Powered By Blogger

lördag 16 september 2023

Kyrkhelg: Kristus är Guds nåd, efter Adam och Eva är det en nådatid att vi alla lever

 Kyrkhelg Nord 15-17.9.2023 i Larsmo. 

Seminarium lördagen den 16.9.2023 kl. 15.30 "Lag och evangelium" med Leif Nummela (teolog, chef.red., författare)

- Massor av mänskor hade sökt sig till Cronhjelmsskolan på lördag och parkeringarna blev vidsträckta men de fungerade. Det fanns många intressanta seminarier att lyssna till men jag hade valt seminariet med namnet "Lag och evangelium" med Leif Nummela som undervisare. Det är alltid bra att lyssna till honom. Auditoriet där han föreläste blev fullsatt.

Leif Nummela inledde med att citera ett bibelställe från GT om Ussa och arken. Det fanns ett förbud i 4 Mos. 4:15 om att man inte fick vidröra arken, och om man gjorde det skulle man dö. I 1 Krön. berättas om transporten av arken på en vagn. I 1 Krön. 13:9 beskrivs hur oxarna snavade och Ussa sträckte ut handen för att stödja arken. Men då blev HERREN vred och dödade Ussa därför att han hade vidrört arken (13:10).

En spontan handling som en utsträckt hand framkallade Guds vrede därför att lagen är absolut och tillämpas till slut. I fallet Ussa tillämpade Gud lagen till 100 %. 

I 1 Mos. 2:17 säger Gud till Adam att han inte får äta av kunskapens träd, för då dör han. Adam och Eva dog andligen när de ändå åt av frukten, sade Leif Nummela, men Gud lät mänskligheten fortsätta.

Vi får en nådatid. 

I Rom. 3:25-26 "Honom har Gud, genom hans blod, ställt fram som en nådastol, att tas emot genom tron. Så ville han visa sin rättfärdighet, eftersom han hade lämnat ostraffade de synder som förut hade blivit begångna, under tiden för Guds tålamod. I den tid som nu är ville han visa sin rättfärdighet: att han själv är rättfärdig, när han förklarar den rättfärdig som tror på Jesus."

Gud lämnade synder obestraffade, men då Jesus tog straffet, tog han synderna på sig. 

Fallet Ananias (och Safira) i NT är snarlikt med det som hände Ussa, sa Leif. "Bedröva inte den helige Ande" (Ef. 4:30) citerade Leif med anledning av det som hände Ananias och Safira. De ljög och gav en skenhelig bild av sig.

- Vem felar inte? Det är nåd att vi lever! konstaterade Leif Nummela. Han fortsatte: "efter Adam och Eva är det en nådatid att alla lever!" 

Jesu försoning är den rena nåden. Gud som är helig och bara ljus, gör inget fel i att tillämpa lagen. 

Evangelium är hela Bibelns centrum. 

Sakramenten gör sedan att nåden kommer till dej personligen. 

Hela Bibeln, alltså även GT vittnar om Jesus (Joh. 5:39, Luk. 24:27, Luk. 24:44-48) och Apg. 10:43 "Om honom vittnar alla profeterna, att var och en som tror på honom får syndernas förlåtelse genom hans namn."

1 Mos. 3:15 ger oss det första förkunnandet av evangelium. 

Genom hela Bibeln går budskapet att det ska komma en Frälsare.

Detta evangelium innehåller inga krav.

Guds plan går genom hela historien och ingenting kan hindra det!

Vi ska minnas att:

Det är bara nåd. 

Löftet om Jesus och förlåtelsen för våra synder gör att vi får leva, trots arvsynden. Jesus har ju dött i vårt ställe! Arenan är hans. Det är His story. History. Du är älskad och förlåten i Jesus. 

Lagen gäller alltid 100 %. 

Evangeliet gäller fullt ut eftersom Jesus lidit i mitt och ditt ställe. 

Vad säger du inför domen/din sista stund? Namnet Jesus är det enda namn under himlen som kan frälsa. "Jesus Kristus, fräls mig!"

Det finns ett namn som räcker, konstaterade Leif Nummela. Namnet Jesus. Han fortsatte och konstaterade att barndopet är evangelium 100 %. Det lilla hjälplösa barnet och den gamle (förvirrade) har inget att ge på slutet heller. Vi har inget att ge! Min gärning kan inte lägga något till min frälsning. 

Jesus tar vår synd och uppfyller lagens absoluta krav och ger oss nåd. Det är absolut 100 % att lagen gäller, och Jesus uppfyller den. 

Leif Nummela tog även fram GT:s syndabock som leds ut 1 gång/år och bär bort folket synder. Detta är en bild på Jesus. Johannes säger: "Se, Guds lamm som tar bort/bär bort världens synder!"

GT proklamerar att det finns en förlåtelsen som är på kommande.

Vi kan inte leva hur som helst: 

Judas 1:4 varnar: "Ty hos er har det nästlat sig in vissa personer. Om dem är det redan för länge sedan skrivet att de skulle drabbas av domen. Gudlösa som de är förvanskar de vår Guds nåd till försvar för ett liv i utsvävningar och förnekar vår ende Härskare och Herre, Jesus Kristus."

Vi klarar inte av att hålla lagen och just därför behöver vi Jesus!

Nummela konstaterar med Luther att "i en kristens hjärta ska bara evangelium regera." Då riktas energin mot våra närmaste som vi kan tjäna därför att vi är frälsta.

"Ty Guds nåd har uppenbarats till frälsning för alla människor. Den fostrar oss till att säga nej till ogudaktighet och världsliga begär och att leva anständigt, rättfärdigt och gudfruktigt i den tid som nu är, medan vi väntar på det saliga hoppet, att vår store Gud och Frälsare Jesus Kristus skall träda fram i härlighet." Tit. 2:11-13

Nåden ska inspirera oss, men inte vara grunden för att vara Guds barn. Kristi gärning på korset frälser.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar