Powered By Blogger

onsdag 24 maj 2023

Fokus på det nya livet - Gud förnyar

 Fokus 21.5.2023 kl. 17.30 i FC.

- "Han har öppnat pärleporten, så att jag kan komma in. Genom blodet har han frälst mig och bevarat mig som sin..." denna sång har har jag gått och nynnat på sedan senaste Fokus. 

Vårens sista Fokussamling hölls alltså i söndags. Pastor Jakob Edman höll undervisning över Bergspredikan (del 3). Vi gästades av lovsångsgruppen "Hoppet" (från Purmo) och de sjöng väldigt fint och ledde lovsången på ett så vackert och innerligt sätt. 

Kvällens förebedjare var Gudrun Enkvist och Ann-Christin Storrank. Barnfokus hölls av Alina Storbacka och Tinja Stenmark. Serveringen sköttes av Mona Sarelin. Kvällens kollekt tillföll Kristna Afghanföreningen genom offergång i början av mötet. Det var min tur att fungera som mötesledare.

I min inledning konstaterade jag att naturen och skapelsen är underbar. Grönskan denna tid väcker vår förundran. Det är ett under att det blir vår efter vintern när allt i naturen känns dött. 

Bibeln kallar våren för "ett förnyande av jordens ansikte". 

"Du (Gud) sänder din Ande, då skapas de och du förnyar jordens ansikte." (Ps. 104:30)

I början av världens skapelse var Anden också med. 

"I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade över vattnet." (1 Mos. 1:1-2)

Bibelns första bokstav "I begynnelsen" betyder "I Kristus". Han är Alfa och Omega. Hela Treenigheten var med! 1 Kor. 1:16f talar om "Sonens rike" och att: "I honom skapades allt i himlen och på jorden, det synliga och det osynliga, tronfurstar och herradömen, makter och väldigheter. Allt är skapat genom honom och till honom."

- Gud har gett oss sin Son till vår frälsning, Anden till vår hjälp och allt hålls samman i och genom Kristus. Det är orsak till än större förundran, tacksägelse, lovsång och ödmjukhet!

Fri bön och bönen Fader vår.  


Efter välkomnandet och inledningen sjöng vi några lovsånger under ledning av "Hoppet". "Halleluja, sjung om Jesus", var psalmen som öppnade mötet. Flera lovsånger: "Bless the Lord, o my soul", "Du världens ljus", "Ty så älskade Gud, (jag håller fast vid hans kors"), "Som en härlig gudomskälla"...

Sedan var det tid för undervisningen med pastor Jakob Edman. 

- Jakob sammanfattade det han hade talat om i det båda första delarna och konstaterade att Matt. 4:17 där Jesusorden lyder: "Omvänd er, ty himmelriket är nu här" inleder bergspredikan och är grunden för den. Jesus är den som är experten på det nya livet och lär oss vara salt och ljus, att dela Guds kärlek, och att leva det goda livet. 

Vi dök ner i Matteus 5:33-37 under Jakobs ledning. Dessa verser handlar om att svära eder och att hålla ord. Jesus lär oss att vi ska hålla det vi lovat, så att man kan lita på oss. Om vi är äkta så betyder ett "Ja" just "Ja" och ett "Nej" betyder "Nej". Vi manas till självkännedom, äkthet och sannhet, för då behövs inga eder. 

v. 38-48 (Kärlek och inte vedergällning)

Jesus tar exempel från judarnas vardag. Romerska soldater gick omkring på gatorna och han visar på hur man bemöter dem. Vi har lätt att ge igen en oförrätt och "öga för öga" är ingen bra lösning. Det blir en spiral av våld, sa Jakob. 

Jesus gör tvärtemot. Han bemöter ont med gott. Går den extra milen. Mänskors liv förvandlas genom ett sådant bemötande. Men det är ingen ursäkt att inte kämpa för rättvisa, utan det är ett aktivt val och det kostar att följa Jesus. 

Matt. 6 handlar om rätt givande. Givande, bön, fasta osv var välbekant för varje rättrogen jude. Verserna 1-4 handlar om att visserligen får gärningarna synas, men vi ska inte göra gott bara för att andra ska se oss. Goda gärningar är en sak mellan oss och Gud. Att hjälpa av godhet och inte bara för att hävda oss inför andra är en god dygd. Vi är bristfälliga som mänskor, men kan fundera på våra motiv. 

Matt. 5:5-15 Rätt bön. Vi ska inte vara som hycklare som ber bara för att synas. Lösningen är att gå in i bönekammaren. Bönen är ingen prestation. Bönen "Fader vår" passar bra i bergspredikan, sa Jakob.

v. 15 kan kännas som svåra ord om förlåtelsen, men om vi bär bitterhet i hjärtat blir vårt hjärta hårt och vi kan ha svårt att ta emot förlåtelse själva. 

(Jag har inte exakt återgett Jakobs undervisning, men det mesta hade jag antecknat). 


Efter undervisningen steg vi upp och sjöng en lovsång och sedan tog förebedjarna Gudrun och Ann-Christin över. Mötesledaren nedkallade Herrens välsignelse och jag nämnde att vi nästa gång ses söndagen den 27.8. Mötet avslutades och man kunde gå till servering och fri samvaro. Det fanns även som vanligt möjlighet till personlig förbön i ett rum bredvid mötessalen. Alla som medverkar får även förbön innan mötet börjar och det är oerhört viktigt!

Vi är glada och tacksamma över att lovsångsgruppen "Hoppet" gästades oss och vi hoppas att de vill besöka oss igen. Flera sånger: "Du har alltid varit trofast", "Tack, tack Jesus" och "Katselen kasvojasi" 





Foto: KL (21.5.2023)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar