Powered By Blogger

torsdag 2 februari 2023

Fokus på våra andliga rötter

 Fokus söndagen den 29.1.2023 kl. 17.30 (FC, Jakobstad)

- Senaste söndag var vi igen samlade till en Fokus-samling. Khde Jockum Krokfors undervisade över Matteusevangeliet. "Omvänd er, ty himmelriket är nu här." (Matt. 4:17)

Heidi Storbacka satt vid flygeln och ledde lovsången. Kvällens förebedjare var Iris Dahlbacka och Marianne Sandström. Barnfokus leddes av Alina Storbacka och Anja Stephens. Serveringen sköttes av Ann-Helen Eriksson. Kollekten gick till Fokus eget arbete. Det var min tur att fungera som mötesledare.

Heidi inledde med två lovsånger; "Välkommen till denna plats" och "Spikarnas lovsång". Efter att jag hälsat välkommen och informerat om bla. barnfokus och förbönskorgarna som sändes runt, höll jag inledningen:

- Jag konstaterade att ljuset återvänder till våra nejder och kanske energin också med den...?

Har du försökt skura och skrubba ugnen, rensa tvättmaskinssilen och rengöra gummilisten? Det är arbetsamt och svårt, men nödvändigt. Jag har försökt, med betoning på försökt...Men ta ingen stress!

Jag såg nyligen ett klipp inspelat av en kristen musiker om att vi också behöver städa eller öppna vårt innersta rum, ge Gud access dit. Det motverkar hårda hjärtan. Gud har gjort allt arbete redan. Han har skrubbat rent med Jesu blod. "Det är fullbordat" sa Jesus på korset. Vi får ta emot nåden. 

- Jag delade också en annan bild som en kristen syster i ett annat land berättat om, det handlade om livet och alla utmaningar och distraktioner. Tänk dej att du färdas framåt längs en rak väg. På båda sidor förekommer oväsen, störningsmoment, distraktioner som vill få dej ur balans. Det är livet många gånger! MEN rakt framåt går vägen och vid slutet står Jesus. Håll fokus på det! Vad är målet?

Slutligen, i fredags 27.1 högtidlighölls Internationella Minnesdagen för Förintelsens offer. Jag hade tänt ett speciellt vitt blockljus för att minnas det. - Hur mycket är 6 miljoner? Det är 6 miljoner för mycket. Det skulle ta mer än 11 år att läsa upp namnen på alla 6 miljoner judar (män, kvinnor och barn) som mördades i Förintelsen (detta enligt en israelisk diplomat, D.S). 

Det fanns även andra grupper som mördades under Förintelsen, men jag fokuserade på ovanstående denna gång.

Vi får komma till Gud och ge vår ångest och rädsla över detta och annat till honom. Och inte glömma eller förneka Holocaust. 

Fri bön och Juniorbönen. 


Efter inledningen sjöng vi flera lovsånger under Heidi Storbackas ledning bla. "Glory, to the Father", "Jag går på livets väg", "Waymaker" och "Beautiful". Kollekten togs upp genom offergång. 

Undervisningen sammanfattad:

- Jockum konstaterade att han gått igenom hela Gamla Testamentet och även Markusevangeliet under bibelkvällar i Fokus. Nu hade turen kommit till Matteusevangeliet. 

Evangeliet har ingen författare, men traditionen anser att det är Matteus, en av Jesu tolv lärjungar som skrivit det. Matteus kände troligen Markus när han skrev ner det. 

Det som är viktigast för alla 4 evangelierna är Jesusbudskapet och de beskriver det som hände med egna ord, men inte exakt samma sak, vilket ökar trovärdigheten (jfr juridik och vittnesutsagor).

Evangelisten Markus använder benämningen Mänskosonen om Jesus. 

Matteus använder ord som Judarnas kung om Jesus.

Budskapet är riktat till nya unga kristna, från judiskt sammanhang och han inleder första kapitlet med att reda ut kungasläkten. 

Evangeliet innehåller 5 tal av Jesus, varav Bergspredikan är det första talet. Talen varvas med hur Jesus verkar. Jockum framkastade tanken att här finns kanske en brygga till de 5 Moseböckerna?

Matteusevangeliet har 3 särdrag: Intresset för det judiska (Josefs släktled beskrivs, exilen, de 14 släktleden fram till Jesus).

Jesus uppfyller lagen! Matteus skriver för dem som känner kristen terminologi. 

Han talar om Himmelriket, men tar inte gudsnamnet i sin mun av hänsyn till judarna. Messiasbetoningen är stark. I Jesus uppfylls lagen. Hela GT, men framförallt de 5 Moseböckerna.

För hednakristna (de som inte är födda som judar), alltså vi, är Matteusevangeliet en allvarlig och viktig påminnelse om våra rötter. Hela GT handlar om våra rötter. Att Jesus är Frälsare behöver vi alla få höra, även det judiska folket. 

Matteus hade även ett starkt intresse för hedningarna och bjöd in dem till riket. Bergspredikan är en manual, en kallelse för kristna. Evangeliet innehåller även Petri bekännelse som är bekännelsen för hela den världsvida kyrkan. Det finns dock även hänvisningar till lokalkyrkan i Matt. 18:17.

Himmelriket sammanfattas i 5 tal. Hur ska vi leva här och nu? Bergspredikan återfinns i kapitlen 5-7 och handlar alltså om den kristnes livsföring och riktas till Jesu efterföljare. Mahatma Gandhi lär ha sagt att detta är det högsta etiska som någonsin sagts. 

Bergspredikan är ett utflöde av nådens realitet.

Det andra talet (kap. 9:35-10) handlar om missionen. Gärningar och praxis behöver tala samma språk också i dag. "Alla välgärningar ska välsignas, men tala frimodigt om Jesus som Frälsaren", sa Jockum Krokfors.

Kapitel 13 handlar om tillväxt; där finns liknelser och det handlar alltså om att växa som kristen. 

Kapitel 18 handlar om gemenskapen. Vem är störst i riket? Förlåtelsen är central. 

Kapitel 24 och 25 handlar om Rikets framtid och tidens tecken, om vaksamhet och beredskap.

De 5 talen kunde alltså motsvara de 5 Moseböckerna, menade Jockum Krokfors. Vem är vi? Hur börjar vi leva? Tillväxten i 3 Mosebok, Folkräkningen i 4 Mosebok och intåget i det förlovade landet kapitel 5. 

Det finns 3 huvudteman: Tro; ett kontinuerligt förhållande till Gud, Rättfärdighet av tro (en gåva) och Domen.

Orden om domen är riktade till Jesus efterföljare.


Efter den gedigna undervisningen steg vi upp och sjöng "Så stor är vår Gud" och sedan ledde förebedjarna Iris Dahlbacka och Marianne Sandström oss i tacksägelse- och förbön.

Mötet avslutades med Herrens välsignelse och ett par sånger av vilka Heidi Storbacka bjöd på en fin solosång, vackert framförd: "My life is in your hands" (av Kirk Franklin) - en sång vi kunde ge vidare till någon, sa hon.  

Nästa gång blir det undervisning med Ralf Salo. 

Man kunde slutligen gå till serveringen eller till personlig förbön som vanligt.


I höst blir det även en Församlingshelg "Andens folk" med bibelstudier av Peter Halldorf (10-12.11)


(Foton: FC, Judisk-kristen böneschal, rött ljus för lidande kristna och Belarusvimpeln för förtryckta folk, blåvitt Finlandsljus och det vita blockljuset till höger brann för att minnas Förintelsen. Foton: 29.1 KL)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar