Powered By Blogger

onsdag 13 september 2023

Fokus på den lidande kristna kyrkan - Tro på Jesus och bönens kraft

 Fokus i FC söndag 10.9.2023 kl. 17.30. Gäster: MKV med biskopen av Myanmar Johan Candelin & pastor Victor från Iran. "Lidande och svårigheter gör att frukter växer fram."

- Vi var många som hade samlats till Fokus denna kväll för att lyssna till Martyrkyrkans vänners inbjudna gäst pastor Victor från Iran och MKV:s ordförande biskopen av Myanmar Johan Candelin. Det var också ganska många barn på plats som sedan kunde gå till två olika barnfokusgrupper. 

Kristian "Kick" Östman som satt vid flygeln inledde med ett flertal fina lovsånger. Monica Hagström deltog i lovsångsledningen. Niklas Storbacka ledde mötet och citerade bla. några av helgens texter. 

Biskop Johan inledde sedan med att berätta nyheter från fältet. Han nämnde bla att råttätarna dvs de kastlösa (Himalaya-området) hade fått mat förmedlat åt sig tack vare MKV:s understödjare. Vi fick också höra att det nu finns ca 2400 missionärer i Himalaya-området och att 5400 mänskor blivit döpta under de 6 senaste månaderna.

Johan nämnde även de utsatta flyktingarna i Burma samt att MKV nu friköpt 2 familjer från tegelbruksslaveriet i Pakistan. Kristna flickor kidnappas i Pakistan och tvångskonverteras till islam, men myndigheterna bryr sig inte. Just nu pågår ett rättegångsprojekt för de kidnappade flickornas sak. Kidnapparna/mördarna måste straffas. Det är ca 1000 flickor/år som kidnappas.

I mars 2009 landade Johan Candelin, enligt egen uppgift, i Iran utan visum. Saken ordnade sig dock och efter 3 taxibyten fick han träffa pastor Victor.  Nu 14 år senare träffades de i Karleby vid tågstationen utan problem.

Pastor Victor tackade för bön och förbön som han fått och han betonade bönens kraft!

Han betonade också trons betydelse och hänvisade till bibelberättelsen i Luk. 7:1f om den hedniske officerens tro. Officeren trodde på Jesu ord och sade att Jesus inte ens behöver komma hem till honom och den sjuke tjänaren utan att det räckte att Jesus sade ett ord, så skulle tjänaren bli frisk (Luk. 7:7).

Logos dvs Ordet är nyckelordet för att förstå och tro och på Jesus. Pastor Victor uppskattade att ca 15 % av befolkningen är kristna i nuläget. Islam vill skapa rädsla, men Bibeln lär att vi inte ha fått "räddhågans ande" så att vi skulle behöva leva i fruktan... (Rom. 8.15)

I Iran finns en stor hunger efter Guds Ord. Biblar behövs och Bibeln ändrar människornas liv när de läser den. Pastor Victor är av assyrisk härkomst och arameiska är hans modersmål. Han har rest över hela landet för att besöka olika kyrkor. År 2009 stängde myndigheterna hans kyrka. Pastorn fortsatte att stå för sin tro på Jesus Kristus.

År 2013 under jultiden arresterades han. 100 myndighetspersoner och några troende vistades 6 timmar i hans hem. Kl. 01.00 på natten fördes han till ett fängelse. Han hotades med 10 års fängelse och vistades i en liten isoleringscell. Han vittnar om att han mitt i sin utsatthet och under förhören såg Jesus i fängelset. Jesus har ju lovat vara med oss alla dagar! Han satt 65 dagar isolerad, men Jesus var med honom och även under förhören. Han fick känna stillhet och lugn. 

Han berättade nog också om att han efter ett påtvingat medicinbyte inte kunde sova på 8 nätter och han var sjuk när de sedan förhörde honom. Pastor Victor berättade också att sonen arresterades i 45 dagar men frigavs för att flera månader senare igen fängslas...

Förföljelse är en möjlighet att dela evangeliet. "Gläd er", sa Jesus. 

Islam som religion gör att kristendomen lockar. Islam har inga svar på mänskans frågor. Muslimer söker annat och de upptäcker Jesus Kristus. Kristendomen är ett sätt att leva, att tro på levande Gud. Kristendom grundar sig på kärlek. Ge inte upp i svårigheter och i svåra situationer! Jesus ändrar situationen. Pastorn nämnde fiskafänget i Joh. 21:6 där lärjungarna fiskat hela natten utan att få fisk. Jesus ber dem att kasta ut nätet på andra sidan båten och de får mycket fisk. Jesus ändrar situationen. Skillnaden är att lyda Jesus!

Kristendom bygger på gemenskap. I Iran har man inte den gemenskapen eftersom man inte har frihet som vi och då kyrkorna stängs. Husförsamlingar har svårt att samlas. Mänskorna är hungriga efter Guds ord. Han uppmanade oss att be för dem. 

Man har ändå fått vara med om mirakel som inträffat, sjukdomar som helats och liv som ändrats. Det är som Apg. 29 idag. (Apg har i Bibeln 28 kapitel).

Lidande och svårigheter gör att frukten växter fram.

Pastor Victor är numera bosatt i ett annat land än Iran.


Efter att både biskop Johan och pastor Victor talat skötte förebedjarna om att de tacksägelse- och förbönsämnen som kommit under kvällens lopp kommer att bes för under den kommande veckan, även om de inte lästes upp denna gång. 

Vi sjöng ett flertal lovsånger bla. "Beautiful" och "Above all powers".

Kvällens kollekt gick till MKV. Barnfokus leddes av Alina Storbacka och Anja Stephens. Tweens (11 +)  leddes av Alice Sundberg och Evelina Björkman.

Mötet avslutades med Herrens välsignelse sjungen och sedan kunde man gå till serveringen som sköttes av bla. Eva-Maria Stenbäck. Det fanns också möjlighet att gå till personlig förbön. Annette Snellman-Salo och Ralf Salo var kvällens förebedjare. 

Nästa gång: 24.9. Undervisning med Boris Salo.

Mötet var välbesökt. 




Foto: MKV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar