lunchen förklarade flera medlemmar av Colombias lilla judiska samfund att en av de största stödgrupperna för Israel i Colombia utgörs av evangelikala kristna. Samma dag som ansökan om statsbildning lades fram hade kristna samlats utanför presidentpalatset för att visa sitt stöd för Israel. Eftersom det judiska samfundet i Colombia består av endast några tusen individer är behovet av strategiska samarbetspartners stort.  Som i så många andra länder har Colombias judiska samfund hittat en sådan i det evangelikala samfundet.


Afrika öppnar upp efter att ECI träffat regeringsledare

 

New York – Länken till Afrika har ytterligare förstärkts i och med att en liten delegation träffat Benins president Thomas Yayi Boni. Trots ett hektiskt program med många bilaterala möten med andra afrikanska statsöverhuvuden tog sig presidenten tid att träffa ECI.

Under mötet uttryckte presidenten sitt stöd för ECI:s arbete och välkomnade oss till Afrika. ECI har varit på väg att besöka Afrikanska Unionen redan en längre tid, men med en öppen inbjudan från en av dess ledare står det klart att det nu är dags att åka.

Under vistelsen i New York hade ECI också andra möten med afrikanska befattningshavare och diplomater för att förklara vikten av att stå vid Israels sida i denna kritiska tid, med kärnvapenhot och ett diplomatiskt krig på gång. Samtidigt gjorde en delegation från Christians for Israel, bestående av ECI-styrelsemedlemmen Harald Eckert, ECI:s hedersordförande Willem Glashouwer och Andrew Tucker, EU-förbindelsechef, ett besök i Uganda. Medan de var i Kampala lyckades teamet träffa talesmannen för Ugandas parlament, som också är en sann Israelvän. Christians for Israel är allt mer aktiva i Afrika, där de även har hjälpt parlamentsledamöter besöka Israel.

ECI:s vision är att föra budskapet om Israel ”inför kungar och drottningar”. Under de senaste veckorna har detta uppdrag kunnat utföras på det mest fantastiska sätt. Tack för att Du står vid vår sida i bön och ekonomiskt givande när vi nu når ut till regeringsledare å Dina vägnar.


EU kommer att diskutera palestinsk ansökan om statsbildning under ett specialmöte den 15 oktober

 

Bryssel – Europeiska Unionen kommer att försöka formulera en gemensam linje i frågan om den palestinska ansökan om statsbildning då EU:s utrikesministrar möts för en speciell session i Luxemburg den 15 oktober. EU har hittills misslyckats med att hitta en gemensam linje. EU:s ledare för utrikesfrågor, Catherine Ashton, fortsätter pressa för en anti-israelisk agenda men får mothugg av inflytelserika medlemsländer som Tyskland, Nederländerna och Polen, samt av många andra EU-medlemsländer i Östeuropa.

Senaste gång frågan gick till omröstning röstade elva EU-medlemsländer för ett palestinskt medlemskap i UNESCO. Då lade elva stater ned sin röst och fem röstade emot. Den palestinska myndigheten har i hemlighet träffat EU-ledare i Jerusalem för att få hjälp med att skissa upp en resolution att lägga fram inför FN:s generalförsamling.


Kristna kan hjälpa Israel vinna det diplomatiska kriget – kom med på vårt utbildningsseminarium i Bryssel i november

 

I en opinionsledare i Times of Israel, publicerad söndagen den 23 september (http://blogs.timesofisrael.com/the-christian-legions-can-win-israels-diplomatic-war ), skrev Tomas Sandell om hur det diplomatiska kriget mot Israel kan vinnas genom att mobilisera bibeltroende kristna runt om i världen. Fallet i Colombia (se föregående nyhet) bekräftar återigen att där det finns ett växande evangelikalt samfund, där finns det också vänner av Israel.

Nu har Du möjlighet att anmäla Dig till vårt nästa utbildningsseminarium, kallat ”Israel och det diplomatiska kriget”, den 16-17 november i Bryssel. Om Du kommer en dag tidigare kan Du också vara med på vår nionde årskonferens i Europaparlamentet på torsdag eftermiddag den 15 november, samt vår årliga middag den kvällen och den globala rundabordsdiskussionen på fredag morgon, som kommer att besökas av talare från hela världen.

Sista datum för registrering är den 22 oktober 2012. För mer information, vänligen kontakta oss på info@ec4i.org

Alla evenemang äger rum på engelska.

Rättelser

Två misstag hade smugit sig in i septemberrapporten. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon besökte Non-Aligned Movement Summit i Teheran (inte Aligned Movement). Danny Ayalon är vice utrikesminister i Israel (inte vice premiärminister). Vi ber om ursäkt för dessa misstag.





Redaktör Tomas Sandell
European Coalition for Israel
http://www.ec4i.org/



ECI to EU foreign ministers: "Help save peace process in the Middle East"
http://www.ec4i.org/index.php?option=com_content&view=frontpage
As the Foreign Ministers of the European Union meet in Luxembourg on Monday 15th October, they can help save the Peace Process in the Middle East by firmly rejecting a unilateral declaration of a Palestinian state at the UN next month.  

http://israelnyheter.blogspot.fi/2012/10/sverige-bromsar-nya-sanktioner-mot-iran.html
Enligt tidningen Haaretz försöker Sverige förhindra att EU inför nya sanktioner mot Iran.   

EU inför nya sanktioner mot Iran:
http://israelnyheter.blogspot.fi/2012/10/eu-infor-nya-sanktioner-mot-iran.html
"Israel praised the EU on Monday for deciding to ratchet up sanctions on the Islamic Republic, saying this sent a strong message to Tehran that Europe was “not letting Iran off the hook” until it ceased its nuclear march. " 

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/132896.pdf
EU:s pressrelease 

http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/17/palestinians-urged-britain-state-un
Palestinians urged by Britain to delay 'non-member state' at UN - "Britain is urging the Palestinian leadership to delay its bid for upgraded status at the United Nations general assembly, warning that the move is likely to be detrimental to US re-engagement with the peace process following next month's presidential election."



http://blogs.timesofisrael.com/a-palestinian-christian-awakening/
"As a Christian, however, Christy has access to the Bible which teaches us of the special Covenant with the Jewish people, without whom there could have been no Christian religion. "







"Give peace a chance" - video:
http://www.givepeaceachance.info/
Se filmen och info om boken!




Wise words from Chief Rabbi Lord Jonathan Sacks:
http://minkristnasamhllsblogg.blogspot.fi/2012/10/more-than-we-have-faith-in-god-god-has.html


http://www.youtube.com/watch?v=Y2C-k4q_wLI
Holocaust Memorial day 2012 - Chief Rabbi Lord Jonathan Sacks message






Foto: Kerstin Lindén (stjärna från Jerusalem)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar